Politico: Οι ΗΠΑ «βλέπουν» να τελειώνουν οι μέρες Νετανιάχου στην εξουσία

Τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν συζητήσει την πιθανότητα να είναι μετρημένες οι ημέρες του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην εξουσία – και ο πρόεδρος μετέφερε αυτή την αίσθηση στον ίδιο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό σε μια πρόσφατη συνομιλία, σύμφωνα με το POLITICO.

Το θέμα της σύντομης πολιτικής διάρκειας ζωής του Νετανιάχου έχει αναδειχθεί σε πρόσφατες συναντήσεις στον Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή

του Μπάιντεν, σύμφωνα με δύο ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης. Μάλιστα, οι συζητήσεις έγιναν μετά το ταξίδι του Μπάιντεν στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον Νετανιάχου.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Μπάιντεν έφτασε στο σημείο να προτείνει στον Νετανιάχου να σκεφτεί τα μαθήματα που θα μπορούσε να διδάξει στον ενδεχόμενο διάδοχό του.

Ένας σημερινός κι ένας πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν και οι δύο ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο Νετανιάχου έχει περιορισμένο χρόνο στην εξουσία. Ο ένας είπε ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πιθανότατα θα διαρκέσει μερικούς μήνες, ή τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η πρώιμη φάση μάχης της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αν και όλες οι πηγές επισήμαναν την απόλυτα απρόβλεπτη πολιτική του Ισραήλ.

«Θα πρέπει να υπάρξει ένας απολογισμός εντός της ισραηλινής κοινωνίας για το τι συνέβη», είπε ο αξιωματούχος.

Η άποψη της κυβέρνησης για το πολιτικό μέλλον του Νετανιάχου έρχεται την ώρα που ο πρόεδρος Μπάιντεν και η ομάδα εξωτερικής πολιτικής του προσπαθούν να συνεργαστούν και να κατευθύνουν διπλωματικά τον Ισραηλινό ηγέτη καθώς η χώρα του επιδιώκει μια περίπλοκη και αιματηρή αντιπαράθεση με τη Χαμάς.

Το ταξίδι του Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ τον περασμένο μήνα είχε σε μεγάλο βαθμό υποστηρικτικό ρόλο, αλλά ιδιωτικά προέτρεψε τον Νετανιάχου να προχωρήσει προσεκτικά και να μην διευρύνει τον πόλεμο, σύμφωνα με τους δύο ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος ώθησε τον πρωθυπουργό να δώσει προτεραιότητα σε μια λύση δύο κρατών και να έχει υπόψη του τα βήματα πέρα από μια προσπάθεια εξόντωσης της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων κάθε είδους μελλοντικής κατοχής της Γάζας.

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Μπάιντεν συμβούλεψε τον Νετανιάχου να εξετάσει το σενάριο που θα άφηνε για τον διάδοχό του – ένας κομψός αλλά σαφής τρόπος να πει ότι ο Νετανιάχου μπορεί να μην είναι στην εξουσία κατά τη διάρκεια μιας μακροχρόνιας σύγκρουσης.

Ένας άλλος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου υποβάθμισε την ιδέα ότι το μέλλον του Νετανιάχου ήταν πρωτεύον θέμα, λέγοντας ότι οποιαδήποτε κουβέντα ήταν απλώς άσκοπη εικασία και επέμεινε ότι η εστίαση της κυβέρνησης ήταν καθαρά στην υποστήριξη της ασφάλειας του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ και η «πολιτική του νεκρολογία» έχει γραφτεί πρόωρα και στο παρελθόν.

Ωστόσο, αμερικανός αξιωματούχος λέει ότι η ασταθής εξουσία του Νετανιάχου βρίσκεται πάντα «στο παρασκήνιο» κατά τις συνομιλίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή. Και οι συνεργάτες του Μπάιντεν ήδη εμπλέκουν μια σειρά από άλλους Ισραηλινούς πολιτικούς — μερικούς στην εξουσία, κάποιους όχι — στην πολεμική προσπάθεια.

Πίσω από την άποψη της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τον Νετανιάχου κρύβεται η πεποίθηση ότι έχει αποδυναμωθεί σημαντικά από την οργή των Ισραηλινών για την αποτυχία στους τομείς ασφάλειας και πληροφοριών της χώρας ώστε να αποτρέψουν την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, η οποία σκότωσε περίπου 1.400 ανθρώπους. Η αυξανόμενη διεθνής αντίθεση στην τρέχουσα ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα – η οποία έχει σκοτώσει χιλιάδες Παλαιστίνιους πολίτες – έχει κλονίσει περαιτέρω τη θέση του.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν επίσης την πτώση των ποσοστών αποδοχής του Νετανιάχου. Επισημαίνουν το κύμα δημοσίων αναφορών για τις τεράστιες αποτυχίες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και προβλέπουν ότι οποιαδήποτε επικείμενη εσωτερική ισραηλινή αξιολόγηση – και αυτή που θα γίνει από τους Αμερικανούς ομολόγους τους – πιθανότατα θα είναι ακόμη πιο καταδικαστική, προκαλώντας μεγαλύτερο πλήγμα στον Νετανιάχου.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Μάχες στήθος με στήθος για την αποτροπή των ισραηλινών στρατευμάτων – Λυσσαλέα αντίσταση από τη Χαμάς

Το τρένο της Τρανσυλβανίας: Κάστρα, θρύλοι και γαστρονομία για τους επισκέπτες (Videos)

Νιγηρία: Επέστρεφαν από κηδεία και έπεσαν σε νάρκη – 20 νεκροί, δύο βαριά τραυματίες

Keywords
Τυχαία Θέματα
Politico, ΗΠΑ, Νετανιάχου,Politico, ipa, netaniachou