«Όχι» στις τοξικές ουσίες από εταιρείες ρούχων

ΠΕΡΙΒAΛΛΟΝ

Αναδημοσίευση από το dw.de/ DLF / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Με μια εκστρατεία κατά των τοξικών ουσιών στην παραγωγή ρούχων η Greenpeace προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει μεγάλες εταρείες ρούχων. Tα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά, ωστόσο υπάρχουν και εμπόδια.

Η Κίρστεν Μπόντε από την Greenpeace έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της εκστρατείας Detox. Εδώ και τρία

χρόνια ενημερώνει μεγάλες και μικρές αλυσίδες ένδυσης σχετικά με τη χρήση τοξικών ουσιών στην παραγωγή ρούχων. Αρκετές από αυτές γυρίζουν πλέον την πλάτη στη χρήση επικίνδυνων τοξικών ουσιών που προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον. «Έχω την εντύπωση ότι αλυσίδες ενδύματος χαμηλού κόστους όπως οι H&M, Zara, Esprit, Benetton, C&A, αλλά και εταιρείες αθλητικών ειδών όπως η Adidas και η Puma επενδύουν πλέον χρόνο και χρήμα για να αλλάξουν τον τρόπο παραγωγής των ρούχων τους», λέει η Κίρστεν Μπόντε.

Το μέλος της Greenpeace έχει συμμετάσχει σε εκατοντάδες συναντήσεις με παραγωγούς ειδών ρουχισμού ενημερώνοντας για τις ζημίες που προκαλούν στο περιβάλλον οι χημικές ή τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη βαφή ή διακόσμηση των ρούχων. Δεν είναι σύμπτωση ότι μόλις πριν από δύο χρόνια η περιβαλλοντική οργάνωση δημοσίευσε έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι έχει εντοπιστεί στην Κίνα η χημική ουσία νονυλφενόλη σε ποτάμια και λίμνες κοντά σε εργοστάσια παραγωγής ειδών ένδυσης.

Επιφυλακτικοί μεγάλοι οίκοι μόδας

«Κουμπωμένες» οι αλυσίδες πολυτελείας απέναντι στην εκστρατεία Detox

Η θετική ανταπόκριση αρκετών μεγάλων αλυσίδων μαζικής ένδυσης στην εκστρατεία κατά της χρήσης τοξικών δεν συνιστά λόγο εφησυχασμού για την Greenpeace. Υπάρχουν ακόμη πολλές εταιρίες, όπως η Nike και η κινεζική Li-Ning, που χρησιμοποιούν επικίνδυνες ουσίες, παρά το γεγονός ότι δίνουν στους καταναλωτές την εντύπωση ότι αγοράζουν ένα προϊόν φιλικό προς το περιβάλλον.

Ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός ότι ακόμα και μεγάλοι οίκοι μόδας όπως οι Versace, Louis Vuitton ή Hermes είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στην εκστρατεία της Greenpeace.

«Εκεί όπου η τιμή πώλησης είναι τόσο υψηλή ο καταναλωτής αναμένει σχεδόν αυτονόητα μια 'καθαρή' παραγωγή του ρούχου. Όμως από ό,τι φαίνεται ούτε οι πελάτες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα τα ακριβά τους ρούχα να μην περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες», λέει με απορία η Κίρστεν Μπόντε.

τοξικές ουσίεςεκστρατείαεταιρείεςρούχα
Keywords
Τυχαία Θέματα