Αιφνιδιασμός Τσίπρα με δημοψήφισμα αναστατώνει την ευρωπαϊκή και διεθνή σκακιέρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τον αιφνιδιασμό Τσίπρα να προαναγγείλει – μετά τα μεσάνυχτα - με διάγγελμα δημοψήφισμα επί της πρότασης των θεσμών το οποίο θα διεξαχθεί την 5η Ιουλίου. Η υποδοχή του δημοψηφίσματος από την αντιπολίτευσης ήταν αρνητική με τον Σαμαρά

να ταυτίζει το ερώτημα με «ναι ή όχι» στην Ευρώπη και το ευρώ, το ΠΑΣΟΚ να ζητάει εκλογές και το Ποτάμι να κατηγορεί Τσίπρα και Καμμένο ότι αποφάσισαν «να ηγηθούν του λόμπι της δραχμής».

Την ίδια ώρα οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για αιφνιδιασμό των ευρωπαίων εταίρων ενώ λίγο αργότερα δημοσίευμα της Wall Street Journal έκανε λόγο για σκέψεις στους κόλπους της ευρωπαϊκής ηγεσίας να αποσύρουν την πρότασή τους και πως στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί και το σενάριο για κεφαλαιακό έλεγχο στις ελληνικές τράπεζες.

Η είδηση του δημοψηφίσματος έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή ενημερωτικά μέσα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν ραντεβού σήμερα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Στην Αθήνα, συνεδριάζει η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ στις 10 το πρωί, ενώ στις 12 συγκαλείται η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να συζητήσει και να επικυρώσει την πρόταση για δημοψήφισμα. Συσκέψεις από νωρίς το πρωί θα πραγματοποιούν τα όργανα και των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους στη Βουλή.

Βροχή από ερωτηματικά

Σε κάθε περίπτωση τα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης τις επόμενες ώρες είναι πολλά:

1.Καταρχήν μένει να ξεκαθαρίσει το ποια θα είναι η αντίδραση των θεσμών και των ευρωπαϊκών ηγεσιών, αν δηλαδή όντως θα αποσύρουν την πρότασή τους, με στόχο όπως εκτιμάται να ακυρώσουν το ερώτημα «ναι ή όχι στη συμφωνία», αν θα διαμορφώσουν κάποια άλλη πρόταση εν όψει και του Eurogroup που συνεδριάζει στις 3 το μεσημέρι. Στην περίπτωση που οι θεσμοί αποσύρουν την πρότασή τους η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει εκ νέου.

2.Κομβικό επίσης είναι και το ερώτημα αν το πρόγραμμα που λήγει στις 30 Ιουνίου μπορεί να παραταθεί – ο πρωθυπουργός, όπως ανέφερε, θα ζητήσει σήμερα ολιγοήμερη παράτασή του - και τι θα ισχύσει στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, καθώς, μεταξύ άλλων εκτός προγράμματος το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να κάνει χρήση του ELA, ενώ οι θεσμοί έχουν προειδοποιήσει ότι η χώρα θα χάσει τα 10,9 δις του ΤΧΣ κλπ.

3.Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει ποιες θα είναι οι κινήσεις της στις δύο εκδοχές απαντήσεων στο δημοψήφισμα. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στο διάγγελμά του ότι το αποτέλεσμα θα γίνει σεβαστό ενώ κάλεσε το λαό «απέναντι στον αυταρχισμό και τη λιτότητα» να τοποθετηθεί «κυρίαρχα και περήφανα όπως η ιστορία των Ελλήνων προστάζει» προτείνοντας ουσιαστικά το «όχι» στην πρόταση των θεσμών.

Δημιουργούνται λοιπόν τα εξής ερωτήματα:

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι το «ναι» στην πρόταση των θεσμών, η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν ο σεβασμός στο αποτέλεσμα σημαίνει ότι το εκλαμβάνει ως νομιμοποίηση για να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας που θα υλοποιήσει ή ίδια ή θα παραιτηθεί αφού η ίδια την απέρριψε επομένως δεν μπορεί να την εφαρμόσει.Σε περίπτωση που οι πολίτες απαντήσουν «όχι» η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει ποια θα είναι τα βήματά της και αν το «όχι» συνεπάγεται ρήξη με τους δανειστές και το ευρώ.

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός πάντως τάχθηκε υπέρ της Ευρώπης, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εξερχόμενος του Μαξίμου σε δηλώσεις του απέρριψε την ταύτιση του ευρώ με τα μνημόνια, απαντώντας προκαταβολικά στην προσπάθεια της μνημονιακής αντιπολίτευσης να ταυτίσει την απόρριψη της συμφωνίας με την έξοδο από το ευρώ. Σημειώνεται επίσης η αναφορά του με την οποία προέκρινε μια συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ: « Η Ευρώπη έχει και το θεσμικό εκτόπισμα και την πολιτική δυνατότητα να χειραφετηθεί και να βρει λύσεις που υπερβαίνουν την κρίση χωρίς το ΔΝΤ».

Τη θέση της κυβέρνησης υπέρ του «όχι» στο ερώτημα του δημοψηφίσματος ξεκαθάρισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης λέγοντας: «Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα σημαίνει μήνυμα ελπίδας για ολόκληρη την Ευρώπη».

ΔΝΤΚυβέρνησηΔημοψήφισμαθεσμοίΕΕδιάγγελμαπρωθυπουργός.Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα