Αγώνας δρόμου για να κλείσουν εκκρεμότητες και να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το βλέμμα στο Euroworking Grpoup έχει στραμμένο η κυβέρνηση σήμερα, καθώς κατά τη σημερινή συνεδρίαση με στόχο τον έλεγχο της προόδου υλοποίησης των ελληνικών δεσμεύσεων θα ανάψει ή όχι το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ από τη συνολική φθινοπωρινή δόση των 3 δις. Με δεδομένο ότι το πρώτο πολυνομοσχέδιο με τα 14 από τα 48 προαπαιτούμενα άφησε πίσω εκκρεμότητες

οι δανειστές διέκριναν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων και με τη σειρά τους «πάγωσαν» τη δόση μέχρι νεοτέρας.

Έτσι η κυβέρνηση – προκειμένου να «ξεκλειδώσει» τη δόση - καταθέτει σήμερα, εκτός από το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και ένα ακόμη νομοσχέδιο που κλείνει τις εκκρεμότητες στην πρώτη δέσμη προαπαιτούμενων, προκειμένου τα δύο νομοσχέδια να εισαχθούν προς ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Θα ακολουθήσει το πολυνομοσχέδιο για το 2ο πακέτο προαπαιτούμενων.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ την Τρίτη υπό τον Γιάννη Δραγασάκη ανακοινώθηκε ότι το 90% των απαιτούμενων δράσεων έχει ολοκληρωθεί με ανοιχτά ζητήματα όμως τα κόκκινα δάνεια, τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων. Τα θέματα αυτά προφανώς είναι δύσκολο να ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο εφόσον η συζήτηση γι’ αυτά συνεχίζεται.

Χτες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίτα Μπράιτχαρτ σημείωσε ότι η Κομισιόν βλέπει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα («εντός ολίγου»).

Η βασική αγωνία της κυβέρνησης είναι να προλάβει τους χρόνους μέχρι το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου μετά το οποίο ξεκινά η αξιολόγηση της πρώτης φάσης υλοποίησης του προγράμματος. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις την πρώτη μέρα των επαφών του στην Αθήνα σημείωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση, κάτι το οποίο προσθέτει πίεση στην κυβέρνηση, η οποία ωστόσο έχει «σύμμαχο» τον Ντράγκι ο οποίος πιέζει για αποσύνδεση ανακεφαλαιοποίησης – αξιολόγησης. Μέχρι τις 9 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει καταρτιστεί και το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό για το οποίο θα ενημερώσει σήμερα την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Πάντως αξίζει να υπενθυμίσουμε και την πίεση που ασκείται (κι εκφράστηκε κατά την επίσκεψη Ντομπρόβσκις) ώστε τα συμφωνηθέντα να μην μείνουν στη νομοθέτηση αλλά να περάσουν στην άμεση εφαρμογή, ενώ τίθεται εκ νέου το θέμα της ιδιοκτησίας του προγράμματος, η κυβέρνηση δηλαδή να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα ως δικό της πρόγραμμα, χωρίς να ρίχνει ευθύνες στους ευρωπαίους.

ΤσίρπαςΚυβέρνησηδόσηπροαπαιτούμεναEuroWorkingGroupHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα