Politico: Οι έλληνες πολιτικοί «φλερτάρουν» τους νέους μέσω των social media

Με τον τίτλο «Πώς τα πάτε ρε παιδιά; Οι Έλληνες πολιτικοί φλερτάρουν τη γενιά του TikTok», το Politico φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ από την Αθήνα, για τον τρόπο με τον οποίον οι πολιτικοί ηγέτες διεκδικούν την προσοχή των νέων με καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η οργισμένη νεολαία βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα, γράφει το Politico, προσθέτοντας ότι «οι πολιτικοί από όλο το φάσμα προσπαθούν να μάθουν τη γλώσσα

της Gen Z» και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μεσήλικες άνδρες με τα κοστούμια, που είναι οι τυπικοί υποψήφιοι βουλευτές ανεβάζουν stories στο Tik Tok, δίνουν συνεντεύξεις σε YouTubers και υπόσχονται δώρα στους νέους για να εξασφαλίσουν την ψήφο τους.

Κι αυτό διότι στις εκλογές αυτές έχουν δικαίωμα ψήφου 430.000 νέοι, ηλικίας 16-21 ετών, που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά την Κυριακή. Ένα κομβικό σημείο για την πολιτικοποίηση αυτών των νέων ήταν το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπου σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι και προκάλεσε ερωτήματα για την ικανότητα της κυβέρνησης.

With more than 430,000 Greeks aged from 16 to 21 now eligible to cast their vote in elections, the pissed-off youth have become the focus as the country prepares to go to the polls this weekend. https://t.co/wUaBwwQp55

— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) May 18, 2023

«Δεν ήταν μόνο η σοβαρότητα του δυστυχήματα, αλλά και το γεγονός ότι τα περισσότερα θύματα ήταν νέοι φοιτητές και οι νέοι θεωρούν πως θα μπορούσαν να είναι οι ίδιοι, οι φίλοι τους ή τα αδέλφια τους» στο μοιραίο τραίνο, δήλωσε στο Politico ο Άγγελος Σεριάτος, αναλυτής της Prorata, προσθέτοντας ότι το δυστύχημα «επιβεβαίωσε με πολύ βίαιο τρόπο ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και αυτό επηρέασε την πολιτικοποίηση (των νέων)».

Θυμός και ντροπή

Το κύμα οργής που εκφράστηκε από την κοινή γνώμη μετά το δυστύχημα, οδήγησε στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έγιναν στην Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση, με τη συμμετοχή κυρίως νέων ανθρώπων σε όλη τη χώρα. Οι συγκεντρώσεις θύμιζαν την ατμόσφαιρα του 2008, μετά τον θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από πυρά αστυνομικού. Αλλά οι διαδηλώσεις δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίοι οι νέοι δείχνουν την απογοήτευσή τους: η Ελλάδα χάνει τους καλύτερους και πιο έξυπνους νέους που εντάσσονται στις αγορές εργασίας δυτικών χωρών, παρά τις υποσχέσεις για αντιστροφή αυτής της τάσης.

«Συνδυάστε αυτά και έχετε την εικόνα ενός θυμωμένου τμήματος του πληθυσμού», γράφει το Politico.

«Είναι σαν να τράβηξε κάποιος το τραπεζομάντηλο και αποκαλύφθηκε η σαπίλα του ελληνικού συστήματος μετά την ανατροπή της χούντας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας και με τρόπο που οι νέοι -που δεν έδιναν πολύ σημασία- είδαν και συνειδητοποίησαν», δήλωσε η παραγωγός περιεχομένου στο διαδίκτυο, Νεφέλη Μεγκ, η οποία πήρε συνέντευξη από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Νεφέλη Μεγκ δήλωσε στο Politico ότι οι φίλοι της δεν έχουν ξεχάσει το σιδηροδρομικό δυστύχημα και σημειώνουν ότι ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Μεταφορών μετά την τραγωδία, είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. «Είναι κοροϊδία», πρόσθεσε η Νεφέλη Μεγκ.

