Τρεις επιλογές για την Ελλάδα, η εξής μία, παροχή εγγυήσεων από την Ευρώπη για το σύνολο του χρέους

Ο πρώην επικεφαλής της Bundesbank, Άλεξ Βέμπερ, υπογραμμίζει σε δηλώσεις του πως η Ευρώπη θα πρέπει να εγγυηθεί το σύνολο του ελληνικού χρέους, καθώς η μόνη αξιόπιστη εναλλακτική για την Ελλάδα είναι η χρεοκοπία, η οποία βεβαίως θα ήταν περισσότερο δαπανηρή και επικίνδυνη να πυροδοτήσει μίας ευρύτερη χρηματοπιστωτική αναταραχή.
Στην πρώτη του συνέντευξη αφότου έφυγε από την γερμανική κεντρική τράπεζα
και το......
διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ο κ. Βέμπερ τονίζει πως η αντιμετώπιση της κρίσης απ΄ τα ην Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα την άμεση ανάγκη χρηματοδότησης της Ελλάδας, δίχως, ωστόσο να προσφέρεται στη χώρα μία αξιόπιστη και μακράς διαρκείας λύση για το διαρκώς αυξανόμενο δημόσιο χρέος της.

Αυτή η αβεβαιότητα είναι που προκαλεί φόβους πως η Αθήνα τελικώς θα υποχρεωθεί να οδηγηθεί σε μία χρεοκοπία και θα αποσταθεροποιήσει τις αγορές. «Τελικώς, επιλύοντας το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, η Ευρώπη θα πρέπει να διαπραγματευθεί με το εκκρεμή απ΄ το παρελθόν δημόσιο χρέος και δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολύ λίγες και περιορισμένες επιλογές. Ή η χρεοκοπία ή ένα μερικό haircut ή η παροχή εγγυήσεων για το χρέος της Ελλάδας στο σύνολό του, υπογραμμίζει ο πρώην γερμανός κεντρικός τραπεζίτης. Και προσθέτει πως «οι κυβερνήσεις είναι εκείνες που θα αποφασίσουν ποια είναι η επιλογή που θέλουν να υλοποιήσουν, όμως η πολιτική τη αποσπασματικής και επαναλαμβανόμενης βοήθειας, αναπόφευκτα οδηγεί στην τελευταία λύση».

Πολλοί επενδυτές και οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως το ελληνικό χρέος των 350 δις. Ευρώ που μεταφράζεται στο 155% του προβλεπόμενου για το τρέχον έτος ΑΕΠ της Ελλάδας, είναι πολύ μεγάλο για να μπορέσει να το διαχειρισθεί η Ευρώπη ακολουθώντας την ίδια στρατηγική προσέγγιση του προβλήματος. Οι απόψεις του κ. Βέμπερ προστίθενται σε όλες αυτές τις φωνές που απηχούν πλέον την ολοένα και αυξανόμενη απογοήτευση των ευρωπαίων για την αποτυχία αποτελεσματικής διαχείρισης του προβλήματος που πολλοί πλέον θεωρούν πως είναι η γενεσιουργός αιτία της κρίσης.

«Το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ένα πρόβλημα μικρής διάρκειας και δεν προκλήθηκε από την ύπαρξη του ενιαίου νομίσματος», επισημαίνει ο Βέμπερ. «Πρόκειται για ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει πολύ βαθιές ρίζες και το οικονομικό- δημοσιονομικό και δομικό πρόβλημα πιθανότατα απαιτεί χρονικό ορίζοντα τριάντα και πλέον ετών για την επίλυσή του και όχι τρία ή πέντε χρόνια και ως εκ τούτου η λύση του προβλήματος είναι περισσότερο δύσκολη και δεν μπορεί να βασισθεί μόνο στην παροχή βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων».

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα