Bob Marley: One Love – Η βιογραφική ταινία για τον «ξυπόλητο άγιο» της Τζαμάικα (Videos)

Έχουν περάσει 42 ολόκληρα χρόνια από τον θάνατο του Μπομπ Μάρλεϊ, του μουσικού που έκανε γνωστή σ’ όλο τον κόσμο την πατρίδα του, την Τζαμάικα, μέσα από την ρέγκε μουσική.

Ο Μάρλεϊ, με τα μακριά dreadlocks στα μαλλιά, το μελαγχολικό του βλέμμα και το συνεσταλμένο του χαμόγελο, κατάφερε ξεκινώντας από το μικρό νησί του όχι μόνο να κάνει τη μουσική του γνωστή στα πέρατα του κόσμου, αλλά να γίνει και ένα παγκόσμιο είδωλο της νεολαίας.

Η φωτογραφίες του έγιναν αφίσες που κοσμούσαν τα φοιτητικά δωμάτια, δίπλα σ’ αυτές του Τσε Γκεβάρα.

Άρχισε να παίζει μουσική από το 1963, όταν με

τους επίσης νεαρούς μουσικούς Πίτερ Τος και Μπάνι Γουέιλερ, έκαναν το συγκρότημα The Teenagers, και το 1965 έβγαλαν τον πρώτο τους δίσκο, «The Wailing Wailers», στον οποίο υπήρχε και το τραγούδι «One Love» που έγινε παγκόσμια επιτυχία.

Ο Μπομπ Μάρλεϊ, το 1971 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, και μέσα σ’ ένα δημιουργικό πυρετό συνέθεσε και παρουσίασε τα άλμπουμ «Catch a Fire» και «Burning» που κυκλοφόρησαν το 1973, και στη συνέχεια το άλμπουμ «Natty Bread» που κυκλοφόρησε το 1974, από το οποίο ο Έρικ Κλάπτον επέλεξε, το 1975, να διασκευάσει το κομμάτι «I Shοt the Sheriff» που έγινε πάλι παγκόσμια επιτυχία, κάνοντάς τον γνωστό και στο ευρύτερο κοινό της ροκ μουσικής που την εποχή εκείνη κυριαρχούσε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και το ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ «Live!» από το οποίο ξεχώρισε το τραγούδι-ύμνος «No Woman, No Cry». Τον επόμενο χρόνο, 1976, κυκλοφόρησε το άλμπουμ με το οποίο συστήθηκε στο κοινό της Αμερικής, το περίφημο «Rastaman Vibration».

Απόπειρα δολοφονίας

Την ίδια χρονιά, ο Μάρλεϊ επέστρεψε στην Τζαμάικα, και θέλοντας να γεφυρώσει το χάσμα των πολιτικών αντίπαλων κομμάτων του νησιού, αποφάσισε να δώσει μια δωρεάν συναυλία με τίτλο «Smile Jamaica», κατόπιν παράκλησης του πρωθυπουργού της Τζαμάικα, Μάικλ Μάνλι.

Στις 3 Δεκεμβρίου του 1976, δύο μέρες πριν τη συναυλία, ο Μπομπ Μάρλεϊ, η γυναίκα του Ρίτα, και ο μάνατζερ Ντον Τέιλορ, έπεσαν θύματα δολοφονικής επίθεσης όταν άγνωστοι εισέβαλαν στο σπίτι που έμεναν και άνοιξαν πυρ τραυματίζοντας ευτυχώς ελαφρά τον Μπομπ στο στήθος και το χέρι, και σοβαρότερα την Ρίτα και τον μάνατζερ του γκρουπ. Η συναυλία έγινε, και ο τραυματίας Μάρλεϊ τραγούδησε στο κοινό με τους επιδέσμους.

Η ταινία «Bob Marley: One Love», είναι μια κινηματογραφική βιογραφία που διατρέχει μια ολόκληρη εποχή και μια μουσική επικράτεια, πάντα με τη μουσική του Μπομπ Μάρλεϊ.

Μεταξύ άλλων, η ταινία περιλαμβάνει την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του στο σπίτι του στο Κίνγκστον της Τζαμάικα, ενώ τον Μπομπ Μάρλεϊ στην ταινία υποδύεται ο βραβευμένος ηθοποιός Κίνγκσλεϊ Μπεν-Αντίρ.

Η Βρετανίδα ηθοποιός Λασάνα Λιντς υποδύεται τη σύζυγό του θρύλου της ρέγκε, Ρίτα Μάρλεϊ. Μεταξύ άλλων πρωταγωνιστούν οι Μίχαελ Γκαντολφίνι, Τζέιμς Νόρτον, Τοσίν Κόουλ, Άντονι Γουέλς και Ούμι Μάιερς. Τη σκηνοθεσία της ταινίας υπογράφει ο Αμερικανός Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν.

Η ταινία «Bob Marley: One Love» έχει την έγκριση της οικογένειας του Μπομπ Μάρλεϊ, η οποία συμμετείχε και στην παραγωγή, και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 14 Φεβρουαρίου του 2024.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπουμπλικανικό… ξεκατίνιασμα στο debate για το χρίσμα – Ο «Φαφλατάς», η «φασίστρια» και ο… «Βόλντεμορτ»! (photos/videos)

Λονδίνο: Η παρουσιάστρια του BBC «πιάστηκε» on camera να έχει σηκωμένο το μεσαίο της δάκτυλο

Περού: Αποφυλακίστηκε ο πρώην πρόεδρος Αλμπέρτο Φουχιμόρι – Είχε καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Bob Marley, One Love –, Τζαμάικα Videos,Bob Marley, One Love –, tzamaika Videos