Ο σταυρός του Νότου για τη ΔΕΠΑ

του Μιχάλη Καϊταντζίδη

H απόφαση της κοινοπραξίας του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ ΙΙ να επιλέξει τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ) για τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας είναι οριστική και ελήφθη ομόφωνα από όλα τα μέλη της.

Αυτό διευκρινίζουν στο euro2day πηγές του ΤΑΡ, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις των μετόχων του ελληνοϊταλικού αγωγού ITGI
(ΔΕΠΑ-Edison) περί προσωρινής απόφασης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλες οι εταιρείες που κατέθεσαν προτάσεις για την κατασκευή αγωγού έλαβαν από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ επιστολή στην οποία αναλύεται η απόφασή της για τις επιλογές.

Έτσι, τονίζουν, δεν θα έπρεπε να τίθεται θέμα αμφισβήτησης για τον οριστικό αποκλεισμό του ελληνοϊταλικού αγωγού από αυτούς με τους οποίους θα διαπραγματευτεί η κοινοπραξία, προκειμένου να καταλήξει στις οριστικές της αποφάσεις.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε καμία περίπτωση η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει πως ο αγωγός ΤΑΡ αποτελεί την οριστική επιλογή της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη.

Με βάση τις δηλώσεις της ΒΡ, ως διαχειρίστριας εταιρείας της κοινοπραξίας Σαχ Ντενίζ ΙΙ, στις 20 Φεβρουαρίου, αλλά και τη σχετική αλληλογραφία που έχει υπ' όψιν του το euro2day, η ομάδα διαπραγμάτευσης που έχει ορίσει η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ΙΙ θα συνεχίσει τις συζητήσεις:
* Αποκλειστικά με τον αγωγό ΤΑΡ για τη νότια διαδρομή μεταφοράς του αερίου (από ελληνοτουρκικά σύνορα και μέσω της Ελλάδας και της Αλβανίας, υποθαλασσίως στην Ιταλία).

* Αποκλειστικά με τους αγωγούς South East European Pipeline και Nabucco για τη βόρεια διαδρομή (από την Τουρκία στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία, με κατάληξη στο Baumgartner Αυστρίας).

Η επιλογή της οριστικής διαδρομής του αγωγού (νότος με διέλευση από ελληνικό έδαφος, βορράς χωρίς διέλευση ή με αμφίβολη διέλευση από ελληνικό έδαφος), και άρα του προτιμητέου αγωγού, θα γίνει με τα κριτήρια της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ στα μέσα του 2013.

Πρόκειται για νέα μετάθεση της οριστικής απόφασης, την οποία αποκάλυψε με δηλώσεις του ο CEO της αυστριακής OMV Gerhard Roiss. Έτσι καθίσταται σαφές ότι η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ αποφάσισε να συνδέσει χρονικά την επιλογή του αγωγού, ή των αγωγών, με την έναρξη της επένδυσης ύψους 15 δισ. ευρώ για την παραγωγή αερίου από το συγκεκριμένο κοίτασμα.

Η ΔΕΠΑ και οι επόμενες κινήσεις

Με τα δεδομένα αυτά, τους επόμενους 15-16 μήνες, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι φυσικό ότι θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για την προώθηση η κάθε μία κατ' αρχάς της διαδρομής που την ευνοεί (ο SEEP και ο Nabucco τη βόρεια διαδρομή, ο ΤΑΡ τη διαδρομή μέσω της Ελλάδας και της Αλβανίας προς την Ιταλία).

Ωστόσο, και ο ελληνοϊταλικός αγωγός, ITGI, θέλει να παραμείνει ενεργός στο παιχνίδι, με βάση τις επίσημες δηλώσεις των εταιρειών ΔΕΠΑ και Edison, που τον προτείνουν. Σύμφωνα με καλούς γνώστες του θέματος
Keywords
Τυχαία Θέματα