Αιφνιδιασμός από το ΥΠΟΙΚ: Αποδείξεις και για τα εισοδήματα του 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα μέσα Δεκεμβρίου έμαθαν τελικά οι φορολογούμενοι ότι θα πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις για τα φετινά εισοδήματα.

Όπως αναφέρει το capital.gr, αυτή είναι μια από τις πέντε σημαντικές παρεμβάσεις στη φορολογία που θα περιλαμβάνει το νέο πολυνομοσχέδιο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ειδικότερα:

-οι

μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις για τα φετινά εισοδήματα. Δεν έχει γίνει γνωστό αν θα πρέπει το ύψος των αποδείξεων να είναι 10% του εισοδήματος, δηλαδή όσο ήταν και πέρυσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διατηρηθεί το 10% του εισοδήματος. Στην πράξη οι φορολογούμενοι πληροφορούνται στο τέλος του έτους ότι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις, ενώ μέχρι τώρα στο συγκεκριμένο θέμα υπήρχε νομοθετικό κενό. Για έναν μισθωτό που έχει ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να δηλωθούν αποδείξεις αξίας 1.000 ευρώ. Εφόσον, δεν δηλωθούν θα επιβάλλεται πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που λείπουν από τους φορολογούμενους. Έτσι, στην προκειμένη περίπτωση θα επιβληθεί πρόσθετος φόρος 220 ευρώ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι έλεγχοι στις αποδείξεις δεν έγιναν τα τελευταία δυο χρόνια και είναι πολύ πιθανό να δοθεί σχετική προφορική οδηγία και για φέτος.

-από το νέο έτος η έκπτωση φόρου λόγω αποδείξεων θα δίνεται μόνο εφόσον οι δαπάνες γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

-διαγράφεται ο φόρος δωρεάς χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ που έγιναν από τα capital control και μετά. Ο φόρος είναι 10% επί των χρηματικών ποσών και έτσι πρόκειται να επιστραφούν ποσά έως 500 ευρώ. Η ελάφρυνση αυτή ισχύει μόνο για δωρεές από γονείς σε τέκνα και από παππούδες σε εγγόνια.

-μεταφέρεται πλήρως η αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

-συνδέονται οι ταμειακές μηχανές με το taxisnet από το νέο έτος, προκειμένου να παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο οι αποδείξεις που εκδίδει κάθε επιχείρηση.

- όσοι εισπράττουν μερίσματα θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος έως τις 30 Ιουνίου.

ΥΠΟΙΚΚυβέρνησηαποδείξειςεισοδήματα2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα