Με το πιστόλι στον κρόταφο πλέον η Ελλάδα

Παπανδρέου και Σαμαράς θα πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις τις προσεχέςι ημέρες που ενδεοχμένως να οδηγήσουν σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Η δυσκολία εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα του χρέους της Ελλάδας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακόμη περισσότερο οι υπουργοί
οικονομικών που θα πρέπει να.....
συμβιβάσουν πράγματα που έρχονται σε μεταξύ του αντίθεση.

Πριν από λίγη ώρα έγινε γνωστό πως ο υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, εγκατέλειψε τις Βρυξέλλες, συνοδευόμενος απ΄ τα μέλη της τρόικας που είναι αρμόδια για την Ελλάδα, τους, κ.κ. Τόμσεν και Μαζούχ, προκειμένου να έρθουν στην Αθήνα και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά το θέμα της πιστής εφαρμογής των προβλεπόμενων από το μνημόνιο, που αποτελούν, εν μέρει πλέον, και προϋποθέσεις για την καταβολή της πέμπτης δόσης του δάνειου της οικονομικής βοήθειας. Οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την επείγουσα περικοπή δαπανών και εξεύρεση έξι δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να είναι δυνατή η πιστή εκτέλεση και εφαρμογή του προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με την άμεση έναρξη των αποκρατικοποιήσεων, ώστε εντός του έτους να εξοικονομηθούν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να δώσει απαντήσεις στον γρίφο της λήψης νέων μέτρων για την αύξηση των εσόδων του δημοσίου, αλλά και τις περικοπές δαπανών του στενού δημόσιου τομέα (των υπουργείων) που κινούνται στα ίδια επίπεδα του 2010, προτάσεις που έχουν συμπεριληφθείς το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης, για το οποίο, ωστόσο, η τρόικα έχει εκφράσει αρκετές εντάσεις σε συγκεκριμένες προτάσεις, όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους.

Επιπλέον θα συζητηθούν και θα πρέπει να συμφωνηθούν και οι όποιες διαρθρωτικής φύσεως αλλαγές απαιτούνται μέχρι το 2015. Το αγκάθι, βεβαίως, βρίσκεται στο νέο όρο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και που αφορά την παροχή συναίνεσης από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας στα οριζόμενα από το μνημόνιο, ή το νέο μνημόνιο, στα πρότυπα της Πορτογαλίας, στην οποία τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν διακηρύξει πως θα εφαρμόσουν κατά γράμμα τις προβλέψεις του μνημονίου που υπέγραψαν για να λάβει η χώρα της Ιβηρικής την οικονομική βοήθεια των 78 δισ. ευρώ.

Η αποδοχή αυτού του αιτήματος από τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων αποτελεί απαράβατο όρο και προϋπόθεση για την καταβολή του δευτέρου πακέτου της οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των υποχρεώσεων που έχει η Ελλάδα τα δύο επόμενα χρόνια. Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να υπάρξουν, ως είναι φυσικό, αμοιβαίες υποχωρήσεις από τις πάγιες θέσεις των δύο κομμάτων,. Ήδη, στο κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζονται κάποιες από τις θέσεις που ανέπτυξε ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αντώνης Σαμαράς, πάντως, εξερχόμε
Keywords
Τυχαία Θέματα