Godzilla: Το πασίγνωστο κινηματογραφικό τέρας έγινε 70 χρονών – Η δημιουργία και η εξέλιξή του σε πολιτισμικό σύμβολο της Ιαπωνίας (photos/videos)

Ο Godzilla (Γκοντζίλα), το περίφημο κινηματογραφικό τέρας έγινε 70 χρονών και εξακολουθεί να είναι δημοφιλές, αφού μόλις την περασμένη εβδομάδα προβλήθηκε η τελευταία εκδοχή του – Godzilla x Kong: The New Empire.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως σύμβολο της καταστροφής που υπέστη η Ιαπωνία το 1945 από τις ατομικές βόμβες, το 2021 ο Γκοντζίλα επέστρεψε στις οθόνες

μαζί με τον Κινγκ Κονγκ και φέτος το ντουέτο επανεμφανίζεται, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Άνταμ Γουίνγκαρντ (Adam Wingard).

Το ντουέτο με τα τέρατα αποδεικνύεται εκτός από δημοφιλές και πολύ επικερδές, αφού από τις πρώτες μέρες της προβολής της τελευταίας εκδοχής των περιπετειών τους κόπηκαν εισιτήρια αξίας 195 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η ταινία είχε προϋπολογισμό 135 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ψάχνοντας τις ρίζες του τέρατος

Με αφορμή την τεράστια εμπορική επιτυχία του Γκοντζίλα, το Al Jazeera πηγαίνει 70 χρόνια πίσω, στο 1954, όταν το τέρας έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Τόκιο. Σύμφωνα με τους ιστορικούς του κινηματογράφου υπάρχουν από 11 ως 33 εκδοχές του Γκοντζίλα, που έχουν σχεδιαστεί για 38 ταινίες, από τις οποίες οι 33 γυρίστηκαν στην Ιαπωνία και πέντε στις ΗΠΑ.

Ο Γκοντζίλα είναι μια ιδέα που άρχισε το 1953, όταν προβλήθηκε η ταινία «The Beast», με σκηνοθέτη τον Εζέν Λουριέ (Eugène Lourié), όπου ένα τεράστιο τερατώδες πλάσμα ξύπνησε ύστερα από μία έκρηξη ατομικής βόμβας και έσπειρε τον τρόμο. Το πλάσμα αυτό που θυμίζει δεινόσαυρο, ήταν πρωταγωνιστής στην ταινία του 1954, με το όνομα Γκότζιρα, του σκηνοθέτη Ισίρο Χόντα (Ishirô Honda).

«Όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα ή πυρηνικές δυνάμεις, ο Γκοντζίλα δεν θα είναι ποτέ κάτι άσχετο», δήλωσε ο Κάζου Γουατανάμπε στο NBC News, το 2020. «Ο Γκοντζίλα μας υπενθυμίζει ότι έχουμε την τρομακτική δύναμη να δημιουργήσουμε τα δικά μας τέρατα και να συμβάλουμε στην καταστροφή μας», επισήμανε ο Γουατανάμπε, που ήταν τότε επικεφαλής του τμήματος κινηματογράφου του πολιτιστικού κέντρου Japan Society, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Πώς δημιουργήθηκε ο Γκοντζίλα

Τι είναι στην πραγματικότητα ο Γκοντζίλα. Ένα ερπετό «κάιτζου», ή «μεγάλο τέρας», που η ανάσα του έχει την καταστροφική δύναμη μιας ατομικής βόμβας. Είναι ένα πλάσμα ύψους 50 μέτρων και βάρους 20.000 τόνων.

Στην αρχική μορφή του είναι δημιούργημα των Toho Studios, στην Ιαπωνία και το όνομα Γκότζιρα ή Γκοντζίλα προήλθε από την σύνθεση δύο ιαπωνικών λέξεων – gorira, που σημαίνει ο γορίλας και kujira, που σημαίνει φάλαινα.

Ο Στιβ Ριφλ (Steve Ryfle), συγγραφέας του βιβλίου «Japan’s Favorite Mon-star: The Unauthorized Biography of “The Big G”» που αναφέρεται λεπτομερώς στην ιστορία του Γκοντζίλα, γράφει πως στο τμήμα δημοσίων σχέσεων των στούντιο Toho εργαζόταν ένας «μεγάλος, εννοώ τεράστιος, τύπος και οι άλλοι συνάδελφοί του έλεγαν “αυτός ο τύπος είναι μεγάλος σαν γορίλας”. “Όχι, είναι τόσο μεγάλος, όσο μία φάλαινα”». Κάπως έτσι, πιστεύεται ότι ο Τομογιούκι Τανάκα, δημιούργησε το όνομα Γκότζιρα. Ο Τανάκα είναι ο δημιουργός όλης της εμπορικής αλυσίδας που αναπτύχθηκε γύρω από το διάσημο τέρας.

Ο βρυχηθμός του τέρατος είναι δημιούργημα του συνθέτη Ακίρα Ιφουκούμπε, του βοηθού του Σέι Ικένο και του τεχνικού ήχου Ιτσίρο Μινάουα.

Το πρώτο κοστούμι του Γκοντζίλα το έβαλε ο ηθοποιός Χαρούο Νακαζίμα, στις 12 ταινίες που γυρίστηκαν από το 1954 ως το 1972. Ο Νακαζίμα συμμετείχε σε ταινίες με σαμουράι, το 1954 πρωταγωνίστησε στην περίφημη ταινία του Ακίρα Κουροσάβα «Οι Επτά Σαμουράι» και έκανε καριέρα ως Γκοντζίλα, καθώς ο σκηνοθέτης Χόντα παρατήρησε τις εξαιρετικές σκηνές που γυρνούσε και χρειαζόταν κάποιον που να πηδάει από φλεγόμενο αεροπλάνο για τις ανάγκες της παραγωγής του Γκοντζίλα.

«Ο κύριος Χόντα είδε μία σκηνή και σκέφτηκε “αυτός ο τύπος είναι γεμάτος ενέργεια”. Έτσι ήρθε και με βρήκε, σαν κάποιον που είχε την τόλμη και γι’ αυτό νομίζω ότι με ήθελε για τον ρόλο του Γκοντζίλα», δήλωσε ο Νακαζίμα, σε μία συνέντευξη το 2017.

Το αρχικό κοστούμι του Γκοντζίλα ζύγιζε σχεδόν 100 κιλά και χρησιμοποιήθηκε αρκετό τσιμέντο, γιατί τότε το ελαστικό δεν ήταν ένα υλικό διαδεδομένο. Αργότερα στα κοστούμια του Γκοντζίλα χρησιμοποιήθηκε πολυουρεθάνιο, μπαμπού και λάτεξ.

Αφού τα έβαλε με όλους, πήρε… Όσκαρ

Στις πρώτες περιπέτειες του Γκοντζίλα, στο διάστημα 1954-1973, το τέρας αντιμετώπισε αρχικά τον στρατό που προσπαθούσε να το σταματήσει και στη συνέχεια άλλα τέρατα. Το 1984 η εταιρία Toho Studios ξανασύστησε τον Γκοντζίλα πολύ κοντά στην αρχική εκδοχή, σαν ένα πλάσμα που αντιπροσωπεύει την δύναμη της φύσης, που καταστρέφει πόλεις και προκαλεί χάος και τρόμο στην ανθρωπότητα. Από το 1999 ως το 2004 εμφανίστηκε η εκδοχή της χιλιετίας, με την ταινία Godzilla Minus One, πέρυσι να παίρνει Όσκαρ για τα καλύτερα οπτικά εφέ και άλλα βραβεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνική της χρησιμοποίησης ηθοποιού που φορούσε την στολή του τέρατος εφαρμόστηκε από τους Ιάπωνες κινηματογραφιστές για πολλά χρόνια.

Το 1998 ο Γερμανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ρόλαντ Έμεριχ (Roland Emmerich) ανέλαβε να δημιουργήσει την αμερικανική εκδοχή του τέρατος, χρησιμοποιώντας πλέον υπολογιστές και άλλα ψηφιακά ειδικά εφέ.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλής ο Γκοντζίλα

Για τους ιστορικούς του κινηματογράφου υπάρχει ένα βασικό ερώτημα γύρω από όλες τις εκδοχές του Γκοντζίλα: γιατί είναι τόσο δημοφιλές αυτό το τέρας… Ο Γκοντζίλα είναι μια μεταφορά των τραγωδιών που έζησαν η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Αυτό που κέρδισε το κοινό «είναι οι συναισθηματικά φορτισμένες επιδείξεις καταστροφής, απαράμιλλες τότε στις αμερικανικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας, με τα τέρατα να γίνονται χαρακτήρες με προσωπικότητες και ηρωισμό», υποστηρίζει ο Ριφλ, στο βιβλίο του για την ιστορία του Γκοντζίλα.

Το τέρας έχει γίνει ένα πολιτισμικό σύμβολο για την Ιαπωνία και είναι χαρακτηριστικό πως το 2014 ο Γκοντζίλα ορίστηκε ως «τουριστικός πρεσβευτής» της περιφέρειας Σινζούκου, στο Τόκιο. Στην τελετή για την απονομή στον Γκοντζίλα του ρόλου του «τουριστικού πρεσβευτή», ο τότε δήμαρχος της περιοχή, Κενίτσι Γιοσιζούμι, δήλωσε: «Ο Γκοντζίλα είναι ένας χαρακτήρας για τον οποίον καμαρώνει η Ιαπωνία».

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Αποκολλήθηκε κάλυμμα κινητήρα σε Boeing 737-800 ενώ ήταν στον αέρα – Σώοι οι επιβάτες

Ντόναλντ Τραμπ: Η υπόσχεση στους δισεκατομμυριούχους φίλους του που του εξασφάλισε γενναιόδωρες χορηγίες για την εκστρατεία του (videos)

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας διέταξε έρευνα για τον Ελον Μασκ για fake news και παρεμπόδιση δικαιοσύνης

Keywords
Τυχαία Θέματα