Ο Τσίπρας στη «DIE ZEIT» και οι αντιδράσεις Βενιζέλου-Στουρνάρα

Θετικά σχόλια από την αριστερά και σφοδρές αντιδράσεις από την κυβέρνηση προκάλεσε συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανική εφημερίδα «DIE ZEIT». Εκεί, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ δηλώνει ότι πλέον έχει σοβαρή αμφιβολία πως υφίσταται συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα της κρίσης και προειδοποιεί τους ξένους επενδυτές να μη

λαμβάνουν σοβαρά τις συμφωνίες μιας κυβέρνησης χαμηλής λαϊκής νομιμοποίησης, με αποτέλεσμα ο Ευ. Βενιζέλος να του προσάψει ότι επιχειρεί να προκαλέσει αστάθεια, απομακρύνοντας τους υποψήφιους επενδυτές και επενδύοντας, τελικά, στην κατάρρευση της χώρας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αντίδραση Στουρνάρα, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλέσει τη θέση που εξέφρασε στην εφημερίδα.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος τον Επίτροπο Όλι Ρεν που λέει ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο, διασαφηνίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θεωρούσε πάντοτε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται, «ανεξάρτητα από το ότι εμείς διαφωνούμε και πολιτικά και ιδεολογικά μαζί του». Ο κ. Τσίπρας ξεκαθαρίζει ότι ο πολιτικός του χώρος είναι έτοιμος από τις 18 Ιουνίου να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου, κι ότι σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση στην Ελλάδα για να βελτιώσει δραστικά την κατάσταση, ζητώντας και πάλι, όπως θέτει το ζήτημα, την προκήρυξη εκλογών για θετικότερη διευθέτηση του ελληνικού δράματος.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

Η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστήΤο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμοΠρόσφατα ο τέως επικεφαλής της Deutsche bank είπε ότι μοναδική λύση για την Ελλάδα θα ήταν ένα γενναίο κούρεμα χρέουςΚανένας σοβαρός επενδυτής δε θα δαπανήσει τα χρήματά του όταν ξέρει ότι ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης τελειώνειO ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα ενάντια στον γερμανικό λαό. Στρεφόμαστε ενάντια σε μια Γερμανική Ευρώπη, κάτι που ονειρεύονται οι συντηρητικοί όπως η κυρία ΜέρκελΉμασταν έτοιμοι ήδη από τις 18 Ιουνίου να κυβερνήσουμε

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Ερ. Η ελληνική βουλή ψήφισε έστω με οριακή πλειοψηφία ένα νέο πακέτο λιτότητας για τα έτη 2013-2016. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φάνηκε μετά την ψήφιση ανακουφισμένος. Όπως και η Ευρώπη.

Απ. Πιστεύω ότι ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να κρύψει τα αληθινά του συναισθήματα. Στην πραγματικότητα ο κ. Σαμαράς δεν είναι ανακουφισμένος, είναι σε πανικό. Η τρικομματική κυβέρνησή του, μετά τις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου αριθμούσε 179 βουλευτές. Στην προχθεσινή ψηφοφορία, κι ενώ δεν έχουν περάσει 5 μήνες, συγκέντρωσε 153 βουλευτές. Η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή και δεν θα αντέξει. Τώρα έχει να εφαρμόσει το μόλις ψηφισμένο πακέτο λιτότητας. Αυτό θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στην κοινωνία.

Ερ. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει ανακτήσει εν μέρει πάλι την αξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό, κι ότι εσείς, αντιθέτως, βρίσκεστε σχεδόν απομονωμένος.

Απ. Ο κ. Σαμαράς ακολουθεί μια τελείως λανθασμένη στρατηγική, η οποία οδηγεί απευθείας σε αδιέξοδο, δηλαδή: «εφαρμόζω πάντα αυτό το ο

Keywords
Τυχαία Θέματα