Στο -3,8% ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ

Επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ζητεί από την κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , ενώ καλεί τις χώρες της ευρωζώνης να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσουν την Ελλάδα και επισημαίνει ότι η συμμετοχή
του ιδιωτικού τομέα είναι ενδεδειγμένη.
Στην τέταρτη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που έδωσε στη...
δημοσιότητα, το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί ταχύτερα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και του δημοσιονομικού της προγράμματος, ώστε να ξεπεράσει την πρόσφατη αδράνεια που σημειώθηκε.

«Οι αρχές θα πρέπει να κινηθούν ταχύτερα εφαρμόζοντας αυτές τις πολιτικές στο σωστό χρόνο», σημειώνεται στην έκθεση.

O Πόουλ Τόμσεν, στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι δομικές μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας ότι η πορεία του ελληνικού προγράμματος είναι ικανοποιητική και ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βελτιώνεται σταδιακά.

Στην έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται ακόμη ότι η ύφεση φέτος θα είναι μεγαλύτερη απ΄ 'ο,τι αναμενόταν, ενώ το Δημόσιο χρέος θα φθάσει το 172% του ΑΕΠ το 2012 παρά τα σκληρά περιοριστικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,8% έναντι προηγούμενης πρόβλεψής του για ύφεση 3% με την οικονομία να επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Το δημόσιο χρέος της χώρας θα κορυφωθεί το 2012, φθάνοντας στο 172% του ΑΕΠ.

Ο κ. Τόμσεν επισήμανε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας ήταν μεγαλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν, εξαιτίας της μεγάλης υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης, προσθέτοντας, όμως, ότι το μέγεθος της απόκλισης είναι μικρό, με βάση το ευρύτερο μέγεθος της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Υπογράμμισε επιπλέον ότι είναι ενθαρρυντικά σημάδια η αύξηση που καταγράφεται στις εξαγωγές της Ελλάδας και πως ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, χωρίς την πρόσθετη επιβάρυνση από τους φόρους.

Τέλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις και τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η οικονομία σε ένα βιώσιμο δρόμο.

Στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης αναφέρεται «Η σταθερότητα διατηρείται λόγω των παρεμβάσεων της ΕΚΤ όμως την ίδια στιγμή το χρηματοπιστωτικό σύστημα (της Ελλάδας) δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω της υποχώρησης της εμπιστοσύνης από τις αγορές και της αύξησης των αναλήψεων.

Η μακροοικονομική προσαρμογή συνεχίζεται με την ύφεση να βαθαίνει και τους μισθούς να μειώνονται βοηθώντας τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας παρά το γεγονός ότι η παραγωγικότητα δεν σημειώνει ακόμα βελτίωση.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί στις αρχές του 2011 βοηθούμενοι και από εποχιακούς παράγοντες. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν θεσπιστεί ωστόσο καθυστερεί η εφαρμογή τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα