Πάσχα και Ασφάλεια Τροφίμων.

Ως καταναλωτές, έχουμε και εμείς την ευθύνη, γιατί πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε. Αυτό σημαίνει πως πρέπει, να κάνουμε έρευνα αγοράς, για το θέμα τιμών και ημερομηνιών λήξης, ενώ για το θέμα ασφάλειας οι ευθύνες είναι των υπηρεσιακών παραγόντων. Και προσοχή στην ασφαλή και υγιεινή χρήση μετά την κτήση των προϊόντων.
Η κλασική εκτροφή για 6 – 8 μήνες στο χορτάρι του βουνού, αποτελεί παρελθόν, λόγω τεχνολογίας ζωοτροφών και ενστάβλισης, με ανάλογο όμως αποτέλεσμα και....
στην τιμή, που άρχισε να φθάνει και
σε εμάς, τους καταναλωτές. Το κρέας τώρα είναι το φθηνότερο φαγητό.
Η απλοποίηση αυτή, η μείωση χρόνου και της τιμής, με την χρήση της τεχνολογίας στην ζωοεκτροφή δεν εννοούμε πως είναι μεμπτό, μόνο όμως όταν δεν υπάρχει μεμπτό στον έλεγχο της παραγωγής και όταν ξέρουμε και τα δυο, και εμείς οι καταναλωτές.
Ναι, ουδέν μεμπτόν στην ασφαλή χρήση της τεχνολογίας τροφίμων, συμφωνούμε.
Θέλουμε να ξέρουμε όμως και τι ακριβώς τρώμε και γιατί το αγοράζουμε τόσο.
Απλά για να μπορούμε ασκήσουμε το δικαίωμα της επιλογής μεταξύ αυτών.
Οι χώρες των Βαλκανίων, μη μπορώντας να έχουν την πολυτέλεια της αγοράς ζωοτροφών και διαθέτοντας ακόμα βοσκούς στα βουνά, προβάλλουν το ΄΄φυσικής εκτροφής΄΄ στα ράφια των χασάπικων της αγοράς μας, αλλά ακόμα ενισχυμένα για το μερίδιό τους, με την ανάλογα χαμηλότερη τιμή τελικής διάθεσης, από τα Ελληνικά, που όμως για όλα αυτά, δεν διευκρινίζεται η διαδικασία και το κόστος εκτροφής τους, για να δικαιούνται διαφορετικής και ανάλογης τιμής. Η παραγωγή Ελληνικών για φέτος μας είπαν ότι είναι υπερβολικά μεγάλη. Για να δούμε και τιμές, ΄΄υπερβολικά χαμηλές΄΄, που μας είπαν από την Βαρβάκειο, που θα γίνει κλειστή και κλιματιζόμενη σύντομα, ότι θα είναι….. όπως οι περσινές.

Από τις 10.4.08 σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, το πακέτο θα έχει τη ετικέτα με τιμή, προέλευση, τμήμα, & βάρος.

Οδηγίες του ΙΝΚΑ για το ΠΑΣΧΑ 2011

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά την διάρκεια αυτών των ημερών, η αγορά τροφίμων ελέγχεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ακολουθώντας την ανάγκη του καταναλωτή για καλή ποιότητα και ανάλογα καλές τιμές. Έτσι, αλλά και παρ όλα αυτά, η τελική ευθύνη αγορών ανήκει στον καταναλωτή, ο οποίος θα πρέπει να εφαρμόζει με ιδιαίτερη προσοχή αυστηρά κριτήρια επιλογής, έχοντας υπόψη ότι:
* η σχέση τιμών και ποιότητας είναι αυτονόητη. (εξαιρείται η ασυνειδησία στο ποσοστό κέρδους).
* οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους πωλητές, από μη σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης ή από δήθεν παραγωγούς, θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι αποτελούν χώρο διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων, πολλές φορές ακατάλληλων, αλλά και επικίνδυνων.
* οι βασικοί κανόνες που αφορούν την αναζήτηση πληροφοριών στην επισήμανση των τυποποιημένων ή μη τροφίμων ισχύουν πάντα, όπως επίσης ισχύουν οι βασικοί κανόνες σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων στο τελικό στάδιο διαχείρισής τους (συντήρηση, μαγε
Keywords
Τυχαία Θέματα