ΟOΣΑ: Στο ναδίρ της αδράνειας η δημόσια διοίκηση

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΠ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ….

ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΟ ΑΦΗΣΑΝ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ -

«Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα και η λειτουργία του......
“κυβερνητικού
μηχανισμού” έχει φθάσει στο ναδίρ της αδράνειας”. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ειδικοί επιστήμονες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) σε συνεργασία με 200μελές επιτελείο του ελληνικού Υπουργείου Εσωτερικών, εξετάζοντας και τα 14 υπουργεία. Διαπίστωσαν την ύπαρξη ελλειμμάτων στην καταγραφή στοιχείων, σε γνώσεις για την επεξεργασία τους, σε οργάνωση για την πρακτική τους αξιολόγηση, αλλά και στην απαραίτητη συνεργασία (τμημάτων και υπουργείων) μεταξύ τους. «Η Ελλάδα δεν έχει ούτε ικανή κεντρική κυβέρνηση, ούτε την ικανότητα να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις», είναι η χαρακτηριστική δήλωση της επικεφαλής του τμήματος αξιολόγησης του ΟΟΣΑ, Κάρολιν Βάρλει στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt». Όπως αναφέρεται στη μελέτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πολύ λιγότερο έλεγχο από τις υπόλοιπες χώρες στον κυβερνητικό μηχανισμό, ενώ η δομή των υπουργείων είναι κατακερματισμένη, όχι μόνο λόγω της διασποράς των υπηρεσιών κάθε υπουργείο, αλλά γιατί δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και καμία συνεννόησης ανάμεσα στις υπηρεσίες. «Οι περισσότεροι υπάλληλοι των ελληνικών υπουργείων δεν μιλούν καν μεταξύ τους, ενώ τα 4/5 των κτηρίων όπου στεγάζονται διάφορες υπηρεσίες δεν έχουν ούτε αίθουσα συσκέψεων», επισημαίνεται. Παράλληλα, στην έκθεση επισημαίνεται η έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων διαφόρων υπαλλήλων των υπουργείων, η παντελής έλλειψη βάσεων δεδομένων, καθώς και τις πελατειακές σχέσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Ειδικότερα, αναφέρονται τα εξής: …κάθε υπουργείο διαθέτει κατά μέσον όρο 439 διαφορετικά τμήματα. Πρόκειται για συνέπεια της πελατειακής πολιτικής. Δηλαδή τόσο οι σοσιαλιστές, όσο και οι συντηρητικοί αντάμειβαν με υψηλά πόστα τους οπαδούς τους και γι’ αυτό δημιουργούσαν νέα τμήματα, νέα ινστιτούτα ή και νέες σχολές. Στα υπουργεία υπάρχουν πολλοί διευθυντές και υψηλόβαθμα στελέχη. Υπάρχει όμως έλλειψη απλών υπαλλήλων. Τα περισσότερα τμήματα διαθέτουν το πολύ τρεις απλούς υπαλλήλους. Το 1/5 των υπουργείων αποτελείται μόνον από διευθυντές τμημάτων. Επιπλέον ο κρατικός μηχανισμός πάσχει από γήρανση και από απροθυμία για απόδοση”. Σχολιάζοντας το ζήτημα η διευθύντρια του τμήματος αξιολόγησης των κυβερνήσεων στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ Καρολάιν Βάρλεϊ τόνισε: “Ο κεντρικός κυβερνητικός μηχανισμός δεν έχει μέχρι τώρα ούτε τις δομές, ούτε τις ικανότητες για μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για μια σκληρή διαπίστωση που για πρώτη φορά καταδεικνύει τι δεν λειτουργεί στη διοίκηση και τι είναι αυτό που εμποδίζει την Ελλάδα να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις….”.

Αναμόρφωση διοικητικού συστήματος

Στο μεταξύ, σημαντική σύμπραξη για την α
Keywords
Τυχαία Θέματα