Πως μπορεί να γιατρευτεί ο καρκίνος της Ελληνικής αγοράς - Οι επιταγές

Με την ευκαιρία της κρίσης στην Ελλάδα πρέπει να λυθεί και το ζήτημα των επιταγών σε αυτήν την άμοιρη χώρα...δε θα σας κουράσω με οικονομικούς ορισμούς, απλά θα αναφερθώ στα γεγονότα και τρόπους επίλυσης του προβλήματος όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια.

Η επιταγή συνοπτικά

Ένα κομμάτι χαρτί-εντολή που μεταβιβάζει ο εκδότης στον κομιστή, ως ποσό σε.....
μετρητά, το οποίο άμεσα, βάσει νόμου, υποτίθεται ότι μπορεί να πληρωθεί ο τελευταίος κομιστής με χρέωση του λογαριασμού του εκδότη στην τράπεζα
που τηρείται ο λογαριασμος του τελευταίου. Η επιταγή έχει ορισμένα βασικά στοιχεία τα οποία είναι ο τόπος έκδοσης, η ημερομηνία έκδοσης-λήξης της επιταγής, το ποσό(το ολογράφως ισχύει), ο αριθμός επιταγής, η διαταγή πληρωμής σε πρόσωπο φυσικό-νομικό, ο λογαριασμός χρέωσης και η επωνυμία του εκδότη στην ανάλογη τράπεζα και η υπογραφή του εκδότη.
Επιπλέον στο σώμα της επιταγής δίνει ο νόμος το δικαίωμα να ορίζονται προϋποθέσεις για την πληρωμή της από τον εκδότη(γενική-ειδική διγράμμιση, κατάστημα πληρωμής κτλ).

Τρόποι πληρωμής της επιταγής
Ο τελευταίος κομιστής εφόσον προσκομίσει στην πληρώτρια τράπεζα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται για την πληρωμή της επιταγής, είτε την πληρώνεται μετρητά από την τράπεζα του εκδότη, είτε την καταθέτει σε λογαριασμό άλλης τράπεζας με χρονική δέσμευση που ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, είτε σε λογαριασμό της εκδότριας τράπεζας, υπό προϋποθέσεις που ορίζει αυτή.Σε περίπτωση που δεν πληρωθεί η επιταγή, σφραγίζεται εφόσον δεν έχουν παρέλθει 8 συνεχόμενες ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία λήξης και ύστερα από χρονικό περιθώριο που δίδεται στον εκδότη μπορεί να πληρωθεί με μετρητά στον τελευταίο κομιστή για να του επιστρέψει την επιταγή και να μη μπει στις λίστες της Τειρεσίας ΑΕ.

Αυτά με την πληρωμή...πως χορηγείται το μπλοκ επιταγών;

Προσέρχεται ο πελάτης στο κατάστημα της σχετικής τράπεζας, ελέγχονται τα στοιχεία του στην Τειρεσίας ΑΕ για το εάν υπάρχουν δυσμενή και σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάτι σχετικό του δίδεται μπλοκ, με την προϋπόθεση να διαθέτει ο σχετικός πελάτης λογαριασμό όψεως στην τράπεζα...ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ.

Τα περισσότερα μπλοκ επιταγών που δίνονται στους πελάτες είναι συνήθως 10φυλλα, με επιταγές δίχως όρους, κενές, μονάχα αναγράφοντας τον αριθμό λογαριασμού του εκδότη, την επωνυμία του και τον αριθμό επιταγής.Αυτό τι σημαίνει...ότι όλα τα υπόλοιπα στοιχεία μπορούν να συμπληρωθούν όπως ο εκδότης επιθυμεί. Συμβάλει όμως έτσι το τραπεζικό σύστημα σε μια ορθή λειτουργία της αγοράς;

Η κενή επιταγή δίνει το δικαίωμα στον εκδότη να ορίσει ως επιθυμεί τα στοιχεία της, ήτοι, τα σημαντικότερα κατά την άποψη μου, το ποσό και την ημερομηνία έκδοσης. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται το φαινόμενο των μεταχρονολογημένων επιταγών, οι οποίες εμφανίζουν ημερομηνία έκδοσης τους ημερομηνία μεταγενέστερη της εκάστοτε σημερινής, πχ επιταγή η οποία θα πληρώσει 10000,00 ευρώ στις 31/8/2011, επιπλέον το φαινόμενο αυτό έχει διογκωθεί βάσει "άγραφω
Keywords
Τυχαία Θέματα