Στην Κουμουνδούρου ψάχνουν... νύφη

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να προσεγγίσει τη Δημοκρατική Αριστερά, τον κ. Ι. Δημαρά και δυνάμεις του αντιμνημονιακού ΠαΣοΚ

Το στοίχημα που θέτει σήμερα η Αριστερά σε όλες τις εκδοχές της είναι να αποδείξει ότι αποτελεί ευαίσθητο δέκτη της κοινωνικής αγανάκτησης και να πείσει ότι έχει πρόταση για άλλο δρόμο διεξόδου από την κρίση, έξω από τις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές. Οι διεργασίες, με επίκεντρο τα μνημόνια, το Μεσοπρόθεσμο, το δημόσιο χρέος, τα κυβερνητικά
μέτρα και τη στρατηγική της ΕΕ, έχουν εντατικοποιηθεί ιδιαίτερα στον χώρο της ανανεωτικής και...
ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και στους πασοκογενείς. Με δεδομένο ότι οι πολιτικές δυνάμεις αναζητούν να γίνουν και η δεξαμενή που θα εγκολπωθεί, όταν έρθει η ώρα των εκλογών, τη λαϊκή ψήφο, εκπέμπουν σε όλους τους τόνους την ανάγκη να εκφραστεί στην κεντρική πολιτική σκηνή η κοινωνική δυσαρέσκεια. Τη δική του απάντηση στο «πώς» δίνει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ.Τσίπρας επιμένοντας στο σύνθημα της ενότητας αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων και της συγκρότησης αντιμνημονιακού μετώπου με προοπτική έναν νέο συνασπισμό εξουσίας. Η πρότασή του στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε αίσθηση με το άνοιγμα προς τη Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φ. Κουβέλη αλλά και προς το αντιμνημονιακό ΠαΣοΚ, με συγκεκριμένη μάλιστα αναφορά στο Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών του κ. Ι.Δημαρά, καθώς και προς τους Οικολόγους Πράσινους, το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οπως εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ κ. Π. Σκουρλέτης, η πρόταση «αντιστοιχεί σε πραγματική αναγκαιότητα απέναντι στην επίθεση που δέχεται η κοινωνία, για να σταματήσουμε τη κοινωνική λεηλασία και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας».

Πάντως, η Δημοκρατική Αριστερά έκλεισε γρήγορα την πόρτα στην πρόταση του κ. Τσίπρα διά δη λώσεων του προέδρου της κ. Κουβέλη και του γραμματέα της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Σπ.Λυκούδη. Για τη Δημοκρατική Αριστερά η συγκατοίκηση του ΣΥΝ με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει «κόκκινο πανί», ενώ εδώ και καιρό ο κ. Κουβέλης μιλάει για αυτόνομη κάθοδο της Δημοκρατικής Αριστεράς στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Μέσα στη ρευστότητα που υπάρχει, βέβαια, έχει πάντα ανοιχτό το βλέμμα ιδιαίτερα προς τις δυνάμεις της πολιτικής Οικολογίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, από την άλλη, έχουν την τακτική να μην επιλέγουν προνομιακή σχέση με άλλα κόμματα, γι΄ αυτό είτε με επίκεντρο τα κυβερνητικά μέτρα είτε συγκεκριμένες δράσεις μετέχουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αλλά και παρεμβάσεις άλλοτε με τον ΣΥΝ, άλλοτε με τη Δημοκρατική Αριστερά.

Την ίδια ώρα, το άνοιγμα προς τους πασοκογενείς είναι πεδίο διαφοροποιήσεων εντός του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το περιεχόμενο της σύγκλισης και ως προς την προτεραιότητα. Το Αριστερό Ρεύμα και συγκεκριμένα ο κ. Π. Λαφαζάνης θεωρεί ότιπροέχει η συνεργασία όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, «η οποία», όπως λέει, « αποτελεί και το θεμέλιο για να γίνει η όποια συζήτηση συνεργασίας με όποιες άλλες ευρύτερες δυνάμεις».
Keywords
Τυχαία Θέματα