«Αλλαγή σελίδας» υπό τη βαριά σκιά των εργασιακών και στο βάθος… εκλογικός νόμος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αλλαγή σελίδας» υπό τη βαριά σκιά των εργασιακών και στο βάθος … εκλογικός νόμος.

Μετά το μετ’ εμποδίων κλείσιμο της αξιολόγησης η συζήτηση για την «αλλαγή σελίδας» βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Μαξίμου και θα βρίσκεται για το επόμενο - θερινό – τρίμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα κυλήσει σχετικώς ομαλά.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει η εστίαση να πέσει σε ό,τι ορίζεται ως αναπτυξιακή πρωτοβουλία, αρχής γενομένης από τον αναπτυξιακό νόμο, τον οποίο

ο πρωθυπουργός ανέδειξε στο υπουργικό συμβούλιο για το χαρακτηριστικό ότι διασφαλίζει 12ετές σταθερό φορολογικό περιβάλλον εν είδει κινήτρου για την προσέλκυση επενδύσεων.

Βέβαια σε όλη αυτή τη ρητορική περί των ευκαιριών για ανάπτυξη που ανοίγονται μετά την αξιολόγηση, πέφτει βαριά η σκιά των εργασιακών που αποτελούν κρίσιμο μέρος του πακέτου της δεύτερης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει αρχές φθινοπώρου, με άγνωστο τον ορίζοντα κατάληξης.

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, καταρχάς το αίτημα για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα – ο Κατρούγκαλος διέψευσε ότι υπάρχει τέτοια συζήτηση) ώστε να υπάρξει μείωση του εργασιακού κόστους το οποίο κατά τους δανειστές αποτελεί από τις βασικές προϋποθέσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον, στο μενού περιλαμβάνεται η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, περιορισμός της προστασίας των συνδικαλιστών, θέσπιση του εργοδοτικού «λοκ άουτ».

Το πιθανότερο είναι ότι η ατζέντα μείωσης του εργασιακού κόστους και νέας συρρίκνωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων θα συσχετιστεί τόσο από δανειστές όσο και από τις αγορές με την προσέλκυση επενδύσεων.

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο και να αποτρέψει δυσοίωνες συζητήσεις – οι οποίες πάντως είναι δικαιολογημένες (και) λόγω Γαλλίας, παρόλο που ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στις κοινές δηλώσεις με τον Μανουέλ Βαλς την Παρασκευή - μέσα στο καλοκαίρι σπεύδει να καθησυχάσει:

--Υποστηρίζοντας (ρητορικά προς το παρόν)– ότι η αλλαγή σελίδας δε θα έλθει πατώντας στα κοινωνικά ερείπια και ότι πάει χέρι - χέρι με την «δίκαιη ανάπτυξη» δηλαδή την οικονομική ανασυγκρότηση που θα περιλαμβάνει στήριξη της εργασίας κι επιμερισμό του παραγόμενου πλούτου από εδώ και στο εξής κατ’ αντιστοιχία με τον επιμερισμό των βαρών. Χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών. Επίσης, ο ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών (και εξάδελφος του πρωθυπουργού) Γιώργος Τσίπρας επισημαίνει στη συνέντευξή του στην «Αυγή»: «Δεν θέλουμε να προσελκύσουμε επενδυτές, να αναπτύξουμε την οικονομία, θέτοντας ως κίνητρο και κράχτη το χαμηλό εργατικό κόστος, το υποτυπώδες κράτος πρόνοιας, τη χαμηλή φορολογία κεφαλαίου».

--Επιχειρώντας να επιμερίσει προκαταβολικά την ευθύνη για την τύχη των εργασιακών και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις τις οποίες – όπως και με το ασφαλιστικό - καλεί να βάλουν πλάτη για να αποτραπούν οι πιέσεις των δανειστών. Η επιταγή αυτή στρέφεται κυρίως προς την αξιωματική αντιπολίτευση την οποία το Μαξίμου κάλεσε να παρουσιάσει τις θέσεις της για τα εργασιακά.

Εκλογικός νόμος

Η ατζέντα της επόμενης μέρας περιλαμβάνει και τις «θεσμικές μεταρρυθμίσεις» πεδίο που η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι προνομιακό για την ανάδειξη του «δημοκρατικού» της προφίλ, παρά το μνημόνιο στο οικονομικό - εργασιακό πεδίο. Κεντρικά ζητήματα είναι η Συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή του εκλογικού νόμου για την οποία ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι θα γίνει έγκαιρα «πολύ πριν τις επόμενες εκλογές που είναι το Φθινόπωρο του 2019, ώστε να καταλήξουμε χωρίς να υπάρχουν στο μυαλό μας πολιτικές σκοπιμότητες».

Η κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τις θέσεις της για τον εκλογικό νόμο, αν και ο Τσίπρας κατά καιρούς έχει μιλήσει για έναν «αναλογικότερο» εκλογικό νόμο, που βέβαια απέχει από την απλή αναλογική, καθώς παραπέμπει στη διατήρηση ενός μικρότερου μπόνους. Πάντως η κυβέρνηση, μέχρι νεωτέρας κρατά αποστάσεις από τον Κουρουμπλή ο οποίος έχει μιλήσει για 270 έδρες και μπόνους 30 εδρών το οποίο θα μπορεί να δοθεί όχι μόνο σε ένα κόμμα αλλά και σε σχηματισμό κομμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξαρτήτως του τι λέγεται δημόσια, είναι βέβαιο ότι μέσα από την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα περάσει η προσπάθεια είτε να διασφαλιστεί η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, είτε στη χειρότερη περίπτωση, η διατήρηση του νέου δικομματισμού, όπου ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερος θα παραμένει ισχυρός πολιτικός παίκτης.

Το ερώτημα είναι με ποια προοπτική θα καταρτιστεί ο εκλογικός νόμος:

Αν θεωρηθεί δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εισπράξει στις εκλογές την φθορά της εξουσίας και θα έρθει δεύτερος, τότε το πιθανότερο είναι ότι η προσπάθεια θα προσανατολιστεί στο «κουτσούρεμα» της δύναμης του πρώτου κόμματος και της ενίσχυσης του δεύτερου. Βέβαια, αυτό θα δώσει την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλεί την ήττα του πολύ πριν τις εκλογές, κάνοντας δύσκολη την στήριξη της ρητορικής περί κυβέρνησης «τετραετίας».

Την ίδια ώρα, η παραπάνω προσέγγιση, υπονομεύει την αισιοδοξία της πρόβλεψης που κάνουν ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες ότι, το παιχνίδι θα γυρίσει προς το τέλος του 2018 οπότε το πρόγραμμα θα αποδώσει καρπούς.

κλείσιμο αξιολόγησηςαναπτυξιακός νόμος κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ13ος μισθόςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα