Συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων από Κύπρο και Ισραήλ

Θέματα ενέργειας βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο, πραγματοποίησε συνάντηση με την ΥΠΕΞ, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή. Στόχος των επαφών του είναι η συνομολόγηση συμφωνιών, που αφορούν κοινή ανάπτυξη και εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στις....
Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Κύπρου και Ισραήλ.
Μετά
τη συνάντηση, η ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ισραήλ για το θέμα της κοινής ανάπτυξης και συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη μέση γραμμή των δύο χωρών, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα αναμένεται η υπογραφή σχετικής συμφωνίας, ανακοίνωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό της Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ο οποίος επισκέπτεται το νησί.
Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης και άλλοι τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το χειρισμό κρίσεων, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό και οι απειλές της Αγκυρας καθώς και η κατάσταση στις χώρες της Αραβικής Ανοιξης.
Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ έκανε λόγο για εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος επικεντρώθηκε σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ενέργεια και το νερό, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα σύντομα να επιτευχθεί συμφωνία σε θέματα διπλής φορολογίας και προστασίας των επενδύσεων.
Ο κ. Λίμπερμαν καταδίκασε τις απειλές της Αγκυρας σε ό,τι αφορά την Κυπριακή ΑΟΖ ενώ σε ερώτηση για τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο, είπε ότι ο διάλογος με τους θρησκευτικούς ηγέτες είναι ακόμη πιο σημαντικός από το διάλογο μεταξύ πολιτικών ηγετών.
Η ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε εξάλλου, το πρωί, πληροφορίες που φέρουν Τελ Αβίβ και Λευκωσία να επιδιώκουν τη δημιουργία περιφερειακής δύναμης έρευνας και διάσωσης, στην οποία θα συμμετέχουν επίσης Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία και θα αποτελεί απάντηση στις τουρκικές βλέψεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

http://dailynews24.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα