Αμπελόκηποι: Το σχολείο που αγκαλιάζει τους αδύναμους μαθητές

ΕΛΛAΔΑ

«Ηρθα στο πρόγραμμα γιατί χρειαζόμουν βοήθεια στα μαθήματα. Με βοήθησε πολύ. Αλλιώς, παίζει να μην περνούσα την τάξη». Αυτά τα λόγια ανήκουν στη Μαργαρίτα, μαθήτρια της Γ' Γυμνασίου, που μετέχει στο πρόγραμμα «Είμαι Μέσα» του «Μαζί για το Παιδί», που στόχο έχει την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής.

Το πρόγραμμα διεξάγεται δύο απογεύματα την εβδομάδα στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών. Σε αυτό μετέχουν 60 μαθητές, Β' και Γ' Γυμνασίου από 6 σχολεία

της 7ης Σχολικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων. Στους μαθητές παρέχεται ενισχυτική διδασκαλία, συμβουλευτική από σχολικούς ψυχολόγους, αλλά και ένα γεύμα, πριν από την έναρξη του μαθήματος. Το πρόγραμμα υλοποιείται για δεύτερη χρονιά, με την οικονομική στήριξη του Ομίλου Μυτιληναίος.

«Οι στόχοι είναι πολλαπλοί. Πρώτον, θέλουμε να βοηθήσουμε μαθητές με χαμηλές επιδόσεις. Δεύτερον, να τονώσουμε το ηθικό και την αυτοπεποίθησή τους. Και τρίτο και σημαντικότερο, να τους βοηθήσουμε μην εγκαταλείψουν το σχολείο, ακόμη κι αν απογοητευτούν, όχι μόνο σε γνωστικό επίπεδο, αλλά και σε οικογενειακό, οικονομικό, κοινωνικό», εξηγεί στο «Εθνος» ο υποδιευθυντής του Πειραματικού Λυκείου Αλέξανδρος Καραφωτιάς, που μετέχει εθελοντικά στο πρόγραμμα, για δεύτερη χρονιά.

Η αρχή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. «Τρόμαξα για το εάν θα τα καταφέρουν. Ομως, από το πρώτο δίμηνο είδαμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Κάθε παιδί θέλει τον χρόνο του», συμπληρώνει. Η βελτίωση των παιδιών είναι αισθητή, τόσο σε γνωστικό επίπεδο όσο και σε συμπεριφορά.

Ολιγομελή τμήματα

Τα τμήματα έχουν λίγα παιδιά, το πολύ μέχρι 10, ώστε οι καθηγητές να καλύψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών. Μόλις ολοκληρωθεί η ενισχυτική διδασκαλία, αναλαμβάνουν οι σχολικοί ψυχολόγοι, που μιλούν με τα παιδιά. «Θέλουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία των μαθητών που δεν αγαπούν το σχολείο, για τον δικό του λόγο ο καθένας. Αυτό που κάνουμε είναι να αγκαλιάζουμε τα παιδιά για να τους αλλάξουμε την εικόνα του εαυτού τους στο σχολείο, να βελτιώσουμε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεικόνα τους για τους μαθησιακούς στόχους που έχει θέσει ο καθένας», εξηγεί από την πλευρά της η Διευθύντρια Προγραμμάτων και Εξεύρεσης Πόρων του «Μαζί για το Παιδί», Μαρία Χατζηνικολάκη.

Παράλληλα, οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν με τους σχολικούς ψυχολόγους, ενώ για οικογένειες με σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, δίνεται η δυνατότητα να υπαχθούν σε πρόγραμμα δωρεάν σίτισης για 6 μήνες. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία, μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων με αποκλειστικό δωρητή το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Ουσιαστικά, πέρα από την ενισχυτική διδασκαλία, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο προστασίας για τους μαθητές στην οικογένεια, στο σχολείο και στο άμεσο περιβάλλον τους», εξηγεί η κυρία Χατζηνικολάκη. Οπως λέει η ίδια, ανταποκρίνονται θετικά, καθώς «όταν βλέπουν ότι κάποιος τους δίνει προσοχή, τα παιδιά μεταμορφώνονται. Και νιώθουν ότι σε αυτόν τον χώρο βρίσκονται κάποιοι άνθρωποι που τα αγαπούν και τα νοιάζονται. Τα παιδιά νιώθουν ότι είμαστε ομάδα, ότι είμαστε κοντά τους και βλέπουμε ότι τους αρέσει».

Ενθουσιασμένοι μαθητές

Η Μαργαρίτα παρακολουθεί το πρόγραμμα από πέρυσι και δηλώνει ενθουσιασμένη με τη συμμετοχή της. «Στην αρχή τρώμε, παίζουμε, κάνουμε διάλειμμα, μας βοηθούν με τα μαθήματα, έχουμε τους ψυχολόγους που μας στηρίζουν. Τι άλλο να ζητήσει ένα παιδί;» λέει. Νιώθει άνετα μέσα στο πρόγραμμα και μετέχει στη διαδικασία. «Δεν ντρέπομαι να ρωτήσω. Αν έχω να πω κάτι, το λέω και μαθαίνω», και προσθέτει: «για όσο διαρκεί το πρόγραμμα, εγώ θα το παρακολουθώ».

Από πέρυσι παρακολουθεί το πρόγραμμα και η Μαρίνα, επίσης μαθήτρια της Γ' Γυμνασίου που θεωρεί ότι έτσι πέτυχε στις σχολικές εξετάσεις. Παράλληλα, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στους φίλους που απέκτησε. «Εκανα πολλούς φίλους και όχι μόνο από το σχολείο μου. Τώρα προσπαθώ να πείσω την καλύτερή μου φίλη να έρθει», λέει.

Πραγματικό ενδιαφέρον από τους καθηγητές

Στο πλευρό των μαθητών βρίσκονται οι καθηγητές του προγράμματος που θεωρούν σημαντικό να στηρίξουν τα παιδιά σε κάθε επίπεδο.

«Ανάμεσα στους μαθητές είναι άτομα που ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες, που αντιμετωπίζουν κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα, μετανάστες με γνωσιακά προβλήματα. Επίσης, προέρχονται από διαφορετικά σχολεία και δεν αποτελούν ακόμη ομάδα. Πέρα από τη δουλειά του δασκάλου, θέλουμε να σταθούμε δίπλα τους και να τα στηρίξουμε», λέει ο φιλόλογος Αλέξανδρος Τσουρής.

«Παρά τα προβλήματα, βλέπουμε ότι θέλουν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Καταλαβαίνουν ότι το σχολείο είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής τους», δηλώνει από την πλευρά της η επίσης φιλόλογος Βικτώρια Φόνσου, προσθέτοντας ότι στόχος του προγράμματος είναι «να αγαπάνε τον εαυτό τους, να έχουν εμπιστοσύνη σε αυτόν και να νιώσουν ότι ενδιαφερόμαστε».

Βασικό χαρακτηριστικό πολλών μαθητών είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στο σχολικό σύστημα, που δεν είναι ελκυστικό, ιδιαίτερα για παιδιά που έχουν εισπράξει απόρριψη. «Δεν τα αντιμετωπίζουμε σαν κριτές, δεν τους βάζουμε βαθμούς. Θέλουμε να τους δείξουμε ότι είμαστε εδώ για να τα βοηθήσουμε. Και να δώσουμε στα παιδιά που θέλουν τη δυνατότητα να πάνε καλύτερα», αναφέρει ο φυσικός Στάθης Χαμπίμπης.

Αυξάνονται οι μαθητές που αφήνουν το σχολείο

Το φαινόμενο της σχολικής διαρροής δείχνει να έχει αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως να υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να δείχνουν το μέγεθός του. Ο κίνδυνος εγκατάλειψης του σχολείου από ένα παιδί συνδέεται με πολλά αίτια.

«Μπορεί να οφείλεται σε γνωστικά προβλήματα, αν ένα παιδί για παράδειγμα δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα ή αντιμετωπίζει μαθησιακά προβλήματα. Δεν είναι εύκολο να παρακολουθήσουν το μάθημα σε μια τάξη με 25 παιδιά. Μπορεί να οφείλεται στον στιγματισμό που υφίσταται ένα παιδί εάν μείνει στην ίδια τάξη ή σε οικονομικούς λόγους. Υπάρχουν παιδιά που χρειάζεται να δουλέψουν για να στηρίξουν την οικογένειά τους», σημειώνει η κυρία Χατζηνικολάκη.

Δείκτες που δείχνουν την τάση ορισμένων παιδιών να εγκαταλείψουν το σχολείο αποτελούν οι χαμηλές σχολικές επιδόσεις στα μαθήματα, καθώς και οι πολλές αδικαιολόγητες απουσίες. Πριν από την εφαρμογή του προγράμματος, το «Μαζί για το Παιδί» έκανε έρευνα, όπου διαπίστωσε ότι πολλά παιδιά δεν είχαν καλή εικόνα για το σχολείο ως περιβάλλον ή για τα ίδια μέσα στο σχολείο.

Πηγή: Εθνος

μαθήματαμαθητέςσχολείο2ο Πειραματικό Λύκειο ΑθηνώνΑλέξανδρος ΚαραφωτιάςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα