Άγρια επεισόδια σε διαδήλωση για το προσφυγικό στη Χίο (Photos - Video)

ΕΛΛAΔΑ

Το απόγευμα της Τετάρτης γύρω στις 18:00 το απόγευμα τουλάχιστον 800 άτομα, πολίτες και έμποροι μαζεύτηκαν στην κεντρική πλατεία της Χίου με σκοπό να πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Σούδα. Ωστόσο, κατόπιν συνεννόησης με την Αστυνομία αποφασίστηκε η πορεία να γίνει περιμετρικά της πλατείας και να καταλήξει πάλι εκεί.

Η πορείά ξεκίνησε κατά τις 19:30, και κάποια στιγμή εμφανίστηκε μια ομάδα ατόμων των οποίων οι μπλούζες έγραφαν «Ελλάς» χωρίς ωστόσο να φέρουν κάποιο άλλο σύμβολο. Η ομάδα αυτή μπήκε επικεφαλής της πορείας και έπεισε τους διαδηλωτές

να πραγματοποιήσουν πορεία προς το hotspot της Σούδας.

Ο αρχηγός της ομάδας επιτέθηκε στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Φύκαρη προπιλακίζοντάς τον. « Άρχισε να ουρλίαζει μπροστά μου; «θα τελειώσεις εδώ». Δεν θα ξανά κυκλοφορήσεις στην Χίο, αν εξακολουθείς να γράφεις αυτά που γράφεις» περιγράφει ο δημοσιογράφος μιλώντας στο «Π»

Τότε, ο δημοσιογράφος ζήτησε από αστυνομικό να συλλάβει τον επικεφαλής της οργάνωσης, με τον αστυνομικό, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, να απαντά πως «δεν είναι ώρα τώρα».

Η πορεία συνεχίστηκε προς τον καταυλισμό της Σούδας και λίγο πριν τον καταυλισμό οι αστυνομικοί σχημάτισαν προστατευτικό κλοιό γύρω από τον καταυλισμό. Τότε ομάδα Χρυσιαυγιτών κινήθηκε προς τον καταυλισμό, και ο κ.Μερμηγκούσης, εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής στη Χίο, επιτέθηκε στον δημοσιογράφο και διευθυντή του astrapari.gr κ. Γιάννη Στεβή.

«Αυτά είναι για αυτά που γράφεις και θα πεθάνεις» είπε στον κ.Στεβή καθώς του άρπαξεν την κάμερα με την οποία κατέγραφε τη διαδήλωση. Ο δημοσιογράφος άρχισε να τον απωθεί μαζί με τους άλλους ομοϊδεάτες του με αποτέλεσμα ο ίδιος να πέσει στο έδαφος. Να σημειωθεί πως κ. Στεβής είχε πρόσφατα χειρουργηθεί.

Τότε επενέβη ο κ.Φύκαρης: « μπήκα στη μέση και απομάκρυνα τον Γιαννη. Φώναζα στους αστυνομικούς να επέμβουν και να συλλάβουν εκείνους που επιτεθήκαν στον Γιάννη. Εκείνοι αδιαφόρισαν. Τότε μια ομάδα νεαρών έσπασε τον αστυνομικό κλοιό και μας επιτεθήκαν. Εναντιον όλων των εκπροσώπων των ΜΜΕ που κάλυπταν την πορεία. Ο Γιάννης άρχισε να τρέχει και εμένα μ’ έσωσε ένας ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟΠΟ ο οποίος με έκρυψε μέσα στο μαγαζί του.

Αφού έσπασε ο κλοιός των ΜΑΤ, χρυσαυγίτες έφτασαν μπροστά στην πόρτα του καταυλισμού και άρχισαν να προκαλούν του πρόσφυγες φωνάζοντας: « φύγετε από εδώ, δεν σας θέλουμε». «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή», «Θα έπρεπε να πνιγείτε στο Αιγαίο», «’Εχετε έρθει εδώ για να μας εξισλαμίσετε και να μας κλέψετε την θρησκεία».»

Οι πιο θερμόαιμοι από τους πρόσφυγες έπεσαν πάνω στην πύλη και φώναζαν «άσυλο άσυλο» ενώ κάποιοι άλλοι άρχισαν να πετούν πέτρες κατά των διαδηλωτών.

Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών κατά των οργανωμένων οπαδών της Χρυσής Αυγής προκειμένου να ηρεμίσει τα πνεύματα, ενώ προχώρησε σε πέντε προληπτικές προσαγωγές μελών ΜΚΟ που δρουν μέσα στον καταυλισμό καθώς και ενός μετανάστη. Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι λίγοι ώρα μετά.

Όταν ρώτησαν την αστυνομία γιατί τους προσήγαγε, συμφωνά με πληροφορίες του «Π», η αστυνομία απάντησε πως τους προσήγαγε για να«τους προστατέψουν».

Ο Γιαννης Στεργής μήνυσε τον Μερμηγκούση για σωματική βλάβη και ο Μερμηγκούσης όταν συνελήφθη μήνυσε μήνησε τον δημοσιογράφο για συκοφαντική δυσφήμιση.

Πηγές φωτογραφιών και βίντεο: chiospolitis.gr , astraparis.gr

Χίοςεπεισόδιαδιαδήλωσηπροσφυγικόσυγκέντρωση διαμαρτυρίαςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Αναζητήσεις
αστραπαρι
Τυχαία Θέματα