Bild: Παραχωρήσεις Τσίπρα στο θέμα των προσφύγων με αντάλλαγμα το χρέος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Bild, πρόκειται να ζητήσει επίσημα κούρεμα του χρέους της ή τουλάχιστον σημαντικά οικονομικά οφέλη από ρύθμιση του χρέους της.

Σε αντάλλαγμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος

να προχωρήσει σε παραχωρήσει στο θέμα των προσφυγικών ροών. Ωστόσο, όπως συμπληρώνει η εφημερίδα, θέλει να αποτρέψει το ενδεχόμενο να θεωρηθεί ότι εκμεταλλεύεται το θέμα των προσφύγων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να συγχέονται τα δύο θέματα, το προσφυγικό με τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τόσο από την Αθήνα, όσο και από τις Βρυξέλλες, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα της προσφυγικής κρίσης και της έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και επηρεάζει και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαν να γίνουν παραχωρήσεις και στο θέμα του χρέους. Η Ελλάδα στο τέλος του έτους θα έχει σύμφωνα με το ΔΝΤ ένα χρέος που θα αγγίζει τα 340 δισ. ευρώ, στο 200% του ΑΕΠ της χώρας.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν μπορεί να κουβαλήσει αυτό το βάρος και σύμφωνα με υπολογισμούς της Deutsche Bank, το κούρεμα του χρέους κατά 200 δισ. ευρώ θα κοστίσει σε κάθε ευρωπαίο φορολογούμενο 700 ευρώ.

«Η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει τους δανειστές και κυρίως τη Γερμανία σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τουλάχιστον σε όρους αποπληρωμής ή χρονοδιαγραμμάτων για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

BildχρέοςπρόσφυγεςΤσίπραςπροσφυγική κρίσηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα