Οι τράπεζες, ελληνικές και ξένες, θα κρίνουν την επιτυχία ή μη του rollover του ελληνικού χρέους

Οι 22 βασικοί διαπραγματευτές αγοράς ομολόγων θα κληθούν να αναλάβουν την διαδικασία συμμετοχής των ιδιωτών στην κρίση χρέους της Ελλάδος, δηλαδή θα αντικαταστήσουν τα ομόλογα που λήγουν για το διάστημα 2012 με 2015 με νέα ομόλογα πιθανότατα 7ετούς ή 8ετούς διάρκειας.
Μετά την σημαντικότατη συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας της Μέρκελ και του Σαρκοζί,
οι οποίοι κατέληξαν ότι στην....
διαδικασία διάσωσης της Ελλάδος θα συμμετάσχουν και οι ιδιώτες τράπεζες, αλλά και ταμεία, ουσιαστικά ανοίξε η διαδικασία επιμήκυνσης του παλαιού ελληνικού χρέους μέσω rollover.

Κλειδί στην διαδικασία αναδιάρθρωσης θα αποτελέσει ο ρόλος των 22 βασικών διαπραγματευτών αγοράς του ελληνικού χρέους, οι οποίοι θα φέρουν εις πέρας την διαδικασία σε τεχνικό επίπεδο.

Οι ελληνικές οι γαλλικές τράπεζες και οι γερμανικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο rollover του ελληνικού χρέους.

Επίσης παρά τις αντιδράσεις θα συμμετάσχει και η ΕΚΤ που κατέχει ομόλογα 48 δισ. ευρώ αν και ακόμη υπάρχουν ζυμώσεις για την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι θα συμμετάσχει τελικώς.....

Συνολικά, αν τελικώς η αντικατάσταση των ομολόγων που λήγουν με νέα, αφορά τις περιόδους 2012 με 2015, τότε ουσιαστικά οι τράπεζες των χωρών αυτών θα κληθούν να αντικαταστήσουν 30 – 40 δισ. ευρώ.

Πρακτικά, λοιπόν, ανοίγει διάπλατα η διαδικασία επιμήκυνσης του παλαιού χρέους.

Με βάση πληροφορίες και παρά τις διαψεύσεις, η Ελλάδα θα ξεκινήσει την διαδικασία σχετικά σύντομα, προφανώς, μετά την σύνοδο κορυφής με στρατηγική κατεύθυνση να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός.

Στην Ευρώπη αναζητούν φόρμουλα, ώστε το roll over που θα προταθεί να μην δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για πιστωτικό γεγονός που αυτομάτως θα οδηγήσει στην χρεοκοπία την Ελλάδα.

Με βάση τελευταίες πληροφορίες από επενδυτικούς και τραπεζικούς κύκλους το σχέδιο που εξετάζεται είναι το παλαιό ελληνικό χρέος της περιόδου 2012 με 2015, δηλαδή τα ομόλογα που λήγουν στο διάστημα αυτό, περίπου 110-120 δισ. ευρώ, να αντικατασταθούν με νέα ομόλογα έκδοσης ελληνικού δημοσίου διάρκειας 7 ετών και με κουπόνι 0,5% υψηλότερο του υφιστάμενου.

Αν ληφθεί υπόψη ότι το μέσο κουπόνι στα ελληνικά ομόλογα βρίσκεται στο 4,5% αυτό σημαίνει ότι τα νέα κουπόνια θα βρίσκονται στο 5% ή και υψηλότερα.

Όμως το σχέδιο δεν ολοκληρώνεται εδώ, καθώς το τεχνικό σκέλος της διαδικασίας αποτελεί την εύκολη διαδικασία.

Η ουσιαστική είναι πως αυτό το σχέδιο δεν θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός, καθώς δεν θα αποπληρωθούν ομόλογα που λήγουν.

Για να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός δηλαδή χρεοκοπία άρα θα πληρωθούν τα CDS του ελληνικού χρέους με δυνητικό κέρδος έως 25 δισ. δολάρια θα πρέπει να πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις.

1)Οι όροι επιμήκυνσης να είναι καλύτεροι από τους υφιστάμενους

2)Η επιμήκυνση να πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα νομικό περιτύλιγμα που θα εμπ
Keywords
Τυχαία Θέματα