Πώς φτάσαμε μέχρις εδώ και τι κάνουμε τώρα

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου

1. Τι συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια και οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση και σε ποιους το οφείλουμε.
(α) Είναι πλέον γνωστό σε όλους, έλληνες και ξένους, ότι στη σημερινή κατάσταση οδηγηθήκαμε, γιατί την.....
μακρά αυτή περίοδο στη χώρα μας:

- Φτιάχτηκε ένα κράτος α-νομίας, όπου οι «δυνατοί» και οι «έξυπνοι» –ομάδες και άτομα–μπορούν να καταπατούν, χωρίς συνέπειες, τους νόμους.

- Γενικεύτηκε η «μικρή» και η «μεγάλη» διαφθορά, που εμποδίζει κάθε
προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας.

- Εδραιώθηκαν η απαιδευσιά, η αναξιοκρατία, η νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας και των (άνευ αντίστοιχων υποχρεώσεων) «κεκτημένων» δικαιωμάτων, ο ακραίος ατομικισμός, η περιφρόνηση των δικαιωμάτων των άλλων ...

- Κυριάρχησαν ως στόχοι ζωής η «καρέκλα» της όποιας εξουσίας και το χρήμα του «φτιαγμένου», ανεξάρτητα από τον τρόπο απόκτησής τους, και το «να περνάμε καλά σήμερα», ξοδεύοντας αλόγιστα όχι μόνο τα δικά μας αλλά και τα (εύκολα) δανεικά.

- Χειροτέρευσαν, αντί να βελτιωθούν, η παιδεία, η υγεία, οι δημόσιες υπηρεσίες, η δημόσια ασφάλεια, όλες οι υπηρεσίες που το κράτος πρέπει να παρέχει στους πολίτες του.

- Κατασπαταλήθηκαν τα κεφάλαια των επιδοτήσεων της Ε.Ε. και του δανεισμού σε κατανάλωση (εισαγόμενων κυρίως προϊόντων ), αντί να χρησιμοποιηθούν σε επενδύσεις.

- Απουσίασε η υγιής οικονομική ανάπτυξη και αυξήθηκαν δραματικά τα ελλείμματα του κράτους και το δημόσιο χρέος.

(β) Αυτά που συνέβησαν όλο αυτό το διάστημα τα οφείλουμε κυρίως:

- στα πολιτικά κόμματα, που, ως κυβέρνηση ή αντιπολίτευση, προέτασσαν το κομματικό τους, και όχι το γενικό, συμφέρον,

- στα ΜΜΕ, που, στην πλειοψηφία τους, μεριμνούσαν αποκλειστικά και μόνο για τα κέρδη τους, αγνοώντας τις υποχρεώσεις προς την κοινωνία, που η διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού τους επέβαλλε.

2. Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009.

(α) Ο Γ. Παπανδρέου συνέβαλε καθοριστικά στο να οδηγηθεί η Χώρα στην πρώτη δανειακή σύμβαση-μνημόνιο, του Μαϊου 2010, αφού*:

- άργησε να αντιληφθεί την κρισιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης, παρουσίασε ένα προϋπολογισμό του 2010 αναντίστοιχο με τις δυνατότητες της Χώρας και καθυστέρησε να εφαρμόσει, ή εφάρμοσε ελλιπώς, τα μέτρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αρμόδιοι ελληνικοί και διεθνείς οργανισμοί είχαν από καιρό υποδείξει,

- αγνόησε τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ και παρέβλεψε την αποφασιστικότητά τους να εμμείνουν σε όσα, από την αρχή και με σαφήνεια, είχαν υποδείξει,

- προκάλεσε δυσμενείς για τη Χώρα αποφάσεις των αγορών, με τις αλλεπάλληλες, αντιφατικές, αμφίσημες ή ακατανόητες δηλώσεις του για το τί ζητάει η Ελλάδα.

Με αυτήν τη δανειακή σύμβαση-μνημόνιο, η Χώρα μπορεί να “σώθηκε” από μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, “σώθηκε” όμως από την Τρόικα και όχι από τον Γ. Παπαν
Keywords
Τυχαία Θέματα