Πανελλαδικές εξετάσεις – Μερικές χρήσιμες συμβουλές…

Του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου

Κάθε χρόνο αυτή την εποχή, καθώς ανακοινώνεται η έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων για μια θέση σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας μας, που φέτος ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 21 του Μάη, παιδιά, γονείς και συγγενείς θα «ψηθούν» μεταφορικά, (και με τις ζέστη και πραγματικά) για την επιτυχή ολοκλήρωση προσπαθειών όχι μόνο της
φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς αλλά και για 2-3 περασμένες με την φροντιστηριακή προετοιμασία.
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες μέσα από τα ελληνικά ΜΜΕ, και τώρα πια και από τα ......
αγαπημένα μου Blogs προσπαθώ να βοηθήσω παιδιά και γονείς να ελέγξουν και να αποφύγουν το άγχος που θα τους τυλίξει.
Την αποτυχία κανείς μας δεν τη θέλει και για κάθε παιδί που θα τη γνωρίσει επειδή τυλίχτηκε στο άγχος η πικρία είναι ανείπωτη…
H αλήθεια είναι ότι όταν ένα παιδί αποτυχαίνει εισπράττει διπλά την αίσθηση της ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ- πρώτα γιατί απέτυχε και μειώνεται το ΕΓΩ του απέναντι στους συμμαθητές και, δεύτερον, επειδή έχει την υποκειμενική αίσθηση ότι ΠΡΟΔΩΣΕ τους γονείς του, ότι δεν στάθηκε αντάξιο των κόπων, μόχθων και εξόδων στις δύσκολες αυτές οικονομικά εποχές!
Συχνά ακούω γονείς να μιλάνε για χάπια, για ηρεμιστικά και αγχολυτικά που θα βοηθήσουν το παιδί να ελέγξει το άγχος και το στρες αλλά εδώ η θέση μου είναι κατηγορηματική – ΟΧΙ σε χάπια, με εξαίρεση απειροελάχιστες περιπτώσεις όπου τα δίνει ο ειδικός ιατρός για άλλους λόγους! Εξάλλου τα κάθε λογής αγχολυτικά μπορεί να επιδράσουν κατασταλτικά σε σημείο ώστε να λείψει από το παιδί η απαιτούμενη ένταση για προσοχή και νοητική διέγερση χωρίς την οποία δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει μέσα στην αίθουσα εξετάσεων.
Το ερώτημα που αντιμετωπίζω από γονείς, παιδιά και…δημοσιογράφους τις τελευταίες δεκαετίες εντοπίζεται στο εάν υπάρχει «συνταγή επιτυχίας» και ποια είναι τα συστατικά της στοιχεία.
Mετά από πολύχρονη ενασχόληση με το θέμα των πανελλαδικών εξετάσεων κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η προσοχή των παιδιών και των οικογενειών τους χρειάζεται να εστιασθεί σε τρία συγκεκριμένα σημεία:
* Στο σπίτι όπου συνιστώ συναισθηματική ανακωχή ανάμεσα σε γονείς, αδέλφια, θείους και θείες γιαγιάδες και παππούδες
* Στον εξεταστικό χώρο
* Στην ψυχική κατάσταση των παιδιών μετά από κάθε μέρα εξετάσεων, με άλλα λόγια στην προετοιμασία των παιδιών μας να συνεχίσουν στα επόμενα με αισιοδοξία οποιαδήποτε και εάν ήταν η επίδοσή τους στο μάθημα στο οποίο εξετάσθηκαν μέχρι στιγμής.
Παραθέτω και μερικές πρακτικές συμβουλές:
1] Παιδιά εντρυφήστε στη μελέτη κάνοντας ένα συνδυασμό εντατικής σπουδής αλλά και ψυχαγωγίας. Ο εγκέφαλός μας έχει τεράστιες δυνατότητες αλλά και οι ψυχοσυναισθηματικές και ψυχοκοινωνικές μας ανάγκες διαδραματίζουν σημαντικό ρολό στην υπόθεση της επιτυχίας. Ακόμη και το καλύτερο μυαλό, ο πιο δυνατός μαθητής η μαθήτρια μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα κουραστεί και τότε είναι απαραίτητο να σταματήσει το παιδί και να επιδιώξει ένα ευχάριστο διάλειμμα.

2] Συχνά, πιο συχνά απ ότι πολλοί νομίζουν
Keywords
Τυχαία Θέματα