Τι να προσέχετε στις τιμές και τις εκπτώσεις των ξενοδοχείων

Την προσοχή των καταναλωτών στις τιμές που προβάλουν ως εκπτώσεις τιμολογίων οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων ενόψει της τουριστικής περιόδου ζητάει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΕΠΚΑ σημειώνει ότι από έρευνα, στο διαδίκτυο που πραγματοποιεί κάθε χρόνο από το 2006, έχει διαπιστώσει ότι σε.....
αρκετές ιστοσελίδες, δεν αναφέρεται η τιμή του καταλύματος και σημειώνει ότι αυτή η πρακτική παραβιάζει το
δικαίωμα των καταναλωτών, στην πληροφόρηση. ''Επειδή, παρά τις συστάσεις και τις διαμαρτυρίες μας, η κατάσταση βελτιώνεται μεν, αλλά δε διορθώνεται'' το ΚΕ.Π.ΚΑ. καλεί τους καταναλωτές να μην προτιμούν ξενοδοχεία και καταλύματα, που δεν αναγράφουν τις τιμές τους, στις ιστοσελίδες τους, ενώ τονίζει ότι επειδή φέτος διαφημίζονται πολλές εκπτώσεις, στις τιμές των καταλυμάτων οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. ''Συχνά, οι εκπτωτικές τιμές ισχύουν, χωρίς κάποιες παροχές (π.χ. πρωινό) ή χωρίς δικαίωμα ακύρωσης της κράτησης (όρος καταχρηστικός)'' όπως αναφέρει το ΚΕΠΚΑ.

Στη ανακοίνωση αναφέρονται στη συνέχεια τα δικαιώματα των καταναλωτών. Αναλυτικά:

- Ξενοδοχεία - Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα

Οι τιμές, διαμορφώνονται, ελεύθερα. Οι κατώτατες τιμές των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων καθορίζονται, με Υπουργικές Αποφάσεις. Καθορίζονται, για κάθε επιχείρηση δύο κατώτατα όρια τιμών, ένα για τη χαμηλή περίοδο και ένα για την υψηλή. Οι ξενοδόχοι δε μπορούν να διαμορφώσουν τιμές κατώτερες αυτών της Υ.Α., αλλά είναι ελεύθεροι να διαμορφώσουν τις τιμές τους, "προς τα πάνω".

Επίσης, οι ξενοδόχοι αποφασίζουν τα χρονικά διαστήματα, που θα εντάξουν τη χαμηλή και την υψηλή περίοδο. Οι ξενοδόχοι υποβάλλουν, στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, τους τιμοκαταλόγους τους, προς έγκριση και θεώρηση. Ένα θεωρημένο αντίγραφο της δήλωσης τιμών και του τιμοκαταλόγου, αποστέλλονται, στον ξενοδόχο, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να τηρεί αυτά τα έγγραφα, στην υποδοχή και να τα δείχνει, κάθε φορά, που του το ζητήσει ο πελάτης. Για τις τιμές, το Ξ.Ε.Ε. ενημερώνει και τον Ε.Ο.Τ.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν εκπτώσεις, μέχρι 50%, στις εγκεκριμένες τιμές, εφόσον η νέα τιμή δεν είναι κατώτερη των κατώτατων ορίων, που ορίζονται, με την Υ.Α. Εφόσον δίκλινο δωμάτιο ξενοδοχείου 2 αστέρων και άνω, διατεθεί, σε ένα άτομο, θα εισπράττεται το 80% της τιμής του δίκλινου. Η τιμή, που θα προκύπτει, όμως δε μπορεί να είναι μικρότερη της τιμής του μονόκλινου. Ο ξενοδόχος μπορεί να ορίζει διαφορετικές τιμές, στα διαφορετικά δωμάτια (π.χ. με θέα τη θάλασσα κ.λπ.). Αν ο πελάτης ζητήσει προσθήκη κρεβατιού, τότε η εγκεκριμένη τιμή αυξάνεται, κατά 10% - 20%.

Οι ξενοδόχοι υποχρεούνται να αναρτούν τιμοκαταλόγους, σε κάθε δωμάτιο, στους οποίους πρέπει να αναγράφεται η τιμή του δωματίου. Επίσης, όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πρέπει να είναι εφοδιασμένες, με το ειδικό σήμα του ΕΟΤ και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής.

Ο ξενοδόχος πρέπει να:
Keywords
Τυχαία Θέματα