Το γυαλί ραγίζει

Το «Βαρόμετρο» Ιανουαρίου της Public Issue, τα ευρήματα του οποίου δημοσίευσε η «Καθημερινή της Κυριακής», χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και στο σκέλος που αφορά τη «μεταβλητή Παπαδήμος». Δηλαδή, τη χωροθέτηση του μεταβατικού πρωθυπουργού στην εκτίμηση της κοινωνίας, μετά από δυο μήνες στη διακυβέρνηση του τόπου.

Το συμπέρασμα από τα ευρήματα είναι προφανές: Το γυαλί ραγίζει, αν δεν....
έχει ήδη θρυμματιστεί. Και ο άλλοτε διοικητής της Τράπεζας
της Ελλάδας επί ημερών Σημίτη, και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος είχε καλλιεργήσει στο ξεκίνημα της «μεταβατικής» θητείας του, σημαντικές προσδοκίες, φαίνεται σήμερα να αποτελεί ακόμη έναν κρίκο απογοήτευσης για τους πολίτες.

Τον Νοέμβριο, όταν το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός συμφώνησαν στην επιλογή Παπαδήμου για την πρωθυπουργία, η προσωπική δημοφιλία του βρισκόταν στο 55%, με μόλις 18% αρνητικές γνώμες. Τον Δεκέμβριο, μετά από ένα μήνα στο Μέγαρο Μαξίμου, οι θετικές γνώμες είχαν αυξηθεί στο 60%, αντίστοιχα ανοδικά όμως είχαν κινηθεί και οι αρνητικές, στο 28%. Σήμερα, οι θετικές γνώμες έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του Νοεμβρίου (55%), οι αρνητικές ωστόσο έχουν εκτοξευτεί στο 38%.

Μια διαπίστωση που σημαίνει ότι ο Λουκάς Παπαδήμος βλέπει τις αρνητικές για το πρόσωπό του γνώμες να αυξάνονται ανά μήνα κατά 10%. Να βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα του 40%, και εφόσον συνεχίσουν με την ίδια γεωμετρική πρόοδο, να περιμένουμε ότι τον επόμενο μήνα, θα κινούνται κοντά στο 50%. Έπειτα από μόλις τρεις μήνες πρωθυπουργίας.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το εύρημα της «εμπιστοσύνης» προς τις ικανότητες του Λουκά Παπαδήμου, για τη διαχείριση της οικονομίας. Δηλαδή, της κρίσης. Δηλαδή, του πρωτεύοντος προβλήματος που απασχολεί αυτή τη στιγμή την ελληνική κοινωνία. Τον Νοέμβριο, όταν ορκιζόταν πρωθυπουργός, το 45% τον εμπιστευόταν, έναντι 35% που είχε τις αμφιβολίες του. Τον Δεκέμβριο, η εμπιστοσύνη είχε υποχωρήσει οριακά στο 43%, η αμφισβήτηση όμως είχε αυξηθεί κατά 18%, και είχε φτάσει στα επίπεδα του 53%. Σήμερα, στο «Βαρόμετρο» του Ιανουαρίου, μόλις το 36% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον άλλοτε αντιπρόεδρο της ΕΚΤ για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, έναντι ποσοστού 62%, που δεν τον εμπιστεύεται. Μέσα σε δυο μήνες δηλαδή, έχει χάσει 9% ως προς τον δείκτη εμπιστοσύνης, ενώ η αμφισβήτηση για τις ικανότητές του να διαχειριστεί την οικονομία, έχει αυξηθεί κατά 27%.

Ενδεικτικό του βεβαρημένου κοινωνικού κλίματος, είναι το γεγονός ότι το 91% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης, το 87% θεωρεί ότι η κατεύθυνση που ακολουθεί η χώρα, την οποία φυσικά δίνει η εκάστοτε κυβέρνηση, είναι αρνητική, ενώ μόλις το 16% υποστηρίζει ότι το Μνημόνιο μπορεί να συμβάλλει στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, και στη μετεξέλιξη της χώρας σε ένα σύγχρονο κράτος.
http://www.statesmen.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα