Αλέξης Τσίπρας: Τι δηλώνει η δραστηριοποίηση του πρώην πρωθυπουργού, μέσα από ταξίδια και ευρωπαϊκές επαφές

Ο κίνδυνος της ανόδου της Ακροδεξιάς, σε Ελλάδα και Ευρώπη και η αντιμετώπισή του μέσα από τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων είναι ένα πεδίο παρέμβασης εντός κι εκτός της χώρας στο οποίο ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, διεκδικεί να παίξει ρόλο στην μετά ΣΥΡΙΖΑ

εποχή.

Έχει δηλώσει άλλωστε (προ εκλογών) και ότι θα ήθελε να συμβάλει στην υπόθεση της Αριστεράς και από θέσεις πέραν αυτών που συνιστούν πολιτικά αξιώματα, αλλά και πως είναι νωρίς για να σκέφτεται την συνταξιοδότησή του, η οποία θα έρθει κάποια στιγμή.

Μπορεί να μην κατάφερε να αποτρέψει την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και να μην είδε έγκαιρα τα σημάδια, ωστόσο όπως διαμηνύει τις τελευταίες μέρες, η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων και η αποφυγή του κατακερματισμού τους είναι πιο κρίσιμη από ποτέ, δεδομένης της ανόδου της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας.

Η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων προϋποθέτει, στο μεταξύ, και δουλειά στο πεδίο των ιδεών ώστε να αναδειχθεί η προοδευτική ατζέντα με βάση την οποία οι δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, θα μπορέσουν να δώσουν την μάχη των ιδεών έναντι της δεξιάς – ακροδεξιάς ηγεμονίας.

Στην οικοδόμηση αυτής της ατζέντας, που περιλαμβάνει από την κλιματική κρίση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, έως την αντιστροφή της πορείας διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, κ.λπ. φιλοδοξεί και ο ίδιος να συμβάλει.

Μέσα από το Ινστιτούτο που ετοιμάζει και το οποίο θα αποτελεί το φορέα μέσω του οποίου θα δραστηριοποιείται κυρίως, από εδώ και στο εξής. Δείχνει παράλληλα να αναμένει ότι ο ρόλος που φαίνεται πως επιφυλάσσει για τον εαυτό του – κάτι σαν εγγυητής της σύγκλισης των εγχώριων προοδευτικών δυνάμεων – θα ενισχυθεί μετά τις ευρωεκλογές και το πολιτικό τοπίο που αυτές θα αποκαλύψουν.

Στο πλαίσιο λοιπόν της προετοιμασίας του Ινστιτούτου αλλά και με τη νέα του ιδιότητα αυτή του μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναπτύξει έντονη κινητικότητα τις τελευταίες δύο εβδομάδες καλλιεργώντας επαφές που μπορεί να φανούν χρήσιμες στις επεξεργασίες και το στίγμα του υπό ετοιμασία Ινστιτούτου.

Οι επαφές με Ολάντ και Πικετί

Από την Ρώμη όπου βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα την σκυτάλη πήρε το Παρίσι την τρέχουσα εβδομάδα όπου συνάντησε τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Με τον τελευταίο, όπως σημείωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μέσω των λογαριασμών του στα κοινωνικά δίκτυα, αντάλλαξαν απόψεις «για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, την αδυναμία της να παίξει αποφασιστικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις, στην κρίση ασφάλειας, στην αύξηση των ανισοτήτων αλλά και στην κλιματική κρίση. Ιδιαίτερα συζήτησαν «για τον κίνδυνο της Ακροδεξιάς, την πιθανότητα εκλογής της Le Pen στη Γαλλία, αλλά και για την ανάγκη να ενωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις για να την αποτρέψουν».

Συνάντησε επίσης τον οικονομολόγο Τομά Πικετί, «που τα βιβλία του αποτελούν σημείο αναφοράς της σύγχρονης προοδευτικής διανόησης». Προφανώς «αντικείμενο της συζήτησής μας ήταν η διεύρυνση των ανισοτήτων σε παγκόσμια και ευρωπαϊκή κλίμακα, ιδιαίτερα μετά την πανδημία» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Το πιο κρίσιμο από όσα συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις ήταν το «πώς μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην αναδιανομή του πλούτου και θα δώσουν τη δυνατότητα ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς μιας χώρας με πολύ υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα». Αυτή, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν «μια κρίσιμη αναζήτηση που συμφωνήσαμε να την προχωρήσουμε σε βάθος».

Συνάντησε επίσης, ακτιβιστές και ακτιβίστριες από το φόρουμ «Académie des Futurs Leaders»,  μια πλατφόρμα στήριξης των προοδευτικών «ηγετών του μέλλοντος». Σε αυτό το φόρουμ μετέχουν νέοι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε μια σειρά από πεδία (δικαιώματα γυναικών και LGBT+, αντιρατσιστικό κίνημα, συνδικαλιστικός χώρος, προστασία δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, πολιτικής στρατηγική σε προοδευτικά κόμματα). Με αυτή την ομάδα νέων ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως αντάλλαξαν απόψεις «για τον αγώνα που πρέπει να δώσουμε  σε κάθε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό πεδίο απέναντι στην προσπάθεια των δυνάμεων της Ακροδεξιάς να επιβάλλουν την ηγεμονία τους».

Με «μενού» τη διάσπαση… σε Αθήνα και Ρώμη

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, επισκεπτόμενος τη Ρώμη είχε συναντήσεις, με ανάλογη ατζέντα, με τους πρώην Πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα και Τζουζέπε Κόντε.

Μάλιστα, στο πλαίσιο εκείνων των συναντήσεων που έλαβαν χώρα την μέρα που στην Αθήνα η Νέα Αριστερά έκανε την επίσημη παρουσίαση της κοινοβουλευτικής της ομάδας, ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να στείλει τα μηνύματά του και στις δύο πλευρές, εντός κι εκτός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωνε τότε ότι «η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες».

Και πως οι μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά πολιτικές και ιδεολογικές. Και θα είναι ολοένα και πιο δύσκολες όσο δεν κατανοούμε ότι ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών».

Πάντως οι συναντήσεις στη Ρώμη είχαν ούτως ή άλλως τις διασπάσεις στο μενού καθώς μετά τις συναντήσεις με Λέτα και Κόντε ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντήσει τον Πρόεδρο της Ιταλικής Αριστεράς (Sinistra Italiana), Νίκολα Φρατογιάνι και την Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (Partido Democratico), Έλι Σλάιν. Αμφότεροι, ηγέτες των κομμάτων που προέκυψαν από τους μετασχηματισμούς και τις διασπάσεις του ιστορικού PCI του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ.

Διαβάστε επίσης:

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν τίθεται θέμα αύξησης ορίων συνταξιοδότησης – Βιώσιμο το ασφαλιστικό για τα επόμενα 60 χρόνια

«Καρφιά» Δραγασάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τα στρατηγικά του πλεονεκτήματα – Η σκέψη μου πάει κατευθείαν στο τρίτο ημίχρονο

Στέφανος Κασσελάκης: LIVE η συνέντευξή του στην ΕΡΤ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκεί που είναι ο Τσίπρας»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλέξης Τσίπρας,alexis tsipras