Γερ. Γεωργάτος στο Neolaia.gr: Αβάσταχτα τα μέτρα αλλά θα βγούμε από την κρίση

12:18 5/11/2012 - Πηγή: Neolaia

Η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός, η ΔΗΜΑΡ περήφανη για τη συνεργατική κυβέρνηση.

Τη στιγμή που η Ελλάδα, η πολιτική και η κοινωνική της ζωή, βρίσκεται στον αστερισμό της υπερψήφισης ή μη του πακέτου των σκληρότατων κοινωνικά οικονομικών μέτρων, υπό το δίλλημα της άμεσης κατάρρευσης όπως τίθεται από τους ευρωπαίους εταίρους – δανειστές και το Δ.Ν.Τ., το Neolaia.gr θεωρεί ιδιαίτερη

χρήσιμη την… «ανάκριση» ενός από τα κεντρικά και με βαρύνουσα άποψη στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γεράσιμου Γεωργάτου, λόγω και του κομβικού ρόλου του κόμματός του στις εξελίξεις. Ο υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής της ΔΗΜΑΡ ρωτήθηκε για τη στάση του κόμματος στο εν λόγω εξαιρετικά αυξημένης κρισιμότητας ζήτημα, αλλά και γενικότερα για την πορεία της χώρας και των νέων μέσα στη σύγχρονη δυσοίωνη πραγματικότητά της.

Ο Γεράσιμος Γεωργάτος, ακαδημαϊκά ειδικευμένος στα πεδία της ευρωπαϊκής ιστορίας και της διαβαλκανικής συνεργασίας και πολιτικά ενεργός από τα νεανικά του χρόνια στην ευρύτερη κεντροαριστερά, μιλά ειδικότερα για τη διάκριση κυβερνώσας και κυβερνητικής αριστεράς και για το τι μπορεί να συνεπάγονται οι διαφορές τους πρακτικά. Χαρακτηρίζει τα μέτρα του νέου πακέτου αβάσταχτα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά τα περισσότερα εξ αυτών τα θεωρεί αναγκαία, με δεδομένη την εικόνα μιας Ελλάδας εκτός αγορών κι ακόμα στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων. Εκλαμβάνει την ανεργία και τους νέους ανέργους «βραδυφλεγή βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και το αντιμετωπίζει ως θέμα κατεπείγουσας δράσης. Πιστεύει, δε, ότι εκτός από την Ελλάδα που πρέπει, πράγματι, να επιτελέσει το καθήκον της, οφείλει κι η Ευρώπη να επανέλθει το συντομότερο δυνατό σε προοδευτική κατεύθυνση.

Στην «προβοκατόρικη» ερώτηση της νεανικής ιστοσελίδας για την εικόνα σε πολλούς της ΔΗΜΑΡ ως κόμματος «μπαλαντέρ» που θέλει να μπορεί να συνεργάζεται για τη διακυβέρνηση της χώρας και με τις δυο πλευρές του πολιτικού φάσματος, το στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς αντιστρέφει τους όρους της ερώτησης. Απαντά πως η ύπαρξη ενός τέτοιου κόμματος που η ύπαρξή του είναι σύνηθες φαινόμενο στην Ευρώπη μπορεί κάλλιστα να αποτελεί δείγμα αύξησης της κουλτούρας διαλόγου, συναινέσεων και συγκλίσεων των πολιτικών δυνάμεων που φιλοδοξούν να εργαστούν για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τις απόψεις του κ. Γεωργάτου ενόψει της ψηφοφορίας για το πακέτο των μέτρων αλλά και για ευρύτερου εσωτερικού και, φυσικά, λόγω και της ιδιότητάς του, και εξωτερικού ενδιαφέροντος ζητήματα:

Κύριε Γεωργάτε, τελικά, η Δημοκρατική Αριστερά είναι έτοιμη σε επίπεδο ηγεσίας όσο και βάσης για την ανάληψη των κυβερνητικών ευθυνών στην οποία προχώρησε με στόχο τη σταδιακή έξοδο της χώρας από την κρίση ή σύντομα θα αποδειχθεί ότι προτιμά την ύπαρξής της ως ένα κόμμα-φόρουμ ιδεών της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης;

Η ΔΗΜΑΡ έχει αυτοπροσδιοριστεί ως κυβερνώσα αλλά όχι κυβερνητική αριστερά. Αυτό σημαίνει δυο πράγματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα