Αν η Ευρώπη επιβιώσει, θα βγει ισχυρότερη

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

Το 2017 προμηνύεται να είναι έτος παγκόσμιας αστάθειας. Οι ΗΠΑ, από υπερδύναμη που ενδιαφερόταν να επιβάλει τη σταθερότητα στην εύθραυστη διεθνή τάξη πραγμάτων μετατρέπεται στη μεγαλύτερη πηγή πα­γκόσμιας αβεβαιότητας. Ο Ντόναλντ Τραμπ, πριν καν ορκιστεί, έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί αναταραχή στον υπόλοιπο κόσμο.

Στην Ευρώπη, η πλήρης υποστήριξη του νέου πλανητάρχη στο Brexit και η φιλική του στάση προς τη Ρωσία αναγκάζουν τις

κυβερνήσεις να ψά­χνονται αγωνιωδώς για εναλλακτικές λύσεις ασφαλείας πέρα από το ΝΑΤΟ. Οι διατλαντικές σχέσεις βρίσκονται στο κατώτερο σημείο τους από το 1930. Κι όλα αυτά ενώ οι ηγέτες της Ευρώπης δεν έχουν πια αρκετή δημοτι­κότητα και το κύμα λαϊκισμού σαρώνει πολ­λές χώρες απειλώντας το κύρος, ακόμα και τη νομιμότητα, θεσμών και βασικών αρχών στις πιο ανεπτυγμένες δημοκρατίες του κόσμου.

♦ Η Γαλλία προσέρχεται στις κάλπες το 2017 με τον Ολάντ τόσο αδύναμο που δεν δοκιμά­ζει καν την τύχη του στις εκλογές και τη Λε­πέν να θέλει να βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε. ποντάροντας στο κύμα εθνολαϊκισμού ώστε να σηματοδοτηθεί το τέλος της Ευρώπης.

♦Στη Γερμανία η Μέρκελ, η θεωρούμενη ως τελευταία «πρωταθλήτρια» των δυτικών αξι­ών, θα προσπαθήσει να επανεκλεγεί το φθι­νόπωρο. Ελλείψει αξιόπιστης εναλλακτικής, η Μέρκελ μάλλον θα παραμείνει στην καγκε­λαρία, αλλά αποδυναμωμένη λόγω των αντι­δράσεων στην πολιτική των ανοιχτών συνό­ρων, με το AfD να ενισχύεται. Σε Βερολίνο και Παρίσι, όμως, υπάρχουν φόβοι για «παρέμβα­ση» στις εκλογές από Ρώσους χάκερ, με νω­πές ακόμα τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον κατά της Μόσχας για τον ίδιο λόγο.

♦Στη Βρετανία, με τα ίδια τα μέλη του κόμ­ματός της να διχάζονται υπέρ ενός «μαλακού» ή ιδιαίτερα «σκληρού» Brexit, είναι αμφίβολο αν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα καταφέ­ρει να ηγηθεί της διαιρεμένης χώρας της για(το λιγότερο) δυο χρόνια σκληρών διαπραγ­ματεύσεων με την Ευρώπη.

♦Στην Ιταλία η αποτυχία του Ματέο Ρέντζι να φέρει πολιτικές μεταρρυθμίσεις μέσω του δημοψηφίσματος καταδίκασε την κυβέρνη­σή του.

♦Στην Ελλάδα τα οικονομικά προβλήματα εί­ναι ακόμη πολύ μακριά από το τέλος τους.

Σε μια κλωστή το μέλλον της Ε.Ε.

Το 2017 θα είναι η πιο σημαδιακή χρονιά για την Ευρώπη από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ίσως ακόμη κι από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1. Η εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ δημιούργησε στους Ευρωπαίους πρωτοφανείς α­βεβαιότητες σχετικά με τις διατλαντικές σχέ­σεις, συμπεριλαμβανομένης της αξιοπιστίας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Επιπρόσθετα, α­νάλογα με το πώς τελικά οι ΗΠΑ θα προσεγ­γίσουν τη Ρωσία, ίσως να δούμε διατλαντικές αλλά και ενδοευρωπαϊκές ρήξεις σε θέματα όπως οι κυρώσεις κατά της Μόσχας. Το πιο επικίνδυνο είναι η πιθανότητα οι ΗΠΑ να ε­πιχειρήσουν να διαχειριστούν τους Ευρωπαί­ους συμμάχους τους σε διμερή βάση και όχι μέσω των καθιερωμένων καναλιών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Θα μπορούσαν ακόμη και να προσπαθήσουν να στρέψουν μεμονωμένα κράτη ενάντια σε άλλα, πράγμα με πιθανές καταστροφικές συνέπειες.

2. Το πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης πλησιάζει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι δυο μέρες - κλειδιά θα είναι στις 23 Απριλίου και στις 7 Μαΐου, στους δύο γύρους των προεδρι­κών εκλογών στη Γαλλία. Αν κερδίσει η Λεπέν, η Ευρώπη θα αρχίσει να αποσυντίθεται.

3. Οι εκλογές στην Ολλανδία τον Μάρτιο και ίσως στην Ιταλία μέσα στον χρόνο ενδέχε­ται να ενδυναμώσουν κι άλλο τους ακραίους. Σε ένα τέτοιο σκηνικό η οικονομική ευρωκρίση θα επιστρέψει με μεγαλύτερη σφοδρότητα, πρώτα στην Ελλάδα και μετά στην Ιταλία.

4.Αν τελικώς οι σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας καταρρεύσουν, η ροή των μεταναστών θα ξαναρχίσει και θα είναι μεγαλύτερη συ­γκριτικά με την εποχή πριν από τη συμφωνία. Όμως τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη. Είναι πολύ πιθανό ότι τελικώς δεν θα επικρατήσει η Λεπέν στη Γαλλία. Αν η Μέρκελ επανεκλεγεί για τέταρτη θητεία τον Σεπτέμβριο και ο Φιγιόν γίνει πρόεδρος της Γαλλίας, επιβεβαιώ­νοντας τις δημοσκοπήσεις, ίσως υπάρξει μια αναβαπτισμένη γερμανογαλλική ηγεσία.Ένα νέο στοιχείο είναι το έντονο ενδιαφέρον της Ευρώπης για την ενίσχυση της εξωτερι­κής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας με πρωτοβουλίες για κοινή στρατιωτική θωράκι­ση. Εν ολίγοις, το 2017 είναι δίκοπο μαχαίρι για την Ευρώπη. Μπορεί και να βγει ισχυρότε­ρη, αρκεί στο μεταξύ να επιβιώσει!

ΕυρώπηεκλογέςΓαλλίαΓερμανίαΒρετανίαΟλλανδίαIssue: 1950Issue date: 05-01-2017Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα