Οι G20 βλέπουν «έκτακτους μηχανισμούς βοήθειας» από το ΔΝΤ

Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη απειλεί την εύθραυστη ανάκαμψη τόσο της αμερικανικής, όσο και ευρύτερα της παγκόσμιας οικονομίας και οι ισχυροί του πλανήτη δεν θα επιτρέψουν να επεκταθεί η «φωτιά» που άναψε στη Γηραιά Ήπειρο και αναζωπύρωσαν τα τελευταία δραματικά γεγονότα με....
αρνητική πρωταγωνίστρια την Ελλάδα!

Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων κρατών από τις Κάννες κατέστησαν σαφείς τις προθέσεις τους με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να είναι αυτός που υπογράμμισε την ευθύνη και το ρόλο που πρέπει να παίξει σε αυτή την προσπάθεια πρώτη η Ευρώπη. Τονίζοντας στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις
του με το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, αλλά και κατά τη διάρκεια των επαφών του την πρώτη ημέρα του «επίσημου» προγράμματος των G20, την ανάγκη επίλυσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και των πιο επισταμένων και αποτελεσματικών κινήσεων που πρέπει να κάνει προς αυτή την κατεύθυνση η ΕΕ.

«Η πιο σημαντική μας αποστολή τις επόμενες δύο μέρες είναι η επίλυση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρο σε κοινή του εμφάνιση με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, όπου έκανε και ευθεία αναφορά στην Ελλάδα λέγοντας πως «η … αναστάτωση στην Ελλάδα και η αβεβαιότητα για τους όρους της διάσωσης υπογραμμίζει την ανάγκη για την πλήρη επεξεργασία και εφαρμογή του σχεδίου το ταχύτερο δυνατό».

Και σήμερα ο Ομπάμα στη Σύνοδο

Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, ο οικονομικός σύμβουλος σε διεθνή οικονομικά ζητήματα του κυρίου Ομπάμα κ. Μάικλ Φρόμαν, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συμμετάσχει και στην προγραμματισμένη για σήμερα, δεύτερη στη σειρά συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών της Ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας) καθώς και της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και αξιωματούχων της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την για την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Επίσης ο κύριος Φρόμαν, σε ξεχωριστή συνέντευξη τύπου που παρέθεσε στα αμερικανικά ΜΜΕ, τόνισε ότι πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί «ένα τοίχος προστασίας, το οποίο θα είναι αρκετά ισχυρό και αποτελεσματικό, ώστε να διασφαλίζει ότι η κρίση δεν θα επεκταθεί από την μία χώρα στην άλλη».

Είναι προφανές πως αυτό προϋποθέτει και την ενίσχυση των κεφαλαίων του ΔΝΤ, όπως εξάλλου επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν στο Reuters, λέγοντας πως «η διεθνής κοινότητα έχει αποδεχτεί ότι πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία και υπάρχει μια εν εξελίξει συζήτηση για την αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ».

Στήριξη στο ΔΝΤ και από τους Κινέζους

Σε αυτή την ανακεφαλαιοποίηση του Ταμείου είναι πρόθυμη να συμμετάσχει και η Κίνα, αποκάλυψε ο κύριος Όσμπορν, λέγοντας πως οι «Κινέζοι αξιωματούχοι του επιβεβαίωσαν πως ενδιαφέρονται και αυτοί για την παροχή στήριξης στο ΔΝΤ.

Επί του πρακτέου η Σύνοδος των ηγετών των κρατών της Ομάδας των Είκοσι εμφανίζεται
Keywords
Τυχαία Θέματα