Eurovision 2024: Σε δοκιμασία οι σχέσεις ΕΡΤ- ΡΙΚ με αφορμή τη διαδικασία επιλογής της κυπριακής εκπροσώπησης

Το σχέδιο επιλογής του τραγουδιού με το οποίο θα εκπροσωπηθεί η Κύπρος, δια του ΡΙΚ, στον 68ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που θα πραγματοποιηθεί στο Μάλμο της Σουηδίας (7,9 & 11 Μαΐου) φαίνεται να αναμορφώνεται έπειτα από το οδηγία της EBU απόρροια ΕΡΤικής παρέμβασης.

Με νέες εξελίξεις η διαδικασία ανάδειξης εκπροσώπου της Κύπρου

φαίνεται ότι θα γίνει στη Λευκωσία αρχες του 2024 αντί του νικητή του «Fame story».

Από καιρό είχε ανακοινωθεί ότι ο νικητής του μουσικού ριάλιτι «Fame story» του Star εκτός από το χρηματικό έπαθλο (50.000 ευρώ), το δισκογραφικό συμβόλαιο (με την Panik Records) θα «εκπροσωπήσει την Κύπρο σε γνωστό ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού το 2024», σύμφωνα με επισημη ανακοινωση του καναλιού.

Πριν από περίπου ένα μήνα ο παρουσιαστής και παραγωγός του ριάλιτι, Νίκος Κοκλώνης αποσαφήνισε ότι «ο νικητής θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Eurovision».

Η ΕΡΤ προσέφυγε στην EBU και άσκησε βέτο επικαλούμενη θέματα εδαφικής επικράτειας της διοργάνωσης του διαγωνισμού. Είναι δε η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου, «το ΡΙΚ σε συνεργασία με την ελληνική δισκογραφική εταιρεία Panik Records έχει αποφασίσει πως ο εκπρόσωπος της Κύπρου στη Eurovision για το 2024 θα είναι ο νικητής του talent show «Fame story» που θα γίνει σε στούντιο στην Ελλάδα. Το σόου θα προβληθεί στο Star Ελλάδας, ενώ στην Κύπρο θα μεταδοθεί από το ΡΙΚ. Ωστόσο, η ΕΡΤ κατήγγειλε το ΡΙΚ στην παραγωγό του διαγωνισμού EBU, ζητώντας εξηγήσεις επειδή αφήνει μέλος της, το ΡΙΚ, να διοργανώνει διαγωνισμό σε άλλη επικράτεια από αυτήν που της επιτρέπεται για να βρει τον εκπρόσωπό της στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision».

To ζήτημα προκύπτει από την εμπλοκή ιδιωτικού καναλιού που δεν είναι μέλος της EBU και δραστηριοποιείται για τη διαδικασία επιλογής σε χώρα διαφορετική από αυτή για την οποία γίνεται η επιλογή – και μάλιστα σε χώρα που επίσης συμμετέχει στον Διαγωνισμό με διαφορετική διαδικασία, όπως υποστηρίζεται.

Ο κανονισμός  (https://eurovision.tv/about/rules) της EBU για τον διαγωνισμό αναφέρει (αρθρο 2.2.1) ρητώς ότι «κάθε τραγούδι που διαγωνίζεται στο ESC επιλέγεται μέσω εθνικής διαδικασίας η οποία διοργανώνεται από κάθε συμμετέχοντα ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Η εθνική επιλογή διοργανώνεται με αποκλειστική ευθύνη του εκάστοτε συμμετέχοντος ραδιοτηλεοπτικού φορέα». Ενδεχομένως η διάταξη αυτή να άφηνε περιθώριο για να αναπτυχθούν δημιουργικές ασάφειες και- κατ επέκταση- ερμηνείες.

Η EBU ζήτησε διευκρινήσεις από το ΡΙΚ (για την εκπροσώπηση μέσω «Fame story», Barking Well Media, Panik records) έπειτα από την προσφυγή της  ΕΡΤ. Το ΡΙΚ με απαντητική επιστολή στην EBU ισχυρίζεται πως το «Fame Story»  δεν αποτελεί τον  εθνικό τελικό, αλλά ένα τάλεντ σόου, το οποίο και θα ενσωματώσει στο ψυχαγωγικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα eurovisionfun.com.

Επίσης αναφέρεται πως «για την Eurovision 2024 το ΡΙΚ θα επιλέξει τον εκπρόσωπό του με απευθείας ανάθεση, όπως πράττει τα τελευταία χρόνια. Η επιλογή του καλλιτέχνη θα γίνει μέσα από νέα ταλέντα που θα προκύψουν τόσο από το «Fame Story» όσο και από άλλους νέους και ταλαντούχους καλλιτέχνες».

Η EBU, πάντως, έλαβε τα μέτρα της και επικαιροποίησε τον κανονισμό του τραγουδιστικού της θεσμού αποσαφηνίζοντας μεταξύ άλλων πως «δεν πρέπει να παραβιάζει την αποκλειστικότητα των δικαιωμάτων των συμμετεχόντων των ραδιοτηλεοπτικών φορέων των χωρών μελών της EBU», ότι «η διοργάνωση και η παραγωγή δεν πρέπει να ανατίθενται σε υπερεργολάβους, παρα μόνον με προηγούμενη έγκριση της EBU» και επίσης ότι «η διαδικασία επιλογής πρέπει να οργανώνεται και να μεταδίδεται σε εθνικό επίπεδο στη χώρα του συμμετέχοντας ραδιοτηλεοπτικού φορά, μέλους της EBU».

Λέγεται ότι επίκειται τριμερής τηλεδιάσκεψη για τη διευθέτηση του θέματος. Στο μεταξύ οι φαν του θεσμού στην Κύπρο μέσω ΜΚΔ αναφέρουν ότι «Το ΡΙΚ θα προχωρήσει σε ανάθεση καλλιτέχνη για την Eurovision 2024, ο οποίος θα ερμηνεύσει τρία μάλλον τραγούδια σε ένα τηλεοπτικό show τον Ιανουάριο και θα επιλεγεί αυτό που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο».

Διαβάστε επίσης

Μega: Ταινία και μίνι σειρά για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού

Αθηναΐς Νέγκα: Το χυδαίο σχόλιο για τη δερματική της πάθηση και η απάντησή της (Video)

Τηλεθέαση: Τα περισσότερα βλέμματα στο Mega την Τετάρτη (Πίνακας)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Eurovision 2024, ΕΡΤ- ΡΙΚ,Eurovision 2024, ert- rik