Financial Times: Η αντιπαράθεση Τσίπρα – Ντράγκι και το «γρύλισμα» της Μέρκελ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στιγμές έντασης περιλάμβανε, σύμφωνα με τους Financial Times, η μίνι Σύνοδος Κορυφής που έγινε την Πέμπτη, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ο Α. Τσίπρας επανέλαβε ότι η ΕΚΤ

«στραγγαλίζει» την ελληνική οικονομία, όταν δεν αυξάνει το όριο δανεισμού εντόκων γραμματίων και ο Μ. Ντράγκι αντεπιτέθηκε, ισχυριζόμενος ότι η ΕΚΤ έχει ήδη διαθέσει πάνω από 100 δις. ευρώ σε άμεσες πιστώσεις στις ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρουν πληροφορίες αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους Financial Times.

Όμως, σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε., οι ελληνικές τράπεζες δεν επιτρέπεται να αγοράζουν ελληνικά έντοκα γραμμάτια και γι’ αυτό υπάρχουν εμπόδια στην αύξηση των δανείων για την αγορά επιπλέον T-bills.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πείσει τους ηγέτες της Ε.Ε. να επιτρέψουν να αποδεσμευτούν τα1,8 δις από την δόση των 2,7 δις, τα οποία αποτελούν κέρδη για τα ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν το 2010 από την ΕΚΤ, ζητώντας την άμεση εκταμίευσή τους εφόσον εφαρμοστούν κάποιες από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Κατά αυτής της πρότασης τάχθηκε η Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας στην συνέντευξη τύπου η οποία έγινε μετά τη σύνοδο Κορυφής ότι τα κέρδη θα διανεμηθούν μόνο όταν εγκριθεί όλο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων.

Financial TimesΜέρκελΤσίπραςΝτράγκιμίνι Σύνοδος Κορυφής
Keywords
Τυχαία Θέματα