Ξεκινά ο «Γολγοθάς» των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες

Ένας ακόμα «Γολγοθάς» ξεκινά για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Από σήμερα, Δευτέρα, ξεκινά η προσπάθεια … υλοποίησης της Συμφωνίας Κορυφής για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 50%, δηλαδή οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας, του ΟΔΔΗΧ και του IIF, της Διεθνούς Ένωσης τραπεζών, για την....
εθελοντική συμμετοχή
των χρηματοπιστωτικών οργανισμών κατόχων του ελληνικού χρέους για την τελική απομείωση στην αξία των ελληνικών ομολόγων. Με στόχο πάντα το πολυπόθητο 50%...

Αυτή η διαδικασία έχει διττό «ρόλο και αποστολή». Από την μία είναι η πρακτική αντιμετώπιση του προβλήματος με το ελληνικό χρέος και η κρίσιμη διαδικασία που θα δείξει στο τέλος κατά πόσον η αρχική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών και διοικήσεων των τραπεζών θα υλοποιηθεί, δεν θα παραμείνει κενό γράμμα, ενώ από την άλλη θα προβληθεί από τους Ευρωπαίους πολιτικούς ως η «τελική, συνολική και βιώσιμη απάντηση» στις ανησυχίες και τους φόβους των αγορών αλλά και των υπολοίπων κρατών μελών των διεθνών οργανισμών. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που έπεται σε λίγες ημέρες η Σύνοδος των G20 στις Κάννες.

Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο καλείται να απαντήσει και στα ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι με τα ασφαλιστικά ταμεία με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για επίσπευση της διαδικασίας με την οποία θα μεταβιβασθεί δημόσια περιουσία στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να καλύψει ένα μέρος των απωλειών που θα υποστούν από το «κούρεμα» των ομολόγων που διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που πληθαίνουν οι ενστάσεις κορυφαίων αναλυτών και οι εκτιμήσεις τους για το κατά πόσον θα αποδειχθούν αποτελεσματικοί αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι στις αποφάσεις και κυρίως στην υλοποίησή τους.

Κι ας μην ξεχνάμε πως ακόμα και οι εμπνευστές της απόφασης για το «κούρεμα», όπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, δείχνουν ακόμα και τώρα να έχουν αμφιβολίες. Και γι’ αυτό «προειδοποιούν» τους τραπεζίτες να συμμετάσχουν στο εθελοντικό κούρεμα του χρέους, ειδάλλως «δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί και ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος», όπως δήλωσε εξάλλου στο περιοδικό "Σπίγκελ".

Την ίδια ώρα, αισιόδοξος ότι τουλάχιστον 9 στις 10 τράπεζες θα συμμετάσχουν στη διαδικασία, εμφανίζεται ο διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ο οποίος πάντως δεν δείχνει το ίδιο αισιόδοξος και σε ότι αφορά στις αντίστοιχες τοποθετήσεις ασφαλιστικών εταιριών σε ελληνικά ομόλογα.

Οι ασφαλιστικές ανά την Ευρώπη διαθέτουν περί τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 206 δισ.ευρώ που ελέγχονται από ιδιώτες και καλούνται να «μπουν» στο εθελοντικό haircut.

Αν όμως μπορεί να θεωρηθεί αυτό ασφαλές και θετικό πρώτο δείγμα, την Κυριακή το απόγευμα ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός Allianz ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί «κούρεμα» 50% στα ελληνικά ομόλογα που διαθέτει…<
Keywords
Τυχαία Θέματα