Debate: Οι εντυπώσεις που άφησε ο πρωθυπουργός

Την πεπατημένη ακολούθησε ο πρωθυπουργός σε ότι αφορά την παρουσία του στο χθεσινό ντιμπέιτ προκειμένου να μην κάνει λάθη που θα του στοίχιζαν.

Κρατώντας αμυνα εμφανίστηκε να κινείται μέσα στους χρόνους της όλης διαδικασίας χωρίς να επιθυμεί να υπάρξουν διαξιφισμοί και εντάσεις ιδιαίτερα με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η μοναδική στιγμή που εμφανίστηκε να εκνευρίζεται ήταν όταν του έγινε η ερώτηση για τις υποκλοπές και αναφορά στα Τέμπη (από την Ράνια

Τζίμα του Mega) και για το εάν έπρεπε να παραιτηθεί όπως έκαναν οι πρωθυπουργοί άλλων χωρών που είχαν αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις.

«Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ, αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου, όταν έμαθα την υπόθεση των υποκλοπών. Ανέλαβα πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού της ΕΥΠ. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ποτέ δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης ο κ. Ανδρουλάκης, δεν είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός .

Αίσθηση ωστόσο δημιούργησε το γεγονός ωστόσο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε σκάνδαλο την υπόθεση των υποκλοπών γεγονός που αναδεικνύει η αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι έτσι ανοίγει η πόρτα για ποινικές ευθύνες.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επανέφερε «τις δύο δικαστικές αποφάσεις για να επιτραπεί παρακολούθηση», και εμμέσως επιβεβαίωσε ότι αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, τότε η ΕΥΠ θα μείνει στην ευθύνη του πρωθυπουργού. «Ελπίζω πως η ΕΥΠ θα μπορεί σταθερά να παρέχει στον εκάστοτε πρωθυπουργό τις πληροφορίες που χρειάζεται», είπε ο χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παρά το γεγονός ότι το θέμα των υποκλοπών εκμεταλλεύθηκε ο Αλέξης Τσίπρας πιέζοντας τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό λέγοντας «ότι κάθομαι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της Μεταπολίτευσης ας δώσει επιτέλους εξηγήσεις ο πρωθυπουργός γιατί παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη», το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται ικανοποιημένο από την διαχείριση του πρωταγωνιστή της ιστορίας του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη .

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε μάλιστα ότι «υπάρχει κρίση θεσμών. Υπάρχει παρακράτος, που δεν χτύπησε μόνο εμένα με τις υποκλοπές, αλλά και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας έχει δίπλα του έναν άνθρωπο που καταδικάστηκε με ψήφους 13-0 στο Ειδικό Δικαστήριο. Το πόρισμα της PEGA, κ. Μητσοτάκη, λέει ότι δεν γίναμε Ουγγαρία, αλλά είμαστε στον δρόμο για να γίνουμε, αν δεν θωρακίσουμε τους θεσμούς»

Όπως έλεγαν τα κυβερνητικά στελέχη το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κράτησε ίσες αποστάσεις από την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν επικεντρώθηκε το θέμα στριμώχνοντας ακόμα περισσότερο τον πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να ενοχλείται και την ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη (ΑΝΤ1) στην ενότητα «Υγεία-Παιδεία-Κοινωνικό Κράτος» για την κριτική της αντιπολίτευσης ότι πριμοδοτεί την ιδιωτική υγεία αλλά και γι αυτή καθ αυτή την κατάσταση της υγείας στη χώρα μας.

«Το νέο ΕΣΥ αποτελεί μία από τις τρεις κεντρικές μου προτεραιότητες. Έμεινε όρθιο στην πανδημία, αλλά δοκιμάστηκε. Εκπονήσαμε πρόγραμμα συνολικό. Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις και για να αντιμετωπίσουμε μεγάλες καθυστερήσεις. Τα ράντζα δεν είναι αποδεκτά για μένα. Έχουμε ένα σχέδιο να αναμορφώσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, να ανακατασκευάσουμερ πλήρως τα κέντρα υγείας και ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και έμφαση στον προσωπικό γιατρό», είπε χωρίς καμία παραδοχή για τη σημερινή κατάσταση της υγείας» ανέφερε

Στα θέματα της οικονομίας ο Μητσοτάκης απέρριψε για μία ακόμη φορά το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ ενώ εκτίμησε πως οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να βαίνουν μειούμενες. Άφησε, ακόμα ανοικτό το ενδεχόμενο για τη χορήγηση market pass στο δεύτερο εξάμηνο του έτους εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού κάνοντας μία πρώτη εκτίμηση για την παρουσία του στο ντιμειτ σημείωνα ότι «ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής, ψύχραιμος, γνώστης. Απαντούσε επι της ουσίας σε κάθε ερώτηση. Παραδέχθηκε προβλήματα, αναγνώρισε λάθη. Περιέγραψε, στο πλαίσιο του περιορισμένου χρόνου, για το μέλλον και τι θέλει να κάνει. Μιλουσε στους πολίτες, παρά τις συνεχείς επιθέσεις από τον Α. Τσίπρα».

Διαβάστε επίσης

Εκλογές 2023: Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί μετά το debate

Εκλογές 2023 – Debate: Ο προσεκτικός Μητσοτάκης, ο κυβερνητικός Τσίπρας και ο αγχωμένος Ανδρουλάκης

Εκλογές 2023 – Debate: Κουτσούμπας: Να μην ξύνεται ο κ. Τσίπρας στην γκλίτσα του Τσοπάνη – Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα