Πρόστιμα για να βγούν τα... κλεμμένα!

Γράφει: Γιώργος Σταυράκης

Στην παγκόσμια πρωτοτυπία της προεγγραφής των προστίμων ύψους 2,6 δισ. ευρώ προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, στοχοποιώντας πόσα χρήματα θα πάρει και από ποιους προκειμένου να πείσει τους τροϊκανούς για την αποτελεσματικότητα των μέτρων.
Ήδη, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνεργασία με τον Χρήστο Παπουτσή, τον Χάρη Καστανίδη και.....
τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ετοιμάζονται να παρουσιάσουν το σχέδιο των
11,8 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή, όπου έχουν προϋπολογιστεί 2,6 δισ. ευρώ προστίμων.

Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο ίδρυσε τρία νέα ειδικά σώματα για ελέγχους.

Άτυχοι όσοι βρεθούν στο… δρόμο τους!

Έχει προϋπολογίσει τα ποσά που θέλει να εισπράξει από τους ελέγχους, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι άτυχοι βρεθούν στο δρόμο των ελεγκτών θα… πληρώσουν.

Τα πρόστιμα θα κόβονται προτού καλά-καλά ο έλεγχος πραγματοποιηθεί, καθώς στο νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής έχουν προεγγραφεί τα πρόστιμα.

Δηλαδή θα γίνουν έλεγχοι σε 9.000 καταστήματα ψυχαγωγίας. Ανεξάρτητα από το εάν και οι 9.000 είναι νομοταγείς θα πληρώσουν. Πόσο; Περί τα 75 εκατ. ευρώ σε ένα χρόνο ή 225 εκατ. στην τριετία.

Την ώρα που το εμπόριο αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα καθώς και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ποια είναι τα πρόστιμα που θα πληρώσουν. Προσοχή όμως πρέπει να πληρώνουν για σειρά ετών οι επιχειρηματίες, καθώς αυτοί οι έλεγχοι θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο.

Επίσης, θα γίνουν έλεγχοι «γενικά σε επιχειρήσεις» και το υπουργείο θα εισπράξει περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στον κατασκευαστικό χώρο. Μπορεί η οικοδομή να είναι φέτος 72% κάτω σε σχέση με την περσινή χρονιά, ωστόσο θα γίνουν έλεγχοι σε 200 επιχειρήσεις και θα πέσουν πρόστιμα 300 εκατ. ευρώ μόνο για το 2011. Τουλάχιστον τόσα θέλει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών και τόσα θα αναφέρει για να πείσει την τρόικα.

Κάτι ανάλογο θα γίνει και με ελεύθερους επαγγελματίες. Γιατροί, δικηγόροι, λογιστές και μηχανικοί δεν γλιτώσουν από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Το ποσό που θα πληρώσουν -μέσω των προστίμων- είναι περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, από τη λίστα του υπουργείου δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι σκαφάτοι. Έτσι θα ελεγχθούν 1.500 σκαφάτοι και θα πληρώσουν 300 εκατ. ευρώ.

Διαχρονική… αξία το χρέος!

Από το 1974, όταν το μετρήσιμο από το κράτος δημόσιο χρέος ανερχόταν στα 115 δισεκατομμύρια δραχμές ή στο 22% του τότε ΑΕΠ, μέχρι σήμερα, που ξεπέρασε τα 340 δισεκατομμύρια ευρώ και το 149% του ΑΕΠ, όλα τα δάνεια του ελληνικού δημοσίου φέρουν τις υπογραφές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Υπάρχουν περίοδοι όπως το 1981 και μετά όπου σημειώνεται άλμα στο χρέος ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Πόσους και γιατί θα ελέγξει ΜΟΝΟ το γνωστό ΣΔΟΕ:

Ποιοι είναι στο στόχαστρο.Ποιοι θα ελεγχθούν
Keywords
Τυχαία Θέματα