Τα κυρίαρχα συναισθήματα που αισθάνθηκε η νέα γενιά μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα είναι οργή, απόγνωση και ντροπή, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Eteron. Περίπου το 59,5% των ερωτηθέντων επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τις συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία, ενώ το 58,3% θεωρεί πως έχουν ευθύνες όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι οκτώ στους δέκα νέους δηλώνουν πως θα προσέλθουν στην κάλπη της 21ης Μαϊου.

Εφόσον υπάρξει μαζική προσέλευση των νέων αυτό θα ωφελήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, γράφει το Politico, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλη υποστήριξη των νέων και προς τα μικρότερα κόμματα, όπως το ΜέΡΑ25, το ΚΚΕ, αλλά και κάποια κόμματα της ακροδεξιάς. Ένα από τα κόμματα της ακροδεξιάς δεν εξασφάλισε άδεια συμμετοχής στις εκλογές, αλλά μπορεί να προκαλέσει κινητοποίηση στο διαδίκτυο με δεδομένο ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης εξακολουθεί να στέλνει μηνύματα στα social media από τη φυλακή.

Παρόλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, γράφει το Politico, προσθέτοντας ότι ίσως χρειαστεί να στηθούν και πάλι οι κάλπες μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και πάλι χωρίς να είναι βέβαιο πως θα σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Υποσχέσεις της τελευταίας στιγμής

Καθώς η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώνεται με τα μεγαλύτερα κόμματα να έχουν παρουσιάσει τα προγράμματά τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα, μεταξύ των οποίων το Youth Pass, που θα δώσει στους 18χρονους και τους 19χρονους 150 ευρώ.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, «απάντησε» λέγοντας ότι η πρώτη νομοθετική πράξη της δικής του κυβέρνησης θα είναι η κατάργηση του ελάχιστου βαθμολογικού ορίου για την είσοδο στα πανεπιστήμια.

«Γέλασα και με τις δύο» προτάσεις, δήλωσε στο Politico η Νεφέλη Μεγκ, η οποία πάντως παραδέχτηκε ότι ίσως να σκεφτόταν διαφορετικά αν ήταν 17 ή 18 ετών.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα το Tik Tok έχουν γίνει βασικό πεδίο διάδοσης πολιτικών μηνυμάτων στους νέους.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβάζει βίντεο από το παρασκήνιο της προεκλογικής εκστρατείας του στο Tik Tok, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί τον δικό του λογαριασμό απευθυνόμενος με πιο άμεσο τρόπο στους νέους.

«Η παραδοσιακή δημοσιογραφία στην Ελλάδα θεωρείται προκατειλημμένη, επομένως οι νέοι δεν εμπιστεύονται τα κυρίαρχα ΜΜΕ», δήλωσε στο Politico η Ζωή Πρε, σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία πήρε συνέντευξη από τον Αλέξη Τσίπρα.

Τόσο η Νεφέλη Μεγκ, όσο και η Ζωή Πρε, λένε ότι το κοινό στο οποίο απευθύνονται δεν θα παρακολουθούσε μία τηλεοπτική συνέντευξη πολιτικού ηγέτη.

«Οι πολιτικοί υποχρεώθηκαν να στραφούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά όχι ως influencers, περισσότερο ως μέσο για να περάσουν τα μηνύματά τους», δήλωσε η Ζωή Πρε, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να δούμε μια πιο ανθρώπινη πλευρά τους, γιατί αυτό ζητούν οι χρήστες, αλλά δεν χρειάζεται ν’ αρχίσουν να κάνουν vlog για την καθημερινότητά τους».

Διαβάστε επίσης:

«Πόλεμος» ΝΔΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις Κατρούγκαλου για τις εισφορές – «Αναδίπλωση» από τον πρώην υπουργό

Πώς τα Τέμπη πιέζουν την κυβέρνηση

Σαμαράς: Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της πατριωτικής ευθύνης – Απόλυτη προτεραιότητα το Δημογραφικό

Keywords
Τυχαία Θέματα