«Πόλη και Παραλία» Μία διαρκής σχέση, ένας συνεχής διάλογος

Μία μεγάλη και εκτενή συζήτηση για τη σχέση της πόλης με το παραλιακό της μέτωπο ξεκίνησε χθες η παράταξη «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ – Οικολογία στην Πράξη», του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην πρώτη χθεσινή εκδήλωση για το θέμα, με αφορμή την έναρξη των εργασιών του δεύτερου μέρους της ανάπλασης της παραλίας, ο....
εκπρόσωπος των μελετητών του έργου, αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης, παρουσίασε τη φιλοσοφία του για το έργο, ενώ από πλευράς της παράταξης, τις απόψεις τους κατέθεσαν, ο επίκουρος
καθηγητής της αρχιτεκτονικής, Ιορδάνης Στυλίδης, ως προς το αρχιτεκτονικό μέρος του έργου και ο διδάκτορας της Οικολογίας, Γιώργος Μπλιώνης, ως προς το μέρος του πρασίνου. Στη συζήτηση παρενέβη ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής και ελεύθερων χώρων, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο κ.Νικηφορίδης υπενθύμισε ότι η Νέα Παραλία κατασκευάστηκε με τα μπάζα των οικοδομών της δεκαετίας του ΄60 και είναι ιδιαίτερα αφιλόξενη σε φυτεύσεις μεγάλης κλίμακας. Όπως είπε στόχος του ήταν να ενδυναμώσει τη σχέση της περιοχής με τη θάλασσα και να μην ανατρέψει την εικόνα της συλλογικής μνήμης, ενώ διαβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής το έργο πάει πολύ καλά, παρά το γεγονός ότι αρχικά τον είχε ανησυχήσει η μεγάλη έκπτωση που προσέφερε ο ανάδοχος. Σε ό,τι αφορά στο μεγάλο όγκο των μπάζων, που έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία εξαιτίας της αποκόλλησης του υπάρχοντος πλακόστρωτου, είπε ότι ανακυκλώνονται και γίνονται υλικά για το έργο.

Ο καθ.Στυλίδης επισήμανε, ότι στο πλαίσιο μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού, θα πρέπει να εξετάζεται ανά τακτά διαστήματα, για παράδειγμα κάθε πέντε χρόνια, η αναθεώρηση της χρήσης των έργων και τόνισε τη σχέση πόλης-παραλιακού μετώπου, την απόλυτη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών και την εκπαίδευση τους ώστε να χρησιμοποιούν τα έργα που κατασκευάζονται γι’ αυτούς.

Ο Γιώργος Μπλιώνης, υπογράμμισε ότι το έργο ανάπλασης της παραλίας έχει πολύ τσιμέντο, λίγα δέντρα και σκιά, «λουδοβίκεια αισθητική» και κατακερματισμένες παρεμβάσεις και προσέθεσε ότι θα πρέπει να κατασκευαστεί με σεβασμό στα προϋπάρχοντα φυσικά στοιχεία, όπως τα ρέματα και να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου δικτύου πρασίνου, που θα περιλαμβάνει το ΑΠΘ, το Γ’ Σώμα Στρατού και τη ΔΕΘ.

Στην παρέμβασή του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνος Ζέρβας, είπε ότι η ανάπλαση παραλίας είναι σημαντικό έργο, που δημιουργεί θέσεις εργασίας και διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα επιβλέπει το έργο για να διασφαλιστεί η απαρέγκλιτη εφαρμογή της μελέτης ενώ ανακοίνωσε ότι, με χρήματα από χορηγία που εξασφάλισε ο δήμος, το αντιρρυπαντικό σκάφος «Ποσειδών» θα μετατραπεί σε πλωτό εργαστήριο, που θα δίνει αποτελέσματα για την ποιότητα των νερών του Θερμαϊκού Κόλπου.

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Χρήστος Μάτης επεσήμανε ότι αποτέλεσε μεγάλο έλλειμμα για την πόλη το γεγονός ότι δεν έγινε δημόσια συζήτηση για το θέμα πριν από την ανάθεση του έργου και υπενθύμισε ότι δεν πρόκειται απλ
Keywords
Τυχαία Θέματα