Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΚΑΙ Ο π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΘΕΡΜΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Ολοι διαβάσαμε - κατ’ επανάληψη - τον υπέροχο διάλογο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου με τον Γερμανό στρατηγό του Β' Σώματος Στρατού Stumme, που μόλις έφτασε στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τον Klemm, στρατιωτικό ακόλουθο της Γερμανίας στην Αθήνα, και από το νέο Φρούραρχο Αθηνών επισκέφθηκαν την....
Αρχιεπισκοπή.

Γνωρίζουμε επίσης την άρνηση του αοίδιμου Πρωθιεράρχη να ορκίσει τη Γερμανόδουλη κυβέρνηση Τσολάκογλου με αποτέλεσμα την έξωσή του από τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΑΠΕΦΕΥΓΕ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Μου έκανε όμως εξίσου μεγάλη εντύπωση το ακόλουθο περιστατικό από τη ζωή του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου.

“Όταν στις 6 Ιανουαρίου 1938 έλαβε πρόσκληση από τον Άγγλο πρέσβη για δεξίωση στις 11 του μηνός στην Πρεσβεία, όπου καλεσμένη ήταν και η βασιλική οικογένεια, απάντησε πως «επειδή υποθέτω πως η εσπερίς θα έχει μάλλον κοσμικόν χαρακτήρα, παρακαλώ να επιτρέψητε εις εμέ ως κληρικόν να μην προσέλθω»” (Π. Στάμου, σ. 55)

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται σχολιασμό.

Απλά ας χρησιμεύσει ως καθρέπτης στη ζωή όλων μας και προπαντός όσων αρχιερέων καλλιεργούν με αποφευκτέο ζήλο τις δημόσιες σχέσεις με εφοπλιστές, πολιτικούς άρχοντες, κτλ..

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΤΟΧΟΣ ΛΙΠΑΡΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Παράλληλα πρέπει να τονίσουμε ότι ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος δεν ήταν τυχούσης θύραθεν παιδείας. Πέραν της λιπαράς Θεολογικής του παιδείας ήταν δεινός ερμηνευτής του έργου του Γκαίτε και του Σίλλερ, αλλά και των αριστουργηματικών συνθέσεων του Βάγκνερ.

Σπούδασε στην Εσπερία και έκανε λαμπρές σπουδές στη Γερμανία και στην Ελβετία, αλλά ποτέ δεν πούλησε την ψυχή του στη Δύση.

Ο π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΘΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΖΗΣΑΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΟΥΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αυτά ας τα έχει υπόψη του ο π. Βασίλειος Θερμός, ο οποίος νομίζει ότι όσοι έζησαν ή και ζουν ή έκαναν λαμπρές σπουδές στο εξωτερικό έχασαν την αυτοσυνειδησία τους και έκλιναν γόνυ τω Βάαλ όπως λ.χ. ο ίδιος στη στοχαστική θεολογία των Ρώσων της Διασποράς και στον πειρασμό της αντικατάστασης της ποιμαντικής με την ψυχοθεραπεία.

ΔΕΝ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ ΤΟΥΣ

Ο π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος λ.χ. δεν έκαναν σπουδές στο εξωτερικό. Οι π. Γεώργιος (Καψάνης), π. Γεώργιος Μεταλληνός, π. Θεόδωρος Ζήσης, π. Ιωάννης Ρωμανίδης, Κωνσταντίνος Καβαρνός έκαναν λαμπρές σπουδές στο εξωτερικό.

Εχασαν όμως οι μεν ή οι δε την ορθόδοξη αυτοσυνειδησία τους όπως ο π. Βασίλειος Θερμός, ο π. Φιλόθεος Φάρος, οι αείμνηστοι Καθηγητές Αγουρίδης, Νησιώτης κτλ;

Οχι βέβαια.!

Οι σπουδές ή η απλή παραμονή στο εξωτερικό μπορούν να γίνουν εργαλείο ορθόδοξης αυτοσυνειδησίας όπως μπορούν να γίνουν και όχημα για να πουλήσει κάποιος την ψυχή του σε κακοδοξίες.

ΠΟΛΛΟΙ ΖΟΥΝ ΔΥΤΙΚΟΤΡΟΠΑ ΕΝΩ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το ίδιο συμβαίνει και με όσους ζουν μόνιμα στην Ελλάδα. Υπάρχο
Keywords
Τυχαία Θέματα