Ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις "χάθηκαν" στα... δακρυγόνα

Της Έφης Καραγεώργου

Ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις χάθηκαν μέσα στα δακρυγόνα και τις μολότωφ της Πλατείας Συντάγματος. Σε επίπεδο κρατήσεων οι απώλειες υπολογίζονται στις 150.000 και πλέον.

Το κύμα των ακυρώσεων έπληξε αρχικά μόνο τα ξενοδοχεία του κέντρου, όμως επεκτάθηκε στα ξενοδοχεία όλης της Αττικής, αλλά και της περιφέρειας.

«Εκείνο που μας ανησυχεί είναι ότι ακυρώνονται προγραμματισμένα συνέδρια για.....
το 2012 και 2013» ανέφεραν χθες τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας
Αττικής κ. Γιάννης Ρέτσος, όσο και εκπρόσωποι των μεγάλων ξενοδοχείων του κέντρου.

«Είστε ασφαλής χώρα; Μπορούμε να έρθουμε; Κινδυνεύουμε; Αυτές είναι οι ερωτήσεις που δεχόμαστε, από διεθνή πρακτορεία αλλά και πελάτες μας» τόνισε ο διευθυντής του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία και μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πήγε κανένας Έλληνας στην Αίγυπτο πέρυσι που γινόντουσαν τα επεισόδια»;

Η αρνητική διαφήμιση της Ελλάδας ήταν στην πρώτη γραμμή με τα τηλεοπτικά μέσα σε Αγγλία και Γερμανία να διακόπτουν ακόμα και το κανονικό τους πρόγραμμα για να δείξουν τα επεισόδια του Συντάγματος.

Τώρα η ανησυχία των φορέων του τουρισμού είναι το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων στα λιμάνια.

Κάθε μπλοκάρισμα πλοίου στον Πειραιά, νεκρώνει τα νησιά δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στην καρδιά της τουριστικής σεζόν.

Μετά τις περσινές κινητοποιήσεις για την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, η «σκυτάλη» περνάει φέτος στα μέτρα του μεσοπρόθεσμου…

«Θα είναι άδικο, αλλά και ολέθριο για την οικονομία αν η Ελλάδα χαρακτηρισθεί ως μη ασφαλής προορισμός. Και δυστυχώς προς τα κει πάμε», λέει ο κ. Ρέτσος.

Και όμως, η χρονιά ξεκίνησε καλά για την Αθήνα που ύστερα από δύο χρόνια πτώσης είχε τις αφίξεις της στο πεντάμηνο να καταγράφουν άνοδο της τάξη του 5% και τα έσοδα +1,6%.

Αυτό όμως είναι παρελθόν, αφού το σύνολο των ξενοδόχων εκτιμά πως η χρονιά «χάθηκε» πλέον για τον τουρισμό της Αθήνας.

Οι υλικές ζημιές δεν έχουν ακόμα μετρηθεί. Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι από τον Δεκέμβριο του 2008 και μέχρι την 28η και 29η Ιουνίου το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία χρειάστηκε να αλλάξει 6 φορές τα σπασμένα μάρμαρα της εισόδου…

Μάλιστα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ζητά από την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση, τα πολιτικά κόμματα και όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, την άμεση εφαρμογή μορατόριουμ για αποφυγή νέων επεισοδίων που δημιουργούν εσφαλμένη εικόνα για τη χώρα μας στο εξωτερικό. Και το σημαντικότερο είναι ότι κινδυνεύει να ανατραπεί η αυξητική τάση που είχε διαμορφωθεί από την αρχή της χρονιάς και να χαθεί η ευκαιρία μείωσης της ανεργίας και ανάκαμψης της οικονομίας που τόσα πολλά στηρίζει στον τουρισμό.

capital.grΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα