Ευεργετική η μπύρα για την καταπολέμηση του στρες

21:44 25/3/2012 - Πηγή: Neolaia

Σύμφωνα με αποτελέσματα νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε, η μπύρα διαθέτει ένα συστατικό το οποίο βοηθά πολύ στην καταπολέμηση του ψυχολογικού στρες.

Πρόκειται για τον λυκίσκο ή αλλιώς ζυθοβότανο που χρησιμοποιείται στη διαδικασία παραγωγής μπύρας και είναι το συστατικό εκείνο που της δίνει αυτή τη χαρακτηριστική πικράδα.

Ο λυκίσκος, εκτός από τη βιομηχανία της μπύρας, είναι γνωστός και στη βιομηχανία των φαρμάκων, αφού χρησιμοποιείται το θηλυκό λουλούδι που παράγει αυτό το φυτό για την παραγωγή φαρμάκων, και ιδιαίτερα ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Τα άνθη του λυκίσκου είναι φημισμένα

για τις υπνωτικές και ηρεμιστικές τους ιδιότητες και υπάρχουν πέρα από την κατανάλωση μπύρας, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να λάβει κάποιος τις ευεργετικές του δυνατότητες όπως να τα πιει ως τσάι είτε να εμποτίσει το μαξιλάρι του με την ουσία τους.

Τα πτητικά έλαια που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου από ένα μαξιλάρι εμποτισμένο με λυκίσκο επιδρούν κατευθείαν στον εγκέφαλο μέσω του οσφρητικού κέντρου. Έρευνες έδειξαν ότι αποστάγματα λυκίσκου χαλαρώνουν τους μαλακούς μύες, ιδίως αυτούς του πεπτικού σωλήνα.

Ο λυκίσκος πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο και προσοχή και μόνο με την καθοδήγηση του γιατρού, διότι περιέχει οιστρογόνα (γυναικείες ορμόνες). Η εκτεταμένη χρήση του από γυναίκες (ακόμα και αν μάζευαν μόνο τα λουλούδια του λυκίσκου και δεν τον κατανάλωναν) μπορεί να εμφανίσει διαταραχές ή και πλήρη διακοπή της εμμηνορρυσίας. Στους άνδρες, τα οιστρογόνα που περιέχει το φυτό έχει αναφροδισιακή (μείωση στη σεξουαλική επιθυμία και στύση) επίδραση.

Keywords
Τυχαία Θέματα