Reuters: Έτοιμοι να υποβάλουν τη δική τους πρόταση συμφωνίας οι δανειστές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της δικής τους πρότασης για την επίτευξη συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται οι δανειστές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι δανειστές της Ελλάδας βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση ενός σχεδίου συμφωνίας που θα προτείνουν στην αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας, δίνοντας έτσι νέα

έκταση στις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης προς τη χώρα που υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Έλληνες πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η Αθήνα έχει υποβάλλει τη δική της πρόταση προς τους δανειστές – σε μία προφανή επιδίωξη να προκαταλάβει ένα τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών αλλά και για να δείξει στους Έλληνες ψηφοφόρους ότι η Αθήνα έκανε το πρώτο βήμα.

Η ανακοινώσεις των προτάσεων και αντιπροτάσεων έρχονται λίγο μετά την έκτακτη κοινή συνάντηση Γερμανίας, Γαλλίας και θεσμών με αντικείμενο την ελληνική κρίση, αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο.

Απεγνωσμένη για χρηματοδότηση και πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, η Αθήνα είναι πιο κοντά από ποτέ στο να ξεμείνει από χρήματα. Απείλησε ότι δεν θα καταβάλει μια δόση προς το ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα και παράλληλα δηλώνει ότι θα απορρίψει κάθε τελεσίγραφο.

«Έχουμε υποβάλλει ένα ρεαλιστικό πλάνο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Ένα ρεαλιστικό πλάνο που η αποδοχή του από τους θεσμούς, τους δανειστές μας και τους εταίρους μας στην Ευρώπη θα σημάνει το τέλος του σεναρίου διχοτόμησης της Ευρώπης», δήλωσε ο Τσίπρας σε δημοσιογράφους.

«Είναι σαφές ότι η απόφαση για την προσαρμογή στον ρεαλισμό επαφίεται στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι οι δανειστές στο μεταξύ ολοκληρώνουν τις λεπτομέρειες της προσφοράς τους προς την Αθήνας.

«Η προσφορά μας είναι σχεδόν έτοιμη», δήλωσε η πηγή.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι πολλά έγγραφα ανταλλάσσονται μεταξύ των διαπραγματευομένων, γεγονός που αποτελεί «θετικό σημάδι».

Δεν κατέστη αμέσως γνωστό αν το κείμενο που εστάλη από την Αθήνα, το οποίο ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν δει ακόμα, δίνει κάποια λύσει στα βασικά σημεία τριβής, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το μέγεθος των δημόσιων υπηρεσιών.

Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν ότι στο σχέδιο συμφωνίας που κατέθεσε η Ελλάδα δεν έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές σε αυτά τα ζητήματα.

Ο επίτροπος των οικονομικών της ΕΕ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Αθήνα έχει υποβάλει τις πρώτες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, σημειώνοντας παράλληλα ότι στενεύουν τα περιθώρια για την Ελλάδα.

ΕλλάδαΕΕσυμφωνίαδανειστέςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα