Ο σύγχρονος “Πυρετός του Χρυσού”

Φωτό: Η χρυσή αγκαλιά της πολυτέλειας – από χρυσό των Σκουριών ή της Βάθης ίσως;

Τον Σεπτέμβριο αυτού του χρόνου η τιμή του χρυσού έφτασε σε ύψη ρεκόρ, σπάζοντας τα 1.900 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά στην ιστορία. Η πρωτοφανής αυτή άνοδος στις τιμές του χρυσού έρχεται εν μέσω της κρίσης χρέους των ΗΠΑ και τη σαρωτική οικονομική αναταραχή σε όλη την Ευρώπη. Παρόλο που οι τιμές έχουν υποχωρήσει κάπως από τότε και τον Οκτώβριο κυμαινόταν στα περίπου 1.650 δολάρια ανά...
ουγγιά , στο σύνολο η τιμή του χρυσού έχει παραπάνω
από πενταπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία.

Η αυξανόμενη αβεβαιότητα του σημερινού οικονομικού κλίματος έχει αυξήσει τη γοητεία που ασκεί αυτό το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο, σε αντίθεση με το δολάριο και το ευρώ, έχει μια τιμή που δεν συνδέεται με κρατικούς τίτλους χρέους ή χωλαίνουσες οικονομίες, καθιστώντας το μια ασφαλέστερη επένδυση. Γι ‘αυτό και οι τελευταίες αυξήσεις της τιμής του χρυσού θα ρίξουν λάδι στη φωτιά του σύγχρονου “πυρετού του χρυσού” που ήδη μαίνεται και ξεκίνησε με την πρώτη άνοδο της τιμής του στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ο Πυρετός του Χρυσού και oι δυσαρεστημένοι του
Οι επιπτώσεις αυτών των υψηλών τιμών δεν έγιναν αισθητές μόνο στην Wall Street . Έχουν γίνει αισθητές από κυβερνήσεις και κοινότητες σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται αντιμέτωπες με την εντεινόμενη επίθεση των πολυεθνικών εταιρειών εξόρυξης χρυσού. Καθ ‘όλη την τελευταία δεκαετία, εξορυκτικοί όμιλοι αποδύθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου για να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα χρυσού του κόσμου, όσο ταχύτερα και φτηνότερα γίνεται, προσπαθώντας να επωφεληθούν από την υψηλή τιμή του χρυσού εν’όσω μπορούν.

Στη Λατινική Αμερική, μια περιοχή γεμάτη με ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο, ο αριθμός των πολυεθνικών εταιριών εξόρυξης έχει εκτιναχθεί στα ύψη από το 2000, αντανακλώντας την άνοδο της τιμής του χρυσού. Έχοντας τα κέρδη ως την απόλυτη προτεραιότητα, οι εταιρείες εξόρυξης συγκεντρώθηκαν στις πλούσιες σε ορυκτά αναπτυσσόμενες χώρες, αρπάζοντας ότι μπορούσαν και αφήνοντας πίσω τους άγονη γη, νερό κατεστραμμένο από κυάνιο, και διαρρηγμένες κοινότητες.

Η οργή των κοινοτήτων που επλήγησαν – που έχουν απογυμνωθεί από τα εδάφη τους, την υγεία τους, και τους φυσικούς τους πόρους – έχει οδηγήσει σε οργανωμένες διαμαρτυρίες και σε ένα διογκούμενο κίνημα κατά των μεταλλείων σε όλη την περιοχή. Από την επαρχία Πούνο του Περού, όπου το μεταλλείο Bear Creek έκλεισε τον Ιούνιο- στην Cabañas του Ελ Σαλβαδόρ, όπου οι ντόπιοι πάλεψαν με επιτυχία για να κλείσει το χρυσωρυχείο El Dorado – oι κοινότητες οργανώνονται και αντεπιτίθενται.

Ο νομικός πόλεμος
Ωστόσο, παρά την ευρεία αντίθεση από τις τοπικές κοινωνίες, το αυξανόμενο αντι-μεταλλευτικό συναίσθημα, και την καινοφανή αποφασιστικότητα ορισμένων κυβερνήσεων για την επιβολή αυστηρότερων περιβαλλοντικών και κοινωνικών προτύπων, οι εταιρείες εξόρυξης δεν υποχωρούν. Αντί γι’αυτό, χρησιμοποιούν τις Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου (free trade
Keywords
Τυχαία Θέματα