Οι οίκοι αξιολόγησης δείχνουν τα δόντια τους, το νέο δάνειο στον αέρα

Σοφία Βούλτεψη

Οι διαμαρτυρίες των πολιτών και οι επιθέσεις κατά βουλευτών που ψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο σχεδόν μονοπωλούν, με ευθύνη της κυβέρνησης, την ειδησεογραφία σε βάρος πραγματικά ανησυχητικών ειδήσεων από το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων (που πηγαίνουν με τον αραμπά), αλλά και της διαμόρφωσης του νέου δανείου, που βρίσκεται στον αέρα λόγω των...
προειδοποιήσεων των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Σήμερα, με το θέμα των προπηλακισμών ασχολείται ακόμη και το υπουργικό συμβούλιο – κάτι το οποίο έχει ξανασυμβεί, χωρίς βέβαια αποτέλεσμα – ενώ άλλα είναι τα ζέοντα προβλήματα.

Με πρώτο το θέμα της νέας χρηματοδότησης που εξαρτάται απόλυτα από το αν η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο ελληνικό χρέος θα είναι ή όχι εθελοντική.

Χθες, την ώρα που στην Ελλάδα ασχολούμεθα με το αν ολοκλήρωσε μία βουλευτής μια τηλεοπτική συνέντευξή της, οι εκπρόσωποι των διεθνών τραπεζών είχαν συνάντηση στο Παρίσι, για το πραγματικά σοβαρό θέμα των ημερών.

Ο οίκος Standard & Poor's έχει από προχθές προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο η συμμετοχή αυτή να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός, ενώ ο οίκος Moody's κρατά προς το παρόν επιφυλακτική στάση, περιμένοντας την οριστικοποίηση του γαλλικού σχεδίου.

Έχει, όμως, και αυτός ο οίκος προειδοποιήσει ότι θα εκλάβει ως στάση πληρωμών την ανταλλαγή χρέους με νέο χρέος, μειωμένης οικονομική αξίας, με στόχο την αποφυγή χρεοκοπίας.

Οργισμένη εμφανίστηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που κατήγγειλε την ανάμιξη των διεθνών οίκων αξιολόγησης, υποστηρίζοντας ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να παίρνουν οι ίδιοι τις αποφάσεις τους, χωρίς να εξαρτώνται από τους οίκους αξιολόγησης.

Όψιμη οργή, καθώς είναι γνωστό ότι με τις αξιολογήσεις των γνωστών οίκων τα ελληνικά spread έναντι των γερμανικών Bund, εδώ και πολλούς μήνες σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οδηγώντας την χώρα σε μόνιμη αδυναμία εξόδου στις αγορές και επομένως υποδουλώνοντάς τη στο ένα μετά το άλλο μνημόνιο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας έως ότου το σύνολο των οίκων αξιολόγησης τα κατατάξουν σε επίπεδο «χρεοκοπίας»!

Τι σημαίνει αυτό; Μα ότι σε μια τέτοια περίπτωση, ούτε οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πρόσβαση στους πόρους της ΕΚΤ για την χρηματοδότησή τους.

Χθες, ο οίκος Moody's έδειξε τα δόντια του με την υποβάθμιση της Πορτογαλίας κατά τέσσερις ολόκληρες βαθμίδες – οπότε είναι σαφές ότι οι οίκοι χρησιμοποιούνται όταν πρόκειται να οδηγηθεί μια χώρα στην ασφυξία, αλλά καταγγέλλονται όταν οι αξιολογήσεις τους δεν συμφέρουν τα σχέδια της ΕΕ για μετακύλιση του χρέους.

Όλα δείχνουν ότι υπάρχει σε εξέλιξη ένα σχέδιο, στο οποίο, παρά τις καταγγελίες, θα λάβουν μέρος οι οίκοι αξιολόγησης, ώστε η χώρα να οδηγηθεί τελικά στην ελεγχόμενη χρεοκο
Keywords
Τυχαία Θέματα