Π. Μπεγλίτης: ''Θα προχωρήσουμε για το καλό της χώρας. Δεν υπολογίζουμε την οποιαδήποτε φθορά''

''Η μεγάλη μας ευθύνη τώρα πλέον, είναι να δουλέψουμε με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, να προχωρήσουμε τις βαθιές μεταρρυθμίσεις, τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος και στο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις και....
συνθήκες ανάπτυξης''.


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΑΝΟΥ ΜΠΕΓΛΙΤΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ: «ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΝΕΤ»

ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΤΑΚΗ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟ και ΜΑΡΙΟΝ ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ (23.07.11)



ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ:

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ Βουλευτής Ν.Δ.



Για
το νέο πακέτο βοήθειας και τη στάση της Ε.Ε.:

ñ Δεν είχαμε πανηγυρίσει ποτέ. Γνωρίζαμε τη βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, γνωρίζαμε τα τρομακτικά προβλήματα που είχαμε να διαχειριστούμε. Αυτά τα οποία περιγράψατε προηγουμένως, ήταν βήματα, μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση, πετυχαίναμε κάποια πράγματα, αλλά δεν πετυχαίναμε το στόχο. Γιατί η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν έτοιμη πολιτικά ή και θεσμικά ν’ αντιμετωπίσει τα προβλήματα στη ρίζα τους. Άρα λοιπόν κάθε λίγο βλέπαμε τ’ αδιέξοδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα σ’ αυτά τα αδιέξοδα πολλαπλασιάζονταν τα προβλήματα της Ελλάδας.

ñ Ισχύουν και σήμερα και θα ισχύουν και στο προσεχές μέλλον οι πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις μας, απέναντι στη χώρα, απέναντι στην κοινή μας προοπτική. Από κει και πέρα, αυτό που ήθελα να πω, είναι ότι για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση συνειδητοποιεί πλέον, ότι αν δεν αντιμετωπίσει συλλογικά, πολιτικά και θεσμικά το μείζον πρόβλημα, τότε πολύ γρήγορα θα καταρρεύσει η ίδια η Ευρωζώνη. Δηλαδή με λίγα λόγια, η ειδοποιός διαφοράς της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης την Πέμπτη, σε σχέση με τις προηγούμενες αποφάσεις, είναι ότι για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση τοποθετείται συνολικά, για το ευρωπαϊκό πρόβλημα μέσα στο οποίο, ένα μικρό κομμάτι αφορά την Ελλάδα.

Από την αρχή αυτός ήταν ο διαπραγματευτικός μας στόχος. Ακόμα κι πέρυσι, όταν πολλοί λοιδορούσαν την Κυβέρνηση, τον Παπανδρέου και έθεταν το ερώτημα τι κάνει στην Ευρώπη και τρέχει συνεχώς. Δεν δικαιώνεται τώρα η στρατηγική προσέγγιση, ότι η Ελλάδα θα λύσει το πρόβλημά της μέσα από την Ευρώπη; Ή - με άλλα λόγια – ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι μέρος του συνολικού ευρωπαϊκού προβλήματος; Σήμερα επιβεβαιώνεται με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, αλλά και με τη συγκρότηση θεσμών στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της Νομισματικής Ένωσης. Αυτοί οι θεσμοί δεν είναι μόνον χρήσιμοι για την Ελλάδα. Θα είναι για το σύνολο των μελών της Ευρωζώνης.

Καταλάβαμε ότι ο μεγάλος ασθενής της Ευρωζώνης δεν ήταν τελικά η Ελλάδα, παρά τα προβλήματά της. Οι μεγάλοι ασθενείς είναι και πολλοί άλλοι. Δηλαδή η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, ενδεχομένως πολύ σύντομα και η Γαλλία. Να το πω δηλαδή διαφορετικά, συνειδητοποίησαν, επιτέλους, ότι η Ευρωζώνη με τη συγκρότησή της, με τις αντιλήψεις της κυρίως, με τις κυρίαρχες αντιλήψεις της Γερμα
Keywords
Τυχαία Θέματα