«Να επανεκκινήσουμε τη χώρα»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ SPNEWS

Ο Θεσσαλονικιός βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης μίλησε στο SPNews για τα ζητήματα της πόλης, όπως το νέο ρυθμιστικό, τη ΔΕΘ και το παρεμπόριο κάνοντας σκληρή κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης.
Παράλληλα ο κ. Καλαφάτης εξηγεί τι έχει αλλάξει στη ΝΔ και δηλώνει έτοιμη για την.....
εξουσία, ενώ δίνει το στίγμα του Ζάππειο 2.

του Δημήτρη Συρμάτση

κ. Καλαφάτη, πριν από λίγο καιρό είχαμε την παρουσίαση του νέου Ρυθμιστικού για τη Θεσσαλονίκη,
την οποία χαρακτηρίσατε φιέστα-φιάσκο. Πιστεύετε ότι ήταν προχειροδουλειά, όπως λέμε απλά, γράφτηκε στο πόδι ;

Ο χαρακτηρισμός "φιέστα-φιάσκο", δεν αφορούσε το περιεχόμενο του νέου επικαιροποιημένου Ρυθμιστικού Σχεδίου, αλλά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην επίσημη εκδήλωση παρουσίασης του, από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Μια εκδήλωση όπου κλήθηκαν φορείς, δήμαρχοι, βουλευτές να συνεισφέρουν με τις προτάσεις τους και επιλέχθηκε τελικά η οδός της "σιωπηλής διαβούλευσης", αφού δεν επετράπη σε κανέναν, ούτε στους βουλευτές της πόλης, να εκφράσουν τις απόψεις τους. Στην ουσία παρουσιάστηκε από την υπουργό, ένα σχέδιο σ' ένα άφωνο στην κυριολεξία ακροατήριο.

Η μελέτη για την επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου είχε ολοκληρωθεί από την προηγούμενη διοίκηση του Ο.Ρ.ΘΕ. και παρελήφθη τον Οκτώβριο του 2009, αφού μάλιστα είχε προηγηθεί εξαντλητική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τα όρια επιρροής του.

Το Υ.Π.Ε.Κ.Α. όμως άφησε να περάσουν 18 μήνες άπραγοι, μέχρι να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις και τις κατευθύνσεις που περιέχονται στην τελική μελέτη. Αντίθετα, είδαμε το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, έσπευσε να θέσει σε δημόσια διαβούλευση ένα Στρατηγικό Σχέδιο (Master Plan) Υποδομών-Μεταφορών Θεσσαλονίκης και να εξαγγείλει το σχεδιασμό μεγάλων συγκοινωνιακών έργων για την πόλη.

Έτσι βρεθήκαμε όλοι μπροστά σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ο συγκοινωνιακός σχεδιασμός να προηγείται του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και στο οξύμωρο σχήμα το Υ.Π.Ε.Κ.Α. να επιθυμεί να προωθήσει το ευρωπαϊκό μοντέλο της «συμπαγούς πόλης» χωρίς επεκτάσεις και από την άλλη μεριά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να σχεδιάζει υπερυψωμένες λεωφόρους και κρεμαστές γέφυρες.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, τελώντας σε πλήρη σύγχυση και πρωτοφανή προχειρότητα, αδυνατεί να συντονίσει αλλά και να συντονιστεί, με τελικό θύμα στην προκειμένη περίπτωση, τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή.

Έτσι, με δεδομένο και ότι για την υλοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη, απαιτούνται αρκετές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία από πουθενά δεν προκύπτει ότι έχουν εξασφαλισθεί, πολύ φοβάμαι ότι ο οποιοδήποτε σχεδιασμός θα μείνει στα λόγια.

Άλλωστε αυτή η προοπτική διαφαίνεται και από το γεγονός ότι επί ΠΑΣΟΚ, τους τελευταίους 18 μήνες, δεν έχει επενδυθεί ούτε ένα ευρώ για έργα
Keywords
Τυχαία Θέματα