Αλλαγές και στα πόθεν έσχες φέρνει το πολυνομοσχέδιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την ερχόμενη Κυριακή στην Ολομέλεια θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές τόσο στην σύνθεση της Επιτροπής «Πόθεν Έσχες» της Βουλής όσο και στον τρόπο λειτουργίας της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων, ενημέρωσε τα μέλη του κοινοβουλευτικού οργάνου για τις ρυθμίσεις που θα ενσωματωθούν στο νομοθέτημα και αφορούν

την Επιτροπή Ελέγχουν Περιουσιακής Κατάστασης, γνωστότερης ως επιτροπής «Πόθεν Έσχες» της Βουλής.

Συγκεκριμένα, από εδώ και στο εξής καθήκοντα προέδρου της Επιτροπής «Πόθεν Έσχες» θα αναλαμβάνει υποχρεωτικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα πρόεδρος της Θεσμών και Διαφάνειας είναι η Τασία Χριστοδουλοπούλου ενώ πρόεδρος της Επιτροπής «Πόθεν Έσχες» είναι ο, εκ των αντιπροέδρων της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος.

Επιπλέον, αλλαγές θα υπάρξουν και στην σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου Περιουσιακής Κατάστασης καθώς θα αυξηθούν τα μέλη της Επιτροπής που θα προέρχονται από τον δικαστικό χώρο. Ακόμη μια αλλαγή η οποία θα συμπεριλαμβάνεται στις ρυθμίσεις είναι ο διαχωρισμός των υπόχρεων πόθεν έσχες σε πολιτικά και μη πρόσωπα.

Έτσι λοιπόν, η Βουλή θα ελέγχει τις δηλώσεις πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων ((υπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, διευθυντές κομμάτων) και αιρετών ενώ οι υπόλοιποι θα υποβάλλουν τις δηλώσεις πόθεν έσχες στην Ανεξάρτητη Επιτροπή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

ΒουλήΒούτσηςπόθεν έσχεςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα