ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΩΣΤΑ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟ

Η Ελλάδα εξοντώνεται επειδή εφαρμόζει τα μέτρα της τρόικας
Ο Κώστας Βεργόπουλος θεωρεί ότι στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ κυριαρχεί πλήρως το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Επιδιώκουν, με πρωτοπόρο τη Γερμανία, την εσωτερική υποτίμηση, με άλλα λόγια τη μείωση των μισθών και συντάξεων, θυσιάζοντας προς τούτο την ανάπτυξη οδηγώντας σε φτώχεια τους λαούς της Ευρώπης. Ο Κ. Βεργόπουλος θεωρεί ότι ο............
ελληνικός λαός καταστρέφεται από τις επιλογές των κυβερνώντων
και της τρόικας και όχι από τη μη σωστή εφαρμογή των μέτρων που επιτάσσουν οι αγορές.
Τη συνέντευξη πήρε ο Μάκης Μπαλαούρας

Την περασμένη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανία επέβαλε τη γραμμή της απόλυτης δημοσιονομικής πειθαρχίας καθώς και σαν σάλτσα το θέμα της ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων.
Το θέμα ήταν ότι όλες οι χώρες μέλη-εκτός Αγγλίας, Τσεχίας- υιοθέτησαν τον κανόνα όχι μόνο της πειθαρχίας αλλά και του μηδενικού ελλείμματος. Και θα το καταγράψουν στα συντάγματά τους. Πρόκειται για ιστορική απόφαση με τρομακτικά αρνητικές συνέπειες για την Ευρώπη. Ισοδυναμεί με ιστορικές αποφάσεις, όπως αυτή του 1933 στη διάσκεψη του Λονδίνου, που συμφώνησαν να επιβάλουν μηδενικά ελλείμματα, με αποτέλεσμα να βαθύνει η κρίση του 0, όσο ποτέ άλλοτε. Το αποτέλεσμα ήταν η άνοδος του ναζισμού, ως αντίδραση στην τεράστια ανεργία. Σήμερα, έχει ήδη βυθιστεί η ήπειρος στην ανεργία, όπως γινόταν το 1930. Όλες οι κυβερνήσεις έχουν ήδη δεθεί με το νόμισμα. Η δημοσιονομική πολιτική επίσης ακυρώνεται, λόγω της δέσμευσης σε μηδενικά ελλείμματα, οι χώρες έχουν αφοπλιστεί τελείως. Μοναδικό εργαλείο που τους απομένει είναι να αναζητούν την ανταγωνιστικότητα μέσω της ύφεσης, περικόπτοντας το κόστος εργασίας. Πρόκειται, όμως, για εργαλείο απόγνωσης. Είναι η φιλελεύθερη μέθοδος του 18ου αιώνα που ποτέ δεν επαληθεύθηκε, ούτε καρποφόρησε. Δεν είναι κάτι καινούριο, άλλα παμπάλαιο και αποτυχημένο. Η Γερμανία την επιβάλει γιατί κυριαρχείται από χρηματοπιστωτικούς κύκλους, παρά βιομηχάνους. Θυσιάζουν και τα εμπορικά πλεονάσματα, προκειμένου να διατηρούν το νόμισμα ισχυρό. Η Γερμανία μετατρέπεται έτσι σε χώρα εισοδηματιών, ηλικιωμένων. Πρόκειται για ιστορική καταστροφή και της Ευρώπης.
Οι άλλες χώρες το δέχονται για ιδεολογικούς λόγους ή από αδυναμία;
Για τον ίδιο λόγο, αφού στις άλλες χώρες κυριαρχεί επίσης το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο.

Δικτατορία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου

Βγαίνουν φωνές, από τον Κρούγκμαν, τον Στίγκλιτς, αλλά και τον Ομπάμα που διαφωνούν στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Γιατί αγνοούνται;
Στην Ευρώπη τις βάζουν στην άκρη. Τις γελοιοποιούν ή τις απορρίπτουν, δεν θέλουν καν να ακουστούν αυτές οι φωνές. Μια δικτατορία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου προετοιμάζει ό,τι εφιαλτικότερο μπορεί κανείς να φοβάται.
Η πρόταση που ακούγεται από πολλούς είναι να έχουμε ελλείμματα με θυσία κάποιου ύψους λογικού πληθωρισμού, αλλά λέγεται ότι στη Γερμανία υπάρχει μια ιστορική απέχθεια κατά του πληθωρισμού.
Είναι ανακρίβεια αυτό. Το μεγαλύτερο σ
Keywords
Τυχαία Θέματα