Ο δανεισμός χρημάτων στη χώρα με τον υψηλότερο κίνδυνο παγκοσμίως αποτελεί ασυμβίβαστη κίνηση!!!

Επενδυτές προφυλάσσονται από πιθανές απώλειες στην Ελλάδα, θα τους βγει όμως σε καλό;
Του Άντυ Νταμπίλης για τους Southeast European Times στην Αθήνα -- 25/01/12

Καθώς η Ελλάδα δίνει μάχη για να επιβιώσει από τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο,
ο ρόλος των απόλυτων κερδοσκόπων -- αντισταθμιστικά ταμεία -- έχει περιπλέξει τις κυβερνητικές προσπάθειες για εξασφάλιση δεύτερου πακέτου διάσωσης από διεθνείς δανειστές.
Ωστόσο, η χρεοκοπία ενδέχεται να....
κάνει κάποια λίγα άτομα πολύ πλούσια.
Εν μέσω αναφορών ότι τα αντισταθμιστικά ταμεία που αγόρασαν ελληνικά ομόλογα προσπαθούσαν να εκτροχιάσου τις συνομιλίες, Έλληνες αξιωματούχοι περιπλέχθηκαν σε παροξυσμό συζητήσεων με εκπροσώπους τραπεζών και επενδυτές σχετικά με το πόσο "κούρεμα" μπορούν να επιτύχουν -- ή να αναγκαστούν να δεχθούν.
"Όσοι δανείζουν στην Ελλάδα χρήματα επιθυμούν πίσω όσα περισσότερα μπορούν να πάρουν, ωστόσο άλλοι έχουν περιορίσει τα δάνεια αυτά και αναμένουν το απόλυτο φαλίρισμά τους", ανέφερε το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Έλιοτ Μορς στους SETimes.

Ανέφερε πως τα αντισταθμιστικά ταμεία δεν έχουν κίνητρο να επιτύχουν συμφωνία η οποία θα τους κοστίσει χρήματα. "Ο λόγος που εξακολουθεί να υπάρχει αγορά για το ελληνικό χρέος είναι επειδή κάποιοι πιστεύουν πως πρόκειται να φαλιρίσει".
Αν και η Ελλάδα είναι τεχνικά χρεοκοπημένη, κάποιοι επενδυτές εξακολουθούν να αγοράζουν και να ελέγχουν βραχυπρόθεσμα χρέη -- διακινδυνεύοντας να λάβει η Ελλάδα δεύτερο πακέτο διάσωσης και να καταφέρει να αποπληρώσει την επόμενη δόση της, ύψους 14,5 δισ. ευρώ, το Μάρτιο. (Σχόλιο xnews: Δηλαδή τι μας λένε; Ότι το να πάρουμε τη δόση θα είναι έκπληξη; ότι το Μάρτιο το κλείνουμε το μαγαζί;
Η Τρόικα, η οποία μετέβη στην Αθήνα για να προτρέψει τον Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να υιοθετήσουν πιο αυστηρές μεταρρυθμίσεις -- όπως μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, πάταξη των φοροφυγάδων και ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων -- ανέφερε πως η 'βρύση χρημάτων' ενδέχεται να κλείσει εάν δεν επιτύχουν οι Έλληνες αξιωματούχοι συμφωνία με επενδυτές, τη λεγόμενη Συμφωνία Συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI).
Καθώς οι συνομιλίες με τους επενδυτές συνεχίζονται, πολλές τράπεζες έχουν πωλήσει τη συμμετοχή τους σε αντισταθμιστικά ταμεία σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στο να δέχονται ζημίες σε σύγκριση με τράπεζες που μπορούν να 'στριμωχτούν' από κυβερνήσεις της ΕΕ.
Σε πρόσφατη έκθεση, η JPMorgan Chase εκτίμησε πως περίπου 80 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα βρίσκονταν στην κατοχή ανεξάρτητων επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων αντισταθμιστικών ταμείων, κρατικών επενδυτικών ταμείων και άλλων μάνατζερ στοιχείων ενεργητικού.
"Τα αγόρασαν επειδή οι τράπεζες δεν επιθυμούν να ελέγχουν το χρέος", ανέφερε ο Δημήτρης Βαγιάνος, διευθυντής του Κέντρου για την Μελέτη της Δυσλειτουργίας της Κεφαλαιαγοράς Paul Wooley στο London School of Economics, στους SETimes. "Προσπαθούν να επωφεληθούν, όχι από τη δυστ
Keywords
Τυχαία Θέματα