HΠΑ: Ένας 13χρονος κατάφερε να τερματίσει το Tetris!

Στις 21 Δεκεμβρίου, ο Willis Gibson, 13 χρονών, έπιασε το κεφάλι του με ενθουσιασμό κι άρχισε να κινείται πέρα δώθε στην καρέκλα του υπνοδωματίου του καθώς δεν μπορούσε να πιστέψει τι είχε συμβεί!  

Η οθόνη του είχε παγώσει και η βαθμολογία του στο Tetris έγραφε «999999»!

«Θεέ μου!», επαναλαμβάνει ο Willis σχεδόν ουρλιάζοντας, όπως φαίνεται στο βίντεο που ανέβασε στο YouTube την Τρίτη, καθώς

σωριάζεται στην καρέκλα του. «Δεν νιώθω τα δάχτυλά μου»…  

Ο Willis μόλις είχε γίνει ο πρώτος άνθρωπος ever που κατάφερε να προχωρήσει τόσο πολύ στην αρχική έκδοση του Tetris στο Nintendo που το παιχνίδι πάγωσε, επιτυγχάνοντας ένα κατόρθωμα που προηγουμένως είχε καταφέρει μόνο η τεχνητή νοημοσύνη.

Η ιστορία του Tetris ξεκινά το 1988, όταν ο Henk Rogers, δημιουργός video games (και νυν  managing director της The Tetris Company), επισκέφτηκε μια εμπορική έκθεση του Λας Βέγκας και ανακάλυψε το Tetris, ένα παιχνίδι που σχεδιάστηκε από τον γεννημένο στη Σοβιετική Ένωση, Alexey Pajitnov, όπου οι παίκτες αγωνίζονται ενάντια στον χρόνο, για να βάλουν σχήματα με βάση το τετράγωνο σε γραμμές και να κερδίσουν πόντους.

Αμέσως κόλλησε μ’ αυτό και μεσολάβησε για μια συμφωνία με τον δικαιούχο του παιχνιδιού με στόχο να πουλήσει τα δικαιώματα στη Nintendo για την πρώτη της κονσόλα χειρός, το Game Boy.

Αλλά η συμφωνία δεν εγκρίθηκε ποτέ από τον Pajitnov, ούτε από την σοβιετική κρατική εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού Elektronorgtechnica ή ELORG, στην οποία απαγορευόταν η πώληση σοβιετικού λογισμικού.

Τελικά, όμως ο Henk εξασφάλισε τα δικαιώματα για το Tetris και έδωσε άδεια στη Nintendo, η οποία πούλησε περισσότερα από 35 εκατομμύρια αντίτυπα ομαδοποιώντας το με το Game Boy, το οποίο κυκλοφόρησε το 1989. Το παιχνίδι χαίρει διαρκούς επιτυχίας, με 425 εκατομμύρια πληρωμένων λήψεων από κινητά το 2014 και ένα Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες την ίδια χρονιά ως ένα από τα παιχνίδια με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως.

Θεωρητικά, το παιχνίδι μπορεί να συνεχιστεί για πάντα εάν ένας παίκτης είναι αρκετά καλός. Για χρόνια, ωστόσο, το όριο πιστευόταν ότι ήταν το Επίπεδο 29, όπου τα μπλοκ αρχίζουν να πέφτουν τόσο γρήγορα που φαίνεται ότι θα ήταν αδύνατο για έναν άνθρωπο να συμβαδίσει. Αλλά την τελευταία δεκαετία, μια νέα γενιά παικτών Tetris έχει τεστάρει σημαντικά αυτά τα όρια.

Ο Willis έφτασε στο Επίπεδο 157, φτάνοντας στο «kill screen» του Tetris, στο σημείο όπου ένα βιντεοπαιχνίδι δεν μπορεί να παίξει λόγω των περιορισμών στην κωδικοποίησή του.

Ο Willis, ο οποίος παίζει Tetris ανταγωνιστικά από το 2021 με το όνομα Blue Scuti, δήλωσε σε συνέντευξή του την Τρίτη ότι ήταν «απλώς εξαιρετικά ενθουσιασμένος». Το ταξίδι του στο Tetris ξεκίνησε όταν πέτυχε ένα tutorial του παιχνιδιού στο YouTube και άρχισε να μαζεύει τον απαραίτητο εξοπλισμό για να παίξει την παλιά έκδοση του.

Είπε ότι τον έλκυε το παιχνίδι λόγω της απλότητάς του.

«Είναι εύκολο να ξεκινήσεις, αλλά είναι πραγματικά δύσκολο να το κατακτήσεις», είπε στη συνέντευξη.

Για δεκαετίες, οι παίκτες «νικούσαν» το Tetris κάνοντας hacking στο λογισμικό του παιχνιδιού. Αλλά ο Willis, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο έγινε ένας από τους κορυφαίους παίκτες Tetris, πιστεύεται ότι είναι ο πρώτος που το έκανε στο αρχικό υλικό.

«Δεν έχει γίνει ποτέ από άνθρωπο στο παρελθόν», είπε ο Vince Clemente, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Classic Tetris, προσθέτοντας: «Είναι ουσιαστικά κάτι που όλοι πίστευαν ότι ήταν αδύνατο μέχρι προσφάτως».

Στον ανταγωνιστικό κόσμο του Tetris, το αντικείμενο είναι γενικά να ξεπεράσεις το σκορ των αντιπάλων σου και όχι να τους νικήσεις. Το “Trying for the Crash” είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Είναι μια πράξη επιβίωσης.

«Η κύρια στρατηγική είναι να παίζεις με όσο πιο ασφαλή και συντηρητικό τρόπο μπορείς», είπε ο Willis.

Το επίτευγμά του θα αποκαλύψει νέα σύνορα που θα κληθούν να εξερευνήσουν οι παίκτες του Tetris. Το παιχνίδι δεν προοριζόταν ποτέ να διαρκέσει τόσο πολύ, είπε, και κανείς δεν είχε φτάσει ποτέ σε τέτοιο σημείο.

«Τώρα που ολοκληρώθηκε, υπάρχει μια νέα φάση ή μια νέα πρόκληση», δήλωσε  ο δημιουργός πολλών video games, Macdonald. «Όταν όλοι ανακαλύψαμε τον περασμένο χρόνο ότι «Ω, το crash του παιχνιδιού είναι δυνατό, μπορεί κάποιος να φτάσει σε αυτό το επίπεδο!», τότε οι άνθρωποι άρχισαν να ανταγωνίζονται για να είναι οι πρώτοι που θα το κάνουν. Αλλά τώρα υπάρχει μια εντελώς νέα πρόκληση: τώρα που ξέρετε πως μπορεί το παιχνίδι να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, πόσο γρήγορα μπορείτε να το τερματίσετε;»

Σε ότι αφορά τον Willis, μην περιμένετε να τον δείτε να παίζει PlayStation 5 σύντομα γιατί όπως έχει πει: «Δεν μου αρέσουν τόσο τα νεότερα παιχνίδια. Προτιμώ τα παλαιότερα!».

Διαβάστε επίσης:

Στο φως η λίστα του Τζέφρι Έπσταϊν: Ντόναλντ Τραμπ, Γούντι Άλεν, Μπιλ Κλίντον, Στίβεν Χόκινγκ, Νόαμ Τσόμσκι και δεκάδες άλλοι

Ταϊλάνδη: Μοντέλο δέχθηκε επίθεση από μαϊμούδες – Τη δάγκωσαν τέσσερις φορές (Video)

Λας Βέγκας: Όρμησε στη δικαστή όταν άκουσε ότι θα πάει φυλακή – Απίστευτες εικόνες! (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
HΠΑ, 13χρονος, Tetris,Hpa, 13chronos, Tetris