Το DNA του σολομού για συσκευή αποθήκευσης πληροφοριών

16:52 10/1/2012 - Πηγή: Neolaia

Ο σολομός… είναι καλή τροφή, κάνει τους ψαράδες να χαίρονται όταν τον μαζεύουν στα δίχτυα τους και είναι επίσης ψάρι αλυσίδα για το υδάτινο οικοσύστημα. Εκτός όμως από όλα αυτά, είναι χρήσιμος και για τεχνολογικούς σκοπούς, καθώς το DNA του είναι χρήσιμο για συσκευές αποθήκευσης δεδομένων και πληροφοριών. Δεν θυμάσαι όταν ήσουν μικρό παιδί ακόμη που οι γονείς σε ανάγκαζαν ενίοτε να φας ψάρι, γιατί κάνει καλό στη μνήμη,

να που τελικά δικαιώθηκαν.

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως σκέφτηκαν και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tsing Hua στην Ταϊβάν και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας  Karlsruhe στην Γερμανία, όπου δημιούργησαν μία συσκευή αποθήκευσης δεδομένων, την οποία ονόμασαν «γράψε μία φορά θυμήσου αρκετές φορές», η οποία συνδυάζει ηλεκτρόδια, νανοσωματίδια αργύρου και το DNA του σολομού. Η συσκευή αποτελείται από ένα λεπτό στρώμα του DNA του ψαριού, το οποίο είναι εμποτισμένο με άτομα αργύρου και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ηλεκτρόδια. Όταν υπεριώδεις ακτίνες λάμψουν μέσα στο σύστημα, τότε τα άτομα συγκεντρώνονται σε νανοσωματίδια.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που το DNA του σολομού χρησιμοποιείται σε τέτοιες εφαρμογές καθώς και μερικά χρόνια πριν και Αμερικανοί, αλλά και Άγγλοι επιστήμονες πρότειναν το DNA του ψαριού για μαθηματικά προβλήματα, αλλά και βιολογικούς ελέγχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